Telescopul Spatial Roman dezvoltat de NASA va putea fotografia suprafete de 300 de ori mai mari decat Hubble

Telescopul Roman ne va ajuta sa intelegem mai bine ce e cu Universul

Stim deja ca telescopul spatial Nancy Grace Roman dezvoltat de NASA este puternic si il va depasi pe batranul Hubble. Insa recent o echipa de astrofizicieni a reusit sa creeze o imagine simulata care dovedeste inca o data aceasta ipoteza. Noul telescop va reusi sa fotografieze zone de pana la 300 de orimai mari cu aceeasi rezolutie pe care o avea si Hubble.

In prezent toata lumea isi concentreaza atentia pe Hubble si pe James Webb, doua telescoape foarte puternice care sunt in stare sa ofere oamenilor toate informatiile necesare pentru a intelege mai bine universul si planetele. Insa NASA se gandeste la imagistica spatiala si are deja in dezvoltare proiectul sau ambitios, noul telescop urmand a fi lansat in mai 2027.

Cunoscut si sub denumirea de Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST), telescopul Roman va avea doua instrumente importante: o camera foto de 300.8 megapixeli cu benzi multiple, infrarosu, si un instrument coronografic de inalt contrast, pentru toate zonele vizibile si pentru lungimile de unda din vecinatatea spectrului infrarosu. Camera va fi la fel de buna precum cea de pe Hubble, doar ca vom putea acoperi intr-un timp scurt mai multe zone de interes, cu fotografii ale unor zone foarte mari in comparatie cu Hubble.

Hubble a oferit deja o imagine cat de cat clara despre varsta universului, insa nu prea am avut acces la multe informatii si nu am inteles cum era cosmosul cand era doar o gaura. Cu telescopul Roman aflam un lucru foarte simplu si clar: cum era universul la inceputurile sale. De aici putem porni in toate directiile dorite si putem afla si mai multe despre cosmosul atat de fascinant pentru cei de pe Terra.

Estimarile de anul trecut, din 2021, ne spuneau ca telescopul Roman ar fi putut fotografia suprafete de pana la 100 ori mai mari decat cele pe care le-ar fi fotografiat Hubble. Acum, cu noua simulare, pare ca avem si mai multe sanse pe viitor sa vedem nu mii de galaxii, ci milioane de galaxii noi. Conform simularii realizate s-ar putea vedea peste 10 milioane de galaxii odata si asa putem sa ne facem o idee despre distributia galaxiilor in univers.

Cu telescopul Roman putem sa documentam peste 13 miliarde de ani din istoria cosmica, ajungand pana in punctul in care universul avea doar jumatate de miliard de ani. Pentru ca vorbim despre galaxii extrem de indepartate si de greu de observat, Roman ar trebui sa se „uite” la ele cateva zile ca sa colecteze suficienta lumina si date de la ele. Dar camera foarte puternica isi va face treaba si ne va ajuta sa avem mereu rezultatele dorite.

Astronomii sunt cei mai fericiti pentru ca vor gasi obiecte rare in epoca reionizarii. Se vor evidentia mai usor diferentele dintre proprietatile galaxiilor in baza mediului din jurul lor, astronomii vor intelege mai bine cum s-au format primele galaxii, cum aratau ele la inceputuri. Si asta doar cu ajutorul celei mai puternice si mai performante camere foto din lume, montata pe telescopul Roman.

Exista si o varianta interactiva a simularii, a fotografiei de referinta, asa ca oricine poate sa o vada la rezolutie maxima si sa inteleaga „la cald” implicatiile unei astfel de fotografieri in spatiu la o rezolutie uriasa. Nu vei sti niciodata ce inseamna in practica o imagine pe care o poate captura un telescop pana nu vezi macar o data o astfel de simulare interactiva, chiar daca nu activezi in domeniul astronomiei. E fascinant sa vezi ce poate face tehnologia realizata aici pe Pamant si ce am putut construi in ani de munca si de teste, unele reusite, altele esuate…

In 2011, telescopul Roman era „recomandat” ca o prioritate pentru urmatoarea decada in astronomie. In februarie 2016, telescopul incepea sa fie dezvoltat si era aprobat in sfarsit. Daca lucrurile vor merge in ritmul dorit si pandemia de COVID-19, care a afectat dezvoltarea si planurile constructorilor, astronomilor, se va termina in curand in 2027 sau cel tarziu in 2030 vom avea si acest telescop gata de folosire, deja lansat in spatiu si pozitionat. Cat timp inca mai avem pandemie, dezvoltarea telescopului va bate pasul pe loc si evolutia cercetarii si a lucrarilor in aceasta zona a noului telescop vor fi mult incetinite.

Pana atunci, oamenii de stiinta si constructorii il vor perfectiona si vor incerca sa ii aduca cat mai multe imbunatatiri, il vor verifica si vor avea grija sa testeze totul pentru ca la final imaginile obtinute sa fie perfecte si sa ne fie utile pentru o cercetare si mai amanuntita a universului misterios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.