Obiectivul foto Mitakon Speedmaster 65mm f/1.4 este cel mai rapid super-teleobiectiv pentru camerele Hasselblad X

Un obiectiv cu viteza mare este cea mai buna alegere pentru fotografii reusite de fiecare data.

Nu e suficient sa ai o viteza mare a obturatorului de la aparatul foto. Ai nevoie si de un obiect sau teleobiectiv rapid. Pe piata erau de multa vreme obiective din ce in ce mai rapida, cu aperturi mai sofisticate si performante notabile, dar parca mai era nevoie de ceva ca sa se ajunga aproape de perfectiune in fotografie. Asa a aparut ideea obiectivului foarte rapid Mitakon Speedmaster 65mm f/1.4.

Viteza obiectivului se refera la diametrul maxim al aperturii, numarul minin f- al unui obiectiv foto. Un obiectiv cu o apertura maxima mai mare decat media, un numar f- mai mic se numeste obictiv rapid pentru ca poate sa obtina aceeasi expunere ca un obiectiv mediu la o viteza mai mare a obturatorului. O apertura maxima mai mica, un numar f- mai mare inseamna un obiectiv mai lent pentru ca livreaza mai putina intensitatea luminoasa, viteza obturatorului trebuie sa fie mai lenta, mai mica.

Ai nevoie de viteza mai mare a obiectivului cand ai de facut fotografii in lumina mai putin buna, spre seara de exemplu, pentru stabilitate odata ce ai utilizat un teleobiectiv lung-controlezi mai bine efectul bokeh si adancimea campului vizual, mai ales cand vine vorba de fotografia portret, in fotojurnalism sau in fotografia sportiva. Viteza mai mare a obiectivului depinde in termeni generali de distanta focala, de diametrul imaginii, format, iar cand avem si obiectiv cu zoom de zoom-ul respectiv.

Unii fotografi amatori sau cu putina experienta vor confunda viteza obiectivului cu viteza autofocus sau viteza obturatorului. Viteza obiectivului se refera la cantitatea de lumina care circula prin obiectiv cat timp obturatorul e deschis. Cu cat e mai rapid un obiectiv, cu atat apertura maxima din diafragma e mai mare, cu atat vom avea mai multa lumina ajunsa la sezor la aceeasi viteza a obturatorului. Fotografii profesionisti adora sa foloseasca obiective rapide pentru posibilitatile creative infinite oferite de fiecare data.

Doua sunt avantajele majore ale unor obiective rapide. Primul: izolezi mai usor subiectul, adancimea campului este mult mai mica. Daca ai un fundal blurat atunci vei avea si un personaj mai usor de scos in evidenta cu un astfel de obiectiv. Asa dai impresia de spatialitate si adancime mai mare si atentia celui care priveste fotografia se va concentra pe partile esentiale ale fotografiei. Al doilea: obiectivul rapid ajuta enorm indiferent de lumina mai slaba pe care o ai la un moment dat, faci fotografii foarte bune chiar si in lumina cu intensitate mai mica.

Zhong Yi (ZY) Optics s-a gandit sa profite de viteza obiectivelor si a gandit obiective Mitakon Speedmaster 65mm f/1.4 create la inceput pentru Fujifilm GX disponibile pentru Hasselblad X, practic cele mai rapide super-teleobiective foto pentru sistemul format mediu. Focusul e manual, ai echivalentul 35 mm distanta focala de 50 mm. Obiectivul rapid va deveni primul obiectiv f/1.4 pentru Hassleblad X, de altfel cel mai rapid obiectiv disponibil pentru sisteme de acest tip. Apertura echivalenta e si asa mai mare decat f/1.4.

Cu un astfel de obiectiv poti sa fotografiezi aproape orice in lumina slaba, sa ai control asupra adancimii campului, compania lauda „aruncarea prelungita a focalizarii”, care combinata cu un design metalic solid permite un focus precis si de o acuratete ireala. Fotografii profesionisti vor gasi acest obiectiv util cand se schimba scenariile fotografiate rapid si trebuie sa reactioneze imediat. Izolarea subiectilor pe un fundal blurat este mult mai simpla asa.

De vreme ce echivaleaza cu un obiectiv 50 mm Mitakon 65mm f/1.4 va oferi fotografilor o perspectiva mai buna asupra portretelor, efectul bokeh este mai bun datorita unei diafragme circulare cu noua lame, defocusul de la fundal fiind unul deosebit, textura seamana cu a untului, la fel si aspectul dupa aplicarea efectului

ZY Optics mai sustine faptul ca obiectivul sau ofera imagini exceptionale indiferent de conditiile de lumina si de deschiderea diafragmei. Cele 11 elemente aranjate in sapte grupuri, elemente din sticla si cu refractie mare, aranjate precis pentru a oferi claritate optima la fiecare fotografie. Deci vei avea mai multe detalii in fotografii, curbura minima a campului, te vei asigura ca ai mereu cea mai buna rezolutie in orice zona a fotografiilor. Inele de control pentru focus si apertura au scalare precisa si clara, asa ca va fi foarte simplu sa te decizi si sa le actionezi rapid.

Daca se doreste focus pe obiecte precise din fata aparatului foto precizia va fi si mai mare tocmai datorita constructiei inteligente. Mitakon Speedmaster 65mm f/1.4 pentru Hasselblad XCD este deja disponibil la ZY Optics pentru 599 dolari. E un pret corect pentru ce ofera obiectivul rapid si pentru cat de multe lucruri poti sa testezi si sa faci cu el. Un super-teleobiectiv cu toate avantajele puse la dispozitie este tot ce si-ar putea dori orice fotograf amator sau profesionist in 2023. Ramane de vazut cat de bine vor merge vanzarile pe viitor si daca vor mai aparea si alte variante ale unor obiective rapide care sa merite atentia fotografilor din toata lumea si sa vina cu performante si mai bune, si mai uimitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.