Fujifilm X-H2 este prima camera foto mirroless APS-C care poate filma in 8K

Tehnologia din spatele camerelor foto a evoluat atat de mult incat astazi putem filma in 8K.

La ora actuala filmarile in 4K au devenit deja ceva obisnuit. Putem filma in 4K atat cu cele mai performante camere foto obisnuite, dar si cu telefoanele premium de la cei mai buni producatori de pe piata. Desi pare ca videoclipurile in 4K de abia incep sa devina populare urmeaza o tranzitie spre 8K mai rapida decat ne-am fi asteptat. Fujifilm a surprins cand a lansat recent o camera foto APS-C ce poate filma direct in 8K.

Rezolutiile 8K sunt mult mai bune, avem 7.680 pixeli x 4.320 pixeli, dublu fata de standardul 4K, care avea 3.840 pixeli x 2.160 pixeli. 8K mai este denumit si UHD-2.

Dar e nevoie de 8K pana la urma? E nevoie pentru ca standardul 4K este deja „depasit” si 8K ar putea ajuta la evolutie si la atingerea unor noi performante in materie de filmare si redare video. Filmarile in 8K si redarea in 8K ar putea fi noul normal al viitorului. De la streaming la transmisii tv, peste tot vom avea 8K. Deja pe Internet putem vedea filmari in 8K si le putem privi deocamdata la rezolutii maxime de 4K.

Ca sa poti filma in 8K ai nevoie si de hardware special. De exemplu, ai putea avea nevoie de un sistem 1.25-in. 3-CMOS Multifunctional High-Speed 8K (UHD-2) sau de transmisii realizate cu UHD-2/8K Super Hi-Vision. Odata ce ai tehnologia necesara poti sa filmei 480 cadre pe secunda si ai moduri de reducere a zgomotului de pana la 120 FPS.

Pe langa camere foto care pot sa filmeze in 8K, pentru video in 8K va fi nevoie si de software special care sa poata sustine stocarea, transferul si editarea, transmisia unor fisiere mult mai mari. Un singur minut de video si audio in 8K editat si exportat va ocupa in jur de 6GB stocare. 30 de minute de filmare vor necesita peste 200GB, iar un film intreg ar avea nevoie de jumatate de TB spre deosebire de un film full in 4K care are nevoie doar de 150GB stocare. Daca alegi formatul RAW la filmare obtii fisiere si mai mari, o ora in 8K RedCode Raw ocupa peste 7TB pe dispozitivele de stocare.

Si mai e si problema latimii de banda. E nevoie de cabluri HDMI noi, de conexiuni mai rapide la Internet pentru a face fata vitezei si transferului de date atat de multe, vitezelor unor videoclipuri UHD2/8K.

Constienti de apetitul pentru filmarile in 8K si pentru rezolutii din ce in ce mai mari cei de la Fujifilm au anuntat lansarea unui aparat foto mirrorless, Fujifilm X-H2, prima camera foto APS-C care poate filma in 8K. Aparatul foto are un senzor X-Trans CMOS 5 HR de 40.2 megapixeli APS-C, este primul care are inregistrare interna in 8K 30p Apple ProRes.

Senzorul de 40.2 megapixeli este combinat cu un algoritm unic de procesare a imaginii pentru a oferi o rezolutie si mai buna fara a exista un compromis la capitolul raport semnal-zgomot. Calitatea imaginilor obtinute in timpul filmarilor in 8K e uimitoare, sustine echipa de specialisti Fujifilm. Standardul minim ISO este de 125 si e completat de o viteza foarte mare a obturatorului, cea mai mare din seria X a camerelor Fujifilm, viteza crescand cu 2.5 opriri fata de modelul anterior, care avea de la 1/32,000 secunde la 1/180,000 secunde.

Modelul X-H2 de la Fujifilm este primul din seria X care are si Pixel Shift Multi-Shot, ce foloseste IBIS-ul pentru o precizie mai mare de pana la 20 de ori si pentru a permite fotografii si de 160 megapixeli construiti din totalul informatiilor disponibile pentru fiecare pixel RGB disponibil la nivelul noului senzor.

X-H2 suporta formatul HEIF, care permite existenta unor fisiere mai mici cu 30% fata de JPEG, dar si o calitate a imaginii de 10 biti. Sistemul de racire si noul senzor, dar si procesorul permit filmari interne in 8K pana la 30p in 4:2:2 10 biti color pentru 30 de minute, bit rate-ul fiind de 100MBps.

Fujifilm X-H2 va putea filma cu ajutorul a trei codecuri Apple ProRes, ProRes 422 HQ, ProRes 422, si ProRes 422 LT, dar si in ProRes 422 Proxy, eficient cand avem de editat filmarile 8K. Gratie senzorului X-Trans CMOS 5 HR are si zoom digital 2x in momentul filmarilor fara pierderi la nivelul rezolutiilor la filmari in 4K. In combinatie cu un dispozitiv compatibil de inregistrare cu HDMI, X-H2 va avea un output de 12-biti 8Kp30 RAW inregistrat ca Apple ProRes sau Blackmagic RAW. Intervalul dinamic video ajunge la 13+ datorita profilului F-Log2 de data recenta.

Autofocusul pentru detectarea subiectilor din fata camerei foto Fujifilm este bazat pe „deep learning technology” si e capabil de detectare si tracking unor subiecti umani, dar si unor animale, pasari, masini, biciclete, motociclete, avioane, trenuri. Algoritmul de predictie AF a fost imbunatatit si el fara de modelele precedente din seria X.

Pe langa toate aceste caracteristici, Fujifilm X-H2 are si un IBIS pe cinci axe, viewfinder electronic cu 0.8x marire si refresh rate de 120 cadre pe secunda. LCD-ul din spate este unul de calitate si permite urmarirea oricaror miscari din fata camerei pentru ajustari perfecte. Aparatul foto rezista la contactul cu apa, umiditate si praf, la temperaturi de pana la -10 grade Celsius.

La capitolul sloturi pe Fujifilm X-H2 vom gasi slot pentru card CFexpress Type B si un slot UHS-II SD card.

Fujifilm X-H2 se poate achizitiona pentru $,1999.95 doar pentru aparatul ca atare, si cu $2,499.95 daca vine la pachet/kit si cu XF 16-80mm f/4 R OIS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.