Calitatea fotografiilor realizate cu un smartphone se va imbunatati in viitor cu ajutorul lentilelor si obiectivelor anamorfice
Inca de la aparitia camerelor foto pe telefoanele mobile s-a incercat imbunatatirea calitatii fotografiilor realizate cu acestea. Desi au fost facute o multime de modificari la nivelul senzorilor si la nivelul obiectivelor prezene pe camerele moderne de la smartphone, calitatea imaginii nu a fost una extrem de buna tot timpul. Compania Glass Imaging isi doreste insa sa aduca o schimbare uriasa in cazul obiectivelor camerelor foto de pe telefoanele smart cu ajutorul noilor obiective si lentile anamorfice.
Lentilele anamorfice au ajuns pe telefoanele smart de curand. Si de cand le-am avut si pe telefoane, la camere, popularitatea lor a crescut foarte mult. Ai obiective si lentile anamorfice, ai si imagine profesionala, ai calitate exceptionala si tot ce filmezi „iese” bine.
Obiectivele anamorfice maresc gama de raporturi de aspect incadrate intr-un cadru de film standard. Cadrul e mai bine evidentiat si captura, unghiul de capturare e mai mare, raporturile de imagine sunt mentinute in limite normale, pentru a fi vizualizate cat mai bine pe ecran plat.
Se elimina reflexiile, focalizarea luminilor orizontale e mai buna, pozele devin mult mai bune, unghiurile captate devin mai largi pe masura ce avem obiective cu lentile anamorfice mai puternice.
Sunt cateva caracteristici tipice obiectivelor anamorfice care le fac sa fie atat de cautate. Avem bokeh oval, exista un obiectiv sferic pentru proiectarea imaginii circulare prin senzorul camerei, cadrul orizontal devine mai larg pentru a fotografia usor orice scena, flare orizontal, pentru focalizare in prezenta luminii „vii”, avem un flare lung. De obicei, obiectivele anamorfice sunt realizate dintr-o sticla speciala, pluristratificata, cu acoperire antireflexiva, distorsiunea culorii e eliminata, nivelul de contrast e mentinut in limite normale.
Inainte aveam nevoie de senzori cat mai mari si de sisteme optice complexe si mari. Se mai folosesc si in prezent algoritmi care incearca sa „fenteze” fizica, prin reducerea „zgomotului” de pe imagini. Glass Imaging si-a propus sa rezolve toate aceste probleme intr-o maniera foarte simpla. De vreme ce senzorii, care sunt patrati, dreptunghiulari, trebuie sa fie din ce in ce mai mari ca sa se acomodeze la sisteme optice mari, Glass Imaging si-a propus sa schimbe raportul de aspect al senzorilor.
Asa ca senzorii se vor alungi destul de mult, senzorii rezultati vor fi de cinci sau se ori mai mari si vom avea rezolutii mai bune, captarea luminii mai usoara, bokeh optic real si interval dinamic imbunatatit. Dar ca sa ajunga sa poata face un senzor alungit pentru camerele foto de pe smartphone compania a trebuit sa se foloseasca de lentilele si obiectivele anamorfice.
Tehnicile cinematografice de filmare pentru ecranele mari pe film de 35 mm se aplica mai nou si pentru telefoane. Obiectivele fac in asa fel incat campul vizual larg sa se „potriveasca” pe senzor, dupa care se lucreaza in postproductie pentru a avea un raport de aspect cat mai „larg”.
Insa compania mentionata vrea sa le foloseasca invers. Senzorul va fi ca un dreptunghi si imaginea „intinsa” capturata va fi „fixata” intr-un format traditional. Dupa ce imaginea e redimensionata ca sa ajunga la un raport de aspect corect ar trebui sa fie de 24x16mm, si se va ajunge la o imagine de 11 ori mai mare, capturata, in comparatie cu ce poate face acum un iPhone de ultima generatie.
Dar sunt si niste vesti proaste. Nu ai cum sa faci zoom optic daca folosesti o astfel de metoda. Dar vei avea zoom digital care va depasi performantele unui zoom optic pe care il gasim peste tot astazi. Autofocusul va fi si el diferit de ceea ce vedem astazi pe toate telefoanele smart. Plus ca sistemul optic introduce multe distorsiuni si probleme, dar se vor elimina rapid cu un software specializat. Softul va veni tot de la companie, spun dezvoltatorii, care s-au apuca deja de treaba, pentru a imbunatati functionara obiectivelor si a corecta orice variabile apar.
O combinatie a acestor tehnici de lucru cu un hardware puternic si fotografie computationala, inteligenta artificiala vor transforma fotografiile facute cu un telefon intr-unele care sunt la fel de bune precum cele facute cu o camera foto profesionala foarte scumpa. Senzorii uriasi CMOS vor colecta de noua ori mai multa lumina din jur si vor asigura o calitate a fotografiei excelenta.
Glass Imaging si-a propus deja sa ofere o calitate a imaginii similara cu tot ce poate oferi un DSLR sau aparatele foto mirrorless, adica: rezolutii foarte mari si detalii multe surprinse, o gama dinamica mai mare, claritate la lumina scazuta, o precizie mai buna a culorilor si a tonului. Si totul fara a mari si mai tare senzorii prezenti pe camere.
Acum ramane de vazut daca producatorii de telefoane smart de pe piata globala se vor alia cu firma care produce acest tip de senzori si daca vom avea camere foto pe telefoane smart care se vor folosi de noile obiective si lentile anamorfice in curs de dezvoltare si de testare. Oricum, viitorul fotografiei cu telefoanele smart suna bine si ne dorim tot mai multe astfel de inovatii si idei creative puse in practica pentru a avea o competitie reala cu tot ce inseamna aparat foto din ofertele comerciantilor.