Atomos are in prezent unul dintre cei mai puternici si capabili senzori de camere profesionale, „Sapphire”

Senzorul camerelor foto va afecta si calitatea fotografiilor si filmarilor facute.

Ca sa obtii o fotografie buna ai nevoie de lumina buna, ai nevoie de subiecti sau peisaje excelenti/e, dar ai nevoie si de tehnologie de ultima generatie. Degeaba ai cele mai bune conditii pentru fotografiere daca nu ai si un senzor de calitate, integrat in camera foto, care sa te ajute sa obtii fotografii clare, cu detalii foarte bine puse in evidenta si culori excelente, chiar si in conditii de lumina nu atat de bune. Problema senzorilor puternici pentru filmari in 8K in cinematografie a fost rezolvata de Atomos.

Senzorii camerelor foto sunt componente foarte importante, care influenteaza atat calitatea fotografiilor facute cu respectivele dispozitive, cat si simplitatea realizarii unor poze perfecte in orice fel de conditii. Senzorii se afla in interiorul camerelor si cu ajutorul lor lumina e captata si convertita in semnale care contribuie la realizarea fotografiilor. Toti senzorii au milioane de „puncte” sensibile la lumina care inregistreaza ce se vede prin obiectiv. Marimea senzorilor de la aparatele de fotografiat determinat si cantitatea de lumina folosita pentru a realiza o fotografie, imagine.

Senzorii stocheaza pana la urma informatie, asa ca daca sunt mai mari si au performante mai bune si informatiile vor fi mai multe si calitatea imaginilor, fotografiilor va fi mult imbunatatita. Senzorul camerei si marimea sa vor determina marimea imaginii, adancimea campului vizual, dar si rezolutia, performanta in lumina slaba, marimea fizica a aparatului foto etc. Aparatele foto transforma lumina capturata de senzori in pixeli din care e compusa o fotografie. Un pixel este cea mai mica unitate a unei imagini digitale care poate fi afisata, reprezentata pe un display.

Daca auzim megapixeli ne gandim la cat de multe puncte fotosensibile exista in senzor. Ai camere de 24 megapixeli, deci ai si 24 de milioane de puncte in senzor.

Atomos a inteles importanta senzorilor la camerele foto digitale moderne si a dezvoltat un senzor 8K, Sapphire F8, care permite filmari pana la 8K la 60 fps, foloseste obturator global, are autofocus precis si detectarea fazei autofocusului, caldura generata e redusa. Senzorul a fost realizat cu gandul la camerele pentru filmarile profesioniste din industria cinematografica.

Sapphire F8 se lauda cu un raport de aspect de 17×9, deci are 8,192 pe 4,320 pixeli, senzor obturator global care poate realiza filmari full-frame si filmari 8K pana la 6fps, dar si 4K la 240 FPS, 1080 la 360 fps. Intervalul dinamic are 15 puncte si poate sa filmeze video HDR folosind expunerea line-by-line, linie cu linie-capteaza expuneri lungi si scurte ale liniilor aternative pentru imagini HDR.

Consumul e foarte mic, 2 wati in 8K, caldura produsa e mult mai putina, camerele vor fi mai mici odata ce se instaleaza acest tip de senzori. Nu e nevoie nici de sisteme sofisticate de racire, se mentine in orice mod de filmare rezolutia 12-bit ADC, precizia e aceeasi, nu faci rabat de la ea pentru ADC. Plus ca producatorii de camere foto vor putea introduce si caracteristici mai bune in aparate, de exemplu senzori mai mici.

La inceput, cei de la Atomos au conceput senzorul Sapphire 8K pentru o viitoare camera pentru cinematografie Atomos. Insa, desi aveau tot ce le trebuia si piesele pentru camera video cinematografica se putea face, dura foarte mult sa faci o camera pentru cinematografie care sa se ridice la anumite standarde. Echipa care se ocupa de cipul de procesare a imaginii a dat primul semnal de alarma, dura prea mult sa produsa respectiva componenta. Nisa pe care voiau sa intre cei de la Atomos se tot ingusta, piata devenea tot mai aglomerata.

S-a renuntat la camera rapid, dar senzorul, care ajunsese deja in faze promitatoare si erau si prototipuri gata in laborator, a fost pastrat pentru productie si s-a continuat cu realizarea sa. Atomos nu are propria sa fabrica si are un parteneriat pentru a produce senzorii intr-un timp relativ redus. Sunt deja pe piata televizoare 8K de la Samsung, Sony sau LG, asa ca e loc de creare de continut 8K si e nevoie de senzori pentru procesare rapida.

Avantajul senzorilor Atomos pe piata este unul singur: nu mai e nevoie de tensiuni competitive intre marii rivali si producatorii de camere pot sa aiba acces imediat la senzori excelenti la preturi bune. Asa se deschide si piata pentru producatorii de camere care nu au acces la cele mai bune echipamente, la cei mai buni senzori.

Producerea unei camere incepe cu producerea senzorilor, iar daca cineva va semna cu Atomos astazi va dura cel putin trei ani sa aiba o camera pe piata, deci senzorii se vor perfectiona si vor fi gata de a fi integrati in camerele pentru filmari profesioniste. Si Atomos e pregatita in viitor sa ofere calitate si senzori excelenti tuturor celor interesati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.