Un software pentru retusarea fotografiilor digitale cu AI ar putea inlocui editorul foto obisnuit

Inteligenta Artificiala ii ajuta deja pe fotografii profesionisti sa fie mai buni in domeniul lor...

Fotografia este una dintre tehnologiile care va evolua in continuare. De la camere foto performante pe telefoane mobile, la drone care au sisteme de filmat si de fotografiat de ultima generatie, echipamentele foto vor fi intr-o continua dezvoltare si vor incerca sa fie din ce in ce mai bune la ce fac, in ciuda dimensiunilor tot mai mici.

Un pas urias spre fotografia perfecta a fost deja facut: incorporarea Inteligentei Artificiale, AI-ului, in tot ce tine de prelucrarea fotografiilor si de fotografiere. AI-ul e deja aici ca sa influenteze in bine eficienta fotografierii si calitatea fotografiilor obtinute. Hardware-ul si software-ul cu AI au devenit deja parte comuna a fotografiei moderne.

Sunt deja ani buni de cand producatorii de echipamente si softuri pentru fotografiere au inclus AI-ul ca parte a unei evolutii normale. Daca ai deja un telefon mobil smart ai si AI chiar in mana ta. „Computerul” din spatele camerei foto de la telefoanele smart identifica rapid subiectii umani, ajusteaza automat anumite setari pentru fotografii excelente.

Recunoasterea faciala e o alta aplicatie a AI-ului in universul fotografiei. Folosim recunoasterea faciala pe baza de AI pentru deblocarea telefoanelor. Tot AI-ul se foloseste la autofocus, cum am vazut deja. Recunoasterea faciala cu AI poate „scana” tot ce se afla in fata obiectivului in timp real si poate identifica daca exista fete in imagine. Daca exista camera se va concentra doar pe ele. Cam toate camerele digitale beneficiaza de aceasta tehnologie cu AI.

Recunoasterea mediului inconjurator este o alta modalitate de utilizare a AI-ului in lumea fotografiei digitale. Cel mai bine vezi aceasta functionalitate cand faci o fotografie in care vrei ca subiectul sa fie in prim-plan si tot ce e in fundal sa fie blurat.

Zoom-ul mai bun si imbunatatirea imaginilor sunt posibile tot cu ajutorul Inteligentei Artificiale. Se dezvolta deja programe speciale si functii care ne vor permite, prin intermediul AI-ului sa depistam rapid criminali, fugari sau alte lucruri care se intampla intr-o anumita zona. Pana si negativele vechi si imaginile vechi pot fi readuse la viata cu un AI de calitate incorporat in aplicatii pentru scanat si echipamente foto moderne.

Adobe are si el un program, AI Enchance, care poate transforma o imagine de 0.8MP intr-una de 3MP. Desi nu pare ceva incredibil la prima vedere, dintr-o imagine pixelata poti obtine una in care distingi multe detalii, persoane, intelegi ce e in ea.

Retouch4.me a implementat tot ce a fost mai bun si mai interesant din tehnologia AI din fotografie si ofera o colectie de pluginuri care permite retusarea fotografiilor cu ajutorul AI-ului, automatizand aproape intreaga procedura de corectare a fotografiei digitale.

De foarte multe ori nu dureaza atat de mult sa faci fotografii interesante, dureaza mult sa le procesezi, sa le editezi. Iti ia foarte mult timp sa le editezi, ai nevoie de atentie mare la detalii, de o mana formata si de un program suficient de complex si de puternic ca sa editezi corect. Fotografii profesionisti si amatori au tot cautat solutii sa obtina, de exemplu, fotografii care arata foarte bine doar dintr-un click de mouse. Retusarea pielii unui personaj e foarte dificila si chiar daca exista vreo solutie minune de retusare dintr-un click rezultatele sunt mereu nesatisfacatoare.

Cei de la Retouch4.me, un startup din Estonia pornit in 2020, promit ca AI-ul lor face mult mai multe si aduce fotografiile un nivel cu mult peste asteptari. Pluginurile lor, noua la numar, se concentreaza pe diverse tipuri de editare pentru o retusare extrem de rapida. Da, poate nu ai rezultate perfecte-perfectiunea in fotografie e greu de atins-, dar ai o fotografie care arata mult mai bine in doar cateva secunde de procesare inteligenta.

Reteaua neuronala artificiala „antrenata” poate identifica parti ale corpului si ale fetei, haine, fundaluri diverse, gaseste defecte, le corecteaza in cateva secunde, complet automat. Se pot elimina zone cu probleme, umbre, un aspect neplacut al pielii, diverse straluciri care strica fotografiile.

Cele noua instrumente on-line bazate pe AI au si denumiri foarte sugestive. De exemplu, „insanatosire”, „fundal curat”, „stralucirea ochilor, „tonul pielii”, „dinti albi”, „tesatura” (pluginul „tesatura” poate scoate intr-o secunda orice fel de cute de pe materiale, dungi de pe materiale sifonate etc). Fiecare dintre cele noua pluginuri stie ce are de facut si va actiona asupra unor anumite zone ale fotografiei. Se pot aplica toate pluginurile sau doar cateva pe fotografii, in functie de nevoile fiecarui fotograf profesionist sau amator.

Pentru a ajunge la algoritmii atat de avansati si la o Inteligenta Artificiala care poate face toate aceste lucruri, dezvoltatorii companiei au lucrat opt ani la editare foto, la invatarea abilitatilor necesare pentru editare, plus inca doi pentru studierea „deep learning”. Algoritmul final a reusit sa mimeze 100% tot ce va face un editor foto profesionist, toata munca sa va fi automata si nu vei avea nevoie de un om care sa faca toate retusarile.

Pe site ai si tutoriale care iti arata cum se folosesc toate pluginurile, cat de repede actioneaza asupra zonelor dorite, ce efecte au, ce rezultate obtii in realitate, dincolo de descrieri si de marketing. Tehnologia din spatele retelei neuronale artificiale este actualizata in permanenta. Daca un utilizator nu e multumit de rezultate, fotografiile pot fi trimise companiei pentru integrarea in baza de date folosita pentru invatare, in asa fel incat AI-ul sa stie data viitoare ce nu trebuie sa faca si ce trebuie sa faca pentru a avea utilizatori multumiti mereu.

Cat despre costuri, unele pluginuri costa 99 de dolari, altele costa si 120 de dolari, in functie de complexitate. Pentru fiecare plugin ai preturile clare pe site, in dreptul lor, in paginele dedicate, sectiunile dedicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.