Locuri si obiective turistice unde nu ai voie sa faci fotografii

Sunt multe obiective turistice si locuri unde nu ai voie sa fotografiezi si e important sa stii care sunt.
Ne-am obisnuit sa mergem in diverse locuri in vacante si sa ne intoarcem de acolo cu multe filmulete si fotografii. Doar ca sunt multe locuri pe glob si obiective turistice unde iti e interzis sa fotografiezi sau sa filmezi la interior si chiar la exterior. Desi lipsa unor fotografii de acolo, cu interioarele superbe, poate sa iti strice un pic vacanta si planurile, motivele din spatele interzicerii fotografiilor sunt unele de inteles…
Fotografia e parte din experienta oricarei vacante. Vrei sa iti amintesti peste ani de tot ce ai vazut unde ai fost, sa arati si prietenilor, familiei ce ai vazut tu la interiorul unor cladiri, unor monumente. Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu socoteala din vacanta s-ar putea sa fii surpins sa afli ca multe obiective turistice au reguli clare legate de fotografiere si filmare la interior. Iata in continuare cateva dintre aceste locuri celebre unde nu ai voie sa fotografiezi si risti si amenzi sau sa fii dat afara.
Capela Sixtina. Desi este una dintre cele mai populare destinatii turistice din lume, Capela Sixtina din Vatican nu poate fi filmata sau fotografiata la interior. Intre 1980 si 1994 capela a trecut printr-un amplu proces de restaurare, fondat de Nippon Television Network Corporation of Japan pentru 4.2 milioane de dolari. Doar cei din Japonia pot filma si fotografia opera de arta. Desi dreptul de fotografiere, filmare a expirat la trei ani dupa ce fiecare parte a fost restaurata, Vaticanul a continuat sa interzisa oricel fel de aparate foto sau video folosite la interior ca sa nu strice tot ce au facut cei care s-au ocupat de restaurare.
Westminster Abbey. Biserica in stil gotic din Londra, locul in care au fost incoronati regii Angliei inca din 1066, este alt obiectiv unde iti este interzis sa faci fotografii. Cei care administreaza site-ul oficial al bisericii spun ca nu se doreste distragerea atentiei de la frumusetea si istoria lacasului de cult. E nevoie de o atmosfera sacra, intima pastrata de fiecare data cand intri in cladire.
Turnul Eiffel. Poti sa faci cate fotografii vrei tu ziua cu turnul Eiffel, dar cand vine noaptea e ilegal sa il fotografiezi. Luminile de pe Turnul Eiffel, instalate de un anume Pierre Bideau in 1985 sunt o opera de arta si sunt protejate de copyright. Deci e imposibil sa faci fotografii de vreme ce toate luminitele de pe turn sunt aprinse noaptea. Daca incerci risti sa fii amendat si sa ai probleme cu autoritatile franceze.
Taj Mahal. Multi cred ca acest Taj Mahal este o moschee sau un palat. In realitate, este, cum stim prea bine, un mausoleu, ridicat de insusi imparatul Shah Jahan pentru a adaposti ramasitele iubitei sale sotii. Nu ai voie sa faci fotografii in mausoleul principal, in interior nu vei avea voie sa vorbesti deloc. Desigur, poti face cate fotografii vrei cu exteriorul si cladirea impunatoare, insa cand ajungi la interior inchizi orice fel de dispozitive de filmat si fotografiat daca nu vrei sa fii dat afara.
Curtea Suprema, Washington, D.C., SUA. Nu ai voie sa faci nici aici fotografii la interior, de afara poti sa fotografiezi ce vrei. Dar cum vrei sa vezi curtea suprema pentru interiorul sau uimitor vei fi cu siguranta dezamagit. Exista si o lege federala, 53, care interzice acest lucru. Deci nu ai voie sa faci fotografii cat sunt procese, sa filmezi si nici macar sa te apuci sa fotografiezi tot ce poti la interior in afara proceselor.
Turnul Londrei. Ai ce vedea in Turnul Londrei, arhitectura, armura regalitatii, artefacte istorice. Desigur, cea mai pretioasa zona e cea unde stau bijuteriile regale inca din 1661. Nu poti fotografia bijuteriile din motive de securitate. Securitatea e extrema acolo, toata lumea care viziteaza totusi Turnul Londrei si ajunge in sala bijuteriilor este supravegheata cu o strictete extrem de deranjanta uneori.
Cazinourile din Las Vegas. Nu ai voie sa fotografiezi sau sa filmezi in cazinouri, la mesele de joc, asta pentru a se asigura intimitatea jucatorilor, ca sa nu se triseze sau sa nu existe vreun jaf in cazinouri. Unele cazinouri se mai abat de la regula si mai permit fotografii private si de grup, dar fara a fi voie sa le expui in on-line. Desigur, orice incercare de a incalca regula se va lasa cu o vizita din partea securitatii si cu interzicerea intrarii in cazinou data viitoare cand mai ajungi pe acolo.
Pentagon. Pentru ca este vorba despre cladirea cea mai bine pazita din America, unde e cartierul general al apararii americane, este firesc sa nu ai voie sa faci fotografii chiar daca iei parte la tururi ghidate. Nu fotografiezi nimic nici la interior, nici la exterior, nu ai voie cu telefonul mobil in interior. Toate regulile sunt extrem de stricte mai ales dupa momentul 11 septembrie 2001 si dupa atentatele care au avut loc atunci.
Castelul Neuschwanstein. Castelul „regelui din basme”, sau mai bine spus palatul datand din secolul 19, este cel mai vizitat castel din Germania si din toata lumea. Dar nu ai voie sa fotografiezi sau sa filmezi in interior. La exterior poti sa fotografiezi ce vrei si cat vrei, ai de pierdut frumusetea interiorului si niste fotografii de nota 200, insa macar te vei bucura de atmosfera tipica Disney, parca desprinsa din povesti.
Valea Regilor, Egipt. Faraoni, piramide, istorie de mii de ani, pe toate le poti descoperi in Valea Regilor. Sunt peste 60 de mausolee subterane cu hieroglife si enorm de multe povesti nespuse. Nu ai voie sa faci nicio fotografie acolo, daca esti surprins incercand sa trisezi ti se va confisca aparatul foto si vei primi o amenda usturatoare care iti va da peste cap planurile de afaceri. Daca vrei o fotografie te adresezi autoritatilor care au competente in turism si daca ti se aproba poti sa faci o fotografie sau doua doar pentru tine.
Templele japoneze. In Japonia chiar ai ce sa vizitezi, temple, statui si statuete, insa nu ai voie sa fotografiezi. Aici e de vina religia si credinta, insa e si o explicatie rationala. Multi turisti nu prea au stiut cum sa se comporte cand erau in temple sau in preajma lor, asa ca autoritatile au luat masura sa interzica orice fel de fotografii. Asa se evita distrugerea suprafetei peretilor, distrugerea scarilor si multe alte probleme ce pot duce la cheltuieli majore pentru cei ce administreaza templele japoneze.