Sony va oferi companiei Apple senzori de imagine „avansati” pentru urmatoarele modele de iPhone

Camera de la iPhone 15 va avea noii senzori Sony

Apple a impresionat in ultimii ani la capitolul camere. Nu ai cum sa nu vezi cat de bine fotografiaza un iPhone in comparatie cu alte telefoane flagship de la alti producatori de top. Fotografiile sunt procesate extrem de bine, ai multe detalii si chiar si daca nu ai suficienta lumina tot ai fotografii excelente.

Pasul urmator pentru Apple este sa imbunatateasca si mai mult camerele foto video pe care le ofera pe telefoanele sale extrem de scumpe. Sony i-a sarit in ajutor si promite ca de la anul incepand va oferi senzorii de imagine complecsi, nou-nouti pentru a fi la baza camerelor de pe noile modele de iPhone ce se vor lansa incepand cu toamna lui 2023…

Cel mai recent iPhone „complet”, lansat de Apple in 2022, iPhone 14, Pro/Pro Max, depinde ce varianta vrei, are niste camere impresionante, puternice, care reusesc sa ofere o calitate excelenta pentru orice fel de fotografie facuta sau in filmari. Camerele folosesc senzorii de imagine de la Sony Semiconductor Solutions Group, camera frontala de selfie s-a schimbat si a devenit „Dynamic Island”, care ascunde bine camerele TrueDepth si IR, pare ca e parte din displayul superb OLED.

Senzorul pentru camera frontala Face ID IR este acelasi ca pe iPhone 13 si 14, adica unul de 1.4 2.8 µm MP STMicroelectronics Die, celalalt senzor e un Sony pentru camerele TrueDepth cu Phase Detection Autofocus – PDAF.

Camera principala de pe spate de la iPhone 14 Pro/Max are rezolutia de 48 MP si e nou-nouta. Are „pixel-pitch” de 2.44 µm pentru un Quad-pixel, cu pixel pitch absolut de 1.22 µm la rezolutie 48MP sau 2.44 µm la 12MP. Difera si Masked PDAF-ul, cu un patern dublu metalic pentru fiecare grup de 2×2 pixeli, dar mai avem si doua fotodiode pe senzor per pixel care suplimenteaza foarte bine informatiile Dual Photodiode (DP) PDAF

Camera ultrawide a fost imbunatatita mult la iPhone 14 Pro/Max, senzorul e de 12 MP cu marime pixel 1.4 µm. Senzorul e de la iPhone 12 Pro cu Masked PDAF si full array dual photodiode (PD). Teleobiectivul si camera cu teleobiectiv de la iPhone 14 Pro/Max au 12 MP, cu marime pixel de 1.0 µm si PDAF mascat, aceleasi ca la iPhone 13 Pro/Max camera teleobiectiv.

Camera LiDAR de pe spatele iPhone Pro/Max are 0.3MP, 10 µm marime pixel si e aceeasi ca la iPhone 13 Pro/Max.

Cam asa sta noul iPhone 14 din 2022, versiunile de top, premium, cele mai puternice la capitolul senzori imagine. Anul viitor, sau de anul viitor mai bine spus, vom vedea o schimbare radicala la capitolul senzori pentru ca deja Sony a promis ca va furniza Apple senzori de imagine „opere de arta” ce vor dubla cantitatea de lumina ce poate fi captata si captata va fi mai clara chiar si cu un backlight puternic. Acesti senzori puternici vor fi produsi ca raspuns direct la presiunea Samsung Electronic, care fabrica si ea senzori de telefoane smart.

Cu noii senzori de la Sony pusi pe iPhone-ul din viitor vom avea nivelul semnalului de saturatie dublat per pixel de unde si captarea unei cantitati mai mari de lumina si reducerea supraexpunerii si subexpunerii in anumite scenarii, setari. Fotografiile in conditii de lumina mai slaba vor fi mai bune, dar va putea monitoriza si sa masoare expuneri diferite, de exemplu cand fata are prea mult soare din spate.

Designul noilor senzori Sony seamana cu designul deja dezvaluit in urma cu un an. In decembrie 2021, Sony anunta ca a realizat primul senzor de imagine CMOS „stivuit”, suprapus, care folosea doua straturi de pixeli tranzistor, deci mai multa lumina era captata. Un senzor obisnuit va avea fotodiode si pixeli tranzistor pe acelasi substrat. La noile tipuri de senzori de la Sony se separa in doua straturi aceste componente, zgomotul va fi redus de pe fiecare imagine obtinuta, iar gama dinamica va fi imbunatatita simtitor. Separarea componentelor permite optimizarea per componenta. Pe langa cele doua imbunatatiri vor fi posibile si functii noi, aditionale pe camerele foto video pe care se vor monta senzorii.

Nu stim cand vom vedea senzorii minune de la Sony si pe telefoanele clientilor, cand se vor putea bucura de ei si de tot ce ofera per device, nu se stie nici cand se va incepe productia la scara larga a acestor senzori speciali. Sony a precizat totusi ca se pregateste sa ofere companiilor mari producatoare de telefoane smart senzorii si sa ne putem bucura de fotografii speciale inca din toamna lui 2023, odata cu lansarile de telefoane programate atunci, septembrie-octombrie 2023.

Deja avem senzori foarte puternici si impresionati pe iPhone 14, cum am vazut la inceputul acestui articol. Daca se mai adauga si senzorii de la Sony si imaginea va fi si mai buna, filmarile vor fi si mai bune diferenta intre camerele de pe telefoanele smart si cele de sine statatoare, camerele foto clasice, nu va mai exista sau va fi aproape insesizabila…

Pana la perfectiune nu mai este decat un pas pentru iPhone. Desi preturile sunt foarte mari si poate nejustificate de multe ori la modele mai “slabe”, nu la cele Pro/Max, “complete”, toate imbunatatirile aduse pe viitor si anunturile facute tind sa justifice si ultimul cent pe care il vei da pe noile dispozitive de la gigantul Apple si sa nu iti para rau deloc de investitia facuta pentru cel putin cinci ani de acum incolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.