Norman Parkinson, fotograful pentru care portretele si fotografia de moda au fost mereu pe primul loc

Fotografia de portret si cea a modelelor din lumea modei sunt doua tipuri foarte complicate de fotografie.

Portretele si fotografia de moda sunt poate cele mai provocatoare si mai interesante, dar si mai dificile tipuri de fotografie. Nu orice fotograf poate sa le realizeze si nu orice fotograf are si rabdarea necesara pentru a scoate in evidenta tot ce e mai frumos la un model, o persoana fotografiata.

Norman Parkinson a reusit de fiecare data sa dezvaluie feminitatea si frumusetea femeii in orice fotografie facuta. „Imi place sa fac oamenii sa arate la fel de bine pe cat si-ar dori sa arate, si cu noroc, ceva mai bine”, acestea erau cuvintele lui Parkinson cand se referea la fotografia sa.

Norman Parkinson s-a nascut in Londra, pe 21 aprilie 1913, si a urmat cursurile Webmister School. Cariera sa a inceput timid, in 1931, a fost ucenic al fotografilor de curte, Speaight and Sons Ltd. Trei ani mai tarziu si-a deschis propriul studio foto, impreuna cu Norman Kibblewhite, pe strada 1 Dover la Piccadilly.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost fotograf de recunoastere in Franta pentru Royal Air Force, Fortele Aeriene Regale.

Intre 1935 si 1940 a colaborat cu celebrele reviste Harper’s Bazaar si Bystander. Peste un an a renuntat la Harper’s Bazaar si a inceput o colaborare cu Vogue, in 1941, care se va dovedi a fi una de succes si de lunga durata. Se ocupa si de agricultura in Worcestershire in paralel. Colaborarea cu Vogue a tinut pana in 1960, fiind fotograf de moda si realizand portrete excelente. Imediat dupa ce termina colaborarea cu Vogue incepe sa lucreze si cu revista Queen pana in 1964.

Din 1963 se muta in Tobago, dar revine la Londra destul de des, iar din 1964 pana la moartea sa a fost fotograf liber profesionist. In 1981 a fost facut Comandant al Ordinului Imperiului Britanic. A fost subiectul principal al This Is Your Life din 1978, unde a fost surprins de catre Eamonn Andrews la Hamiltons Gallery in Mayfair, Londra.

In domeniul fotografiei, Norman s-a vazut mereu ca un mester si nu ca un artist. Toata munca sa a reusit sa revolutioneze fotografia de moda britanica de la jumatate anilor 1930, aducand modelele din studiourile rigide si fara prea multe optiuni intr-un decor exterior extrem de dinamic si de flexibil. Trecand de la lumina artificiala din studio la cea naturala si la un mediu elegant si mult mai usor de controlat pentru fotografii excelent, Parkinson a reusit sa se impuna in epoca si sa devina cel mai apreciat fotograf britanic de moda.

Cu umor si multa imaginatie, creativitatea, Parkinson a reinventat fotografia portret si pe cea de moda. A contribuit la crearea calendarului Pirelli in 1985, lucrand alaturi de modele importante din industria modei.

Anii in care a fost fotograf regal au inceput in 1969, cand a fotografiat-o pe printesa Ana la implinirea varstei de 19 ani-l-a fotografiat pe cel ce avea sa devina viitorul rege al Angliei, Printul Charles, la investitura sa ca Print de Wales. Si nunta Printesei Ana si logodna au fost fotografiate tot de Parkinson. S-a ocupat de portrete oficiale ale Reginei Mama Elizabeth la aniversarea celor 75 de ani, in 1975. Cinci ani mai tarziu le fotografia pe Regina Mama Elizabeth si cele doua fiice, Printesa Margareta Rose si Regina Elizabeth II.

In 1981 primeste Progress Medal de la Royal Photographic Society, face parte din celebra societate, iar mai tarziu ajunge sa primeasa si Lifetime Achievement Award de la American Society of Magazine Photographers. A avut si o expozitie uriasa la National Portrait Gallery, in Londra, in acelasi an.

Tot el a descoperit modelul Celia hammond pentru revista Queen in 1959, a remarcat-o si pe Nena von Schlebrügge (mama actritei Uma Thurman) la doar 14 ani, cand se afla in Stockholm, si a adus-o in Londra sa fie model in 1957 pentru Vogue. Fotografia facuta lui Jerry Hall a trezit interesul lui Bryan Ferry si a primit invitatia sa fie una dintre vedetele ce au aparut pe al cincilea albul de studio Roxy Music, Siren.

Norman Parkinson a fondat si o compania care producea… carnati, Porkinson Bangers, dupa ce ii era dor de deliciosii carnati cat se afla in Tobago-a creat propria sa reteta de carnati si i-a vandut in magazinele britanice.

Cat despre viata sa personala, Parkinson se casatoreste pentru prima data in 1935, in Hampstead cu Margaret (Peggy) Mitchell-Banks, artist si ilustrator ce urma sa se casatoreasca mai tarziu cu scriitorul Peter de Polnay. La finalul anilor 1930, cand a terminat cu prima casatorie, Norman a inceput sa lucreze cu un model, Thelma Woolley, alaturi de care a ales sa isi petreaca o perioada si sa se casatoreasca, in 1942. In 1947 intalneste insa o actrita si muza sa, modelul Wenda Rogerson, care devine rapid a treia sa sotie, in 1951.

Decesul lui Norman Parkinson a survenit in Malaezia, in 1990, in timp ce fotografia pentru o revista, Town and Country Magazine, in Singapore.

Fotografiile lui Parkinson raman in istorie ca unele elegante, dezvaluind adevarata frumusete a femeilor atragatoare, folosindu-se cu ingeniozitate de fundaluri dintre cele mai diverse, dealuri, peisaje neasteptate, orase. Fotografiile sale alb-negru si color demonstreaza de fiecare data controlul perfect asupra luminii si umbrelor, asupra compozitiei si directiei, dar si asupra stilului ilustrat.

Fotografia este un proces colaborativ, ca un dans, si Norman Parkinson a fost ca un Fred Astaire al fotografiei si va ramane in istoria fotografiei de moda si de portret ca unul dintre fotografii care s-au daruit total fotografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.