Camere digitale vs. camerele telefoanelor smart. Avantaje si dezavantaje

camera foto telefon camera

Pana la aparitia telefoanelor care au camere performante toata lumea folosea camerele foto digitale. Nu erau atat de performante precum cele din prezent, dar puteai sa faci cu ele tot ce voiai, indiferent ca erai profesionist sau amator. Dar au aparut camerele pe telefoane si au fost din ce in ce mai bune si mai multe. Asa ca aproape toata lumea s-a indreptat spre ele si a mai renuntat la camerele foarte scumpe si mai greu de intretinut, de folosit. Care ar fi insa mai bune, cele de pe telefoane sau cele clasice, camerele digitale?

Ca sa iti dai seama daca e mai bine sa iti cumperi telefon cu niste camere bune sau o camera foto digitala e bine sa te gandesti in primul rand la avantaje si dezavantaje. Cu cat mai multe avantaje, cu atat mai bine, ai in fata investitia care merita. Trebuie sa stii ca vei gasi si dezavantaje la fiecare tip de camere, dar daca nu sunt foarte multe te vei indrepta spre camerele de la telefon sau la cele digitale clasice in functie tot de numarul lor, sa fie cat mai mic. Haideti sa vedem care ar fi aceste avantaje si dezavantaje in functie de tipul camerei.

Avantajele camerelor foto integrate in telefoanele smart. Astazi cam toate telefoanele de generatie noua au camere foto cu specificatii foarte bune, sunt trei sau patru camere si obiective, lentile de calitate, pe care le poti folosi oricum si oriunde ca sa obtii cele mai bune fotografii. Ele pot inlocui oricand o camera foto profesionista daca nu vrei sa te complici si te multumesti cu tot ce iti ofera telefonul smart din buzunar. Daca esti insa profesionist s-ar putea sa iti doresti ori un telefon foarte scump si cu un set de camere exceptionale, ori un aparat foto digital de la branduri de top.

Printre avantajele camerelor foto gasite pe telefoanele smart moderne amintim comoditatea, simplitatea folosirii, poti sa o utilizezi cum doresti fara efort, doar un tap si ai facut o fotografie, o poti si prelucra direct in telefon, viteza de fotografiere, dar si usurinta fotografierii, totul e automat. Nu trebuie sa ai cunostinte avansate ca sa folosesti camerele de la telefoane, ai un soft foarte puternic si optiuni diverse pentru fotografii la fel de bune precum cele realizate cu aparate foto profesioniste. Plus ca nu te costa asa de mult sa ai un telefon cu niste camere foarte bune, e oricum mai ieftin decat un aparat foto digital profesional.

Dezavantajele camerelor foto integrate in telefoane smart. Ai si niste limitari daca te indrepti spre camerele foto de la telefoane. Nu poti face fotografii bune chiar in orice conditii, uneori vei avea o calitate foarte slaba daca anumiti factori nu sunt la parametrii doriti de camerele foto din telefon. Nu ai nici calitatea fotografiei pe care o obtii cu un aparat foto digital mai scump. Rezolutiile sunt totusi mici fata de cele oferite de aparate foto performante. Trebuie sa investesti ceva in telefoane ca sa ai si camere foarte puternice si de calitate, nu toata lumea isi permite sa aiba pe masa cel mai nou model, care are si cele mai bune camere si obiective, lentile. Desi crezi ca economisesti ceva alegand camera foto de la telefon, in realitate faci un compromis si nu vei avea o fotografie de care sa fii multumit mereu.

Avantajele camerelor foto digitale. Daca alegi camere foto digitale moderne ai calitate mai buna din start, fotografiile sunt mai clare, mai usor de prelucrat oricum doresti. Ai si versatilitate, poti sa folosesti ce tehnici vrei ca sa obtii fotografia perfecta. Unele camere foto digitale au ecrane de control mari, pe care poti vedea foarte bine tot ce se intampla in fata obiectivelor, dar si WI-Fi si alte setari pe care nu le vei avea la camerele telefoanelor. Gasesti si camere foto compacte, sunt usor de purtat oriunde, ai si trepied si tot felul de accesorii pentru ele, rezolutii foarte mari, control total asupra imaginii sau asupra filmarilor. Investitia poate sa para mare la inceput, dar daca te gandesti pe termen lung te vei baza pe camerele foto digitale si le vei avea ani de zile la dispozitie ca sa faci cu ele cele mai tari fotografii oriunde te-ai afla.

Dezavantajele camerelor foto digitale. Cum am precizat deja, costul e cel mai mare dezavantaj. Obtii fotografii bune, ai rezolutii mari, faci ce vrei cu ele, dar investesti peste 1.000 de euro sau mai mult in astfel de dispozitive profesioniste. E mai greu sa te obisnuiesti cu ele, sa inveti sa le folosesti, ai setari complexe si anumiti parametri pe care trebuie sa ii intelegi intai inainte de a putea sa ii folosesti. Plus ca ai alte formate, trebuie sa fii atent la ce salvezi, cum fotografiezi si ai o multime de variante de fotografiere, cu filtre si alte lucruri foarte complicate. Si ai foarte multe lucruri de pus la punct, sa montezi lumini, trepied, sa le demontezi, sa te asiguri ca ai toate setarile, sa descarci fotografiile, sa le editezi, sa te asiguri ca ai toate conditiile optime pentru a putea utiliza toate functiile aparatelor foto digitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.