Tamron lucreaza la un obiectiv, primul de acest fel, de 17-50mm f/4 pentru Sony E-Mount

Tamron incearca sa surprinda din nou cu un obiectiv unic cu zoom

O camera foto este eficienta daca are si un obiectiv bun. Obiectivele pentru camerele foto profesioniste nu mai sunt de multa vreme doar un banal accesoriu. Ele au devenit atat de puternice si de bine facute incat sunt extrem de utile si toti fotografii profesionisti le vor avea in rucsac. Recent, Tamron, companie cunoscuta pentru obiectivele sale unice, a anuntat ca are in dezvoltare un obiectiv 17-50mm f/4 Di III VXD (Model A068) ultra-wide cu zoom standard pentru camerele foto full-frame Sony E-mount. Ceea ce uimeste este zoom-ul, modul in care acesta se poate realiza, si valorile sale raportate la aparatele foto din portofoliul Sony.

Prima data cand cumperi un obiectiv sau o camera foto profesionista te uiti la zoom si la caracteristicile tehnice ale produsului. La unele poti avea zoom de 10x sau cu valori mai mari, pornindu-se de la un 3x de baza la modelele de camere mirrorless sau DSLR entry-level. Cand discutam despre zoom in universul aparatelor foto ne gandim la distanta la care obiectivul poate focaliza corect. O marire a subiectului si un zoom mai mare se obtin prin cresterea distantei focale si distantei fata de subiecti.

Exista doua tipuri de zoom, optic si digital. In zoom-ul digital se mareste o parte din fotografie cu ajutorul unei tehnologii speciale de marire, la zoom-ul optic se schimba distanta focala la nivelul obiectivului pentru a misca senzorul camerei mai aproape sau mai departe de subiect. De fiecare data cand ai zoom optic obiectivul camerei se misca fizic pentru a creste distanta focala, subiectul pare mai aproape de camera. Zoom-ul digital creeaza iluzia unei fotografii mai mari marind practic pixelii din centru si „taind” zona din jurul lor, dar scade rezolutia si calitatea fotografiei.

Formatul RAW este potrivit daca vrei sa nu ai probleme la procesare cu zoom-ul digital. Mai nou avem si zoom inteligent, care compreseaza fotografia fara a sacrifica calitatea ei, orice fel de marire arata la fel de bine ca fotografia originala. Daca avem si miscare un zoom digital „in-camera” va fi util.

Avantajul cel mai important al zoom-ului in materie de obiective foto este clar. Adaptabilitatea. Plus ca economisesti timp, nu mai ai praf, mizerie la nivelul senzorului, protejezi lentilele din obiectiv, nu mai schimbi obiectivul asa de repede.

Tamron a inclus si un zoom excelent in viitorul lor produs, obiectivul la care se lucreaza nu e asa de rapid precum 17-50mm f/2.8 XR Di II LD IF din 2008, dar iti vei face treaba cu el. Obiectivul e pentru camerele foto mirrorless de la Sony, apertura f/4 e constanta, are zoom si unghi larg, permite si distante focale standard. Se va putea folosi la fotografiile statice, dar si la inregistrarile video. Performantele optice vor fi excelente, dupa cum anunta compania producatoare, indiferent de zoom, fotografiile vor fi clare si usor de prelucrat.

Obiectivul 17-50mm f/4 Di III VXD foloseste Voice-coil eXtreme-torque Drive (VXD), motor liniar pentru focus pentru un autofocus rapid si eficient, dar si performante de top. Nu se schimba dimensiunile fizice ale obiectivului in cazul unui zoom, se pastreaza echilibrul indiferent de distanta focala. Utilizarea pe stabilizatoare sau pe alte tipuri de echipamente va fi excelenta, distanta focala minima este de 7.5 inch la partea wide si de 11.8 inch la partea de 50 mm, deci te poti apropia foarte mult de subiecti.

Sony anunta deja ca noul sau obiectiv va putea fi luat oriunde, se va utiliza cat se poate de usor in orice fel de context, se poate filma cu el, se pot face orice fel de fotografii profesioniste, portrete, fotografii de peisaj, fotografii urbane fara a avea nevoie sa schimbi obiectivele. Vestea buna este ca obiectivul ce va fi lansat functioneaza si cu instrumentul Lens Utility, are rezistenta la umiditate, apa, plus filtru de 67 mm frontal cu o marime asemanatoare camerelor mirrorless.

Toamna asta vom putea vedea, probabil, si produsul finit, nu se stie inca ce pret va avea si unde se va putea gasi, daca nu se vor mai aduce imbunatatiri la design. Deocamdata ne bucuram ca se dezvolta si ca Sony vrea mai mult de la obiectivele sale si se gandeste la fotografii profesionisti. Tamron promite sa nu dezamageasca nici de aceasta data si va aduce, probabil, unul dintre cele mai bune obiective foto de pe piata, care ca concura lejer cu altele de la companii de renume. Asta nu poate decat sa bucure profesionistii care au nevoie de cat mai multe variante de obiective de top pentru a avea un portofoliu perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.