Dunkbot, echipamentul automat pentru acasa care te ajuta sa procesezi rolfilmele mai usor

Developarea filmelor foto acasa este un vis ce poate deveni realitate cu ajutorul Dunkbot

Rolfilmul nu mai este de multa vreme in atentia fotografilor profesionisti. In trecut, cand aveam doar aparate foto obisnuite nu aveam cum sa facem nimic fara el. Astazi, cand totul e digital si avem camere foto profesionale pe orice telefon smart, rolfilmul a devenit istorie. Cu toate astea mai sunt nostalgici sau pasionati de fotografia clasica si de developare care continua sa developeze pozele facute si sa fie preocupati de de calitatea procesului de developare. Ca sa poti developa corect filmul foto ai nevoie si de echipamente de ultima generatie si de ceva cunostinte despre rolfilm si developare, despre fotografiile clasice.

Procesarea sau developarea rolfilmului are mai multe etape: developare, stoparea developarii, fixarea, spalarea, uscarea. Ca sa ajungi sa ai fotografia developata ai nevoie de o camera intunecata, de substante chimice speciale, de echipamente speciale unde sa pregatesti mixul de substante in care vei scufunda viitoarele fotografii developate.

Si fotografiile color, si cele alb-negru pot fi developate manual, in cazul developarii fotografiilor color sunt necesare altfel de mixuri de substante chimice. Developarea, cea mai importanta etapa din procesarea rolfilmului e simpla si toata lumea a vazut-o prin filme sau la fotograf. Se scufunda fotografia de developat in substante chimice, e incurajata eliberarea de electroni, apare argintul metalic, temperatura lichidului e constanta. Developarea e stopata pri scufundarea in alta substanta speciala care opreste actiunea agentilor de developare.

Cand se ajunge la fixare se elimina cristalele neexpuse de pe film, nu e afectat argintul mecanic. Se spala filmul si se lasa fotografia la uscat doua ore. Se stocheaza negativele in locuri speciale, de obicei plicuri speciale.

Reveni Labs s-a gandit la fotografii profesionisti care nu au renuntat la rolfilm si la developare si au anuntat Dunkbot, un echipament automat pentru procesarea rolfilmelor. Se pot folosi trei rolfilme de 35 mm, o pereche de filme 120, pana la 6 filme de 4×5 format mediu. Acest produs interesant s-a lansat pe Kickstarter, s-a incercat strangerea de 300.000 dolari pentru a vedea proiectul si in realitate. Revenirea in forta a fotografiei developate clasice si a rolfilmului a inspirat proiectarea si lansarea aparaturii.

Din momentul in care am avut fotografie digitale toate afacerile ce avea la baza developarea de fotografii si procesare de rolfilme au ajuns la faliment rapid. Dar acum e cerere pe piata si nu mai sunt locuri unde sa ajungi sa developezi fotografii.

Procesarea rolfilmului acasa e si mai avantajoasa si mai rapida, mai comoda. Dar e destul de complicata, trebuie sa ai rabdare si timp pentru asa ceva. Aici intervine Dunkbot, care combina elementele de la echipamente clasice de developare, procesarea filmului cu sisteme moderne mecanice pentru automatizare completa, eficienta si rapiditate. Cu niste costuri minime si fara efort ai rezultate excelente odata ce folosesti Dunkbot. Timpul de procesare, temperatura, ciclurile de agitatie pentru orice fel de procese, alb-negru, C-41, E-6, ECN-2 sunt controlati automat si fara interventia ta.

Setarea echipamentului pentru procesarea filmelor, rolfilmului e simpla. Se introduce filmul foto in echipament, in locul special, se adauga substante chimice sau apa conform indicatiilor primite din manual, se configureaza Dunkbot conform procesarii cu ajutorul unui touchscreen color. Se personalizeaza parametri precum timp, rata de agitatie, temperatura, ordinea secventelor, etc. Sunt la dispozitie si presetari. La final se apasa Start si Dunkbot trece la treaba.

Se pot precesa trei role 35 mm, doua role film 120, sase foi 4×5. Dupa prima tura de procesare poate sa existe si o a doua tura. Depinde doar de complexitatea developarilor si de ce vrei sa obtii la final, de calitatea filmelor foto si de fotografiile finale, daca urmaresti sa vezi detalii mai multe in ele, sa ai constrast mai bun.

In pachetul echipamentului ai toate componentele importante, carte tehnica, poti sa cumperi ce accesorii mai ai nevoie de la firme specializate. Daca vrei sa folosesti Dunkbot la capacitate si cum le folosesti conform indicatiilor primite. Preturile pentru Dunkbot sunt cuprinse intre 700-900 dolari, 900 dolari vor daca cei care doresc o versiune completa. Din septembrie 2023, daca se strang suficienti bani pentru Dunkbot si e cerut pe piata echipamentul, va putea fi cumparat si livrat in tarile unde e nevoie de el.

Cu siguranta noul echipament de la Reveni Labs va fi un succes si va fi cerut pe multe piete unde exista foarte multi amatori de developare rapida acasa si de mai putine drumuri facute prin oras si imprejurimi pentru a avea mereu cele mai bune fotografii developate in conditii optime. Pana sa vedem astfel de echipamente in casele fotografilor amatori sau profesionisti ne putem bucura de fotografie si de rolfilm, care inca mai e produs, de fotografiile “la minut” cu aparatura moderna si de tot ce ofera fotografia clasica in secolul al XXI-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.