Istoria fotografiei „instant” sau cum a aparut fotografia „la minut”

Istoria fotografiei instant incepe cu Polaroid, un brand cunoscut la nivel mondial care a revolutionat ideea de fotografie si de developare rapida.

Cam in aceeasi perioada in care camerele foto de 35 mm deveneau din ce in ce mai populare, Polaroid introducea pe piata celebrul Model 95. Modelul 95 era unicat la vremea sa, asta pentru ca folosea o substanta chimica secreta care permitea developarea filmului negativ din interiorul camerei in mai putin de un minut.

Publicul a reactionat imediat la aceasta noutate si la ideea geniala de a avea fotografiile pe loc, imediat ce le-ai facut. Pana spre jumatatea anilor 1960, camerele Polaroid aveau preturi din ce in ce mai mici si mai toata lumea si le putea permite. Asa se nastea fotografia „la minut”, un fenomen pe care inca il mai vedem si astazi, desi performantele si calitatea camerei Polaroid de la inceputuri nu au putut fi egalate atat de usor in prezent…

Inainte de fotografia instant, oamenii trebuiau sa astepte cel putin o saptamana ca sa poata sa isi vada fotografiile facute cu aparatele foto. Nu exista luxul de a avea o fotografie care se developa pe loc. Dar asta avea sa se schimbe curand.

Inceputurile fotografiei „la minut” se leaga de inceputurile Polaroid. Edwin Land, om de stiinta si inventator cunoscut in epoca, s-a decis intr-o buna zi sa faca o fotografiei fiicei sale de trei ani. Fetita l-a intrebat de ce nu poate vedea fotografia facuta cu aparatul foto pe loc. Land nu a stiut ce sa-i raspunda, insa s-a gandit cum sa creeze un sistem care putea sa transforme in realitate cerinta micutei. In 1948, Polaroid Land Model 95 aparea pe piata.

Modelul original al camerei care putea face fotografii „la minut” folosea doua rolfilmuri pozitive si negative, care permiteau developarea fotografiei in interiorul aparatului foto. La inceput, Polaroid a fabricat doar 60 de bucati si intentiona sa le vanda de sarbatori, de Craciun. Toate aparatele foto s-au vandut intr-o singura zi si cererea era foarte mare. Asa ca aparatul foto a cunoscut imbunatatiri si a avut sase tipuri de rolfim. Producatorii din prezent de camere foto instant folosesc modelul integral, cu un plic pentru filmul fotografic cu diverse chimicale in straturi pentru expunere, developare, fixare a fotografiei.

Fotografia instant a adus in discutie doua noi tehnologii: filtrul de polarizare, dezvoltat de catre Land in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial pentru compania Polaroid pentru a oferi fortelor armate tehnologia infrarosu, dar si fotografia „intr-un minut” si aparatul foto care putea face asa ceva, cu reactia chimica ce ducea la developare intamplandu-se in rolfilm.

Polaroid si-a dorit sa intre in competitie directa cu fotografia traditionala, asa ca in anii 1960, in 1963, a aparut si fotografia color instant. Asa ca Polaroid a lansat lansa rolfimul pentru fotografii color instant. Insa cercetarile pentru determinarea combinatiei corecte de substante chimice care ar permite fotografiile instant color au inceput inca din anii 1940. Secretul era altul: folosirea a trei straturi negative pentru a „inregistra” culoarea. Culorile care compuneau fotografiile color instant erau rosu, verde, albastru, magenta, cyan, galben.

Seria de camere foto Polaroid land Model 100 a fost prima serie de camere foto realizate cu ajutorul Packfilm-ului din anii 1960. Au fost scoase la vanzare in anii 1963. Urmatorul lucru pe care l-a facut Polaroid a fost rolfilmul integral, care permitea obtinerea fotografiei instant fara sa mai separi pozitivul de negativ ca sa vezi fotografia finala. Asa apareau printurile, fotografiile care se developau singure. Aparatul foto Polaroid SX-70 a fost prima camera foto care folosea aceasta tehnologie revolutionara, era prima camera foto SLR instant. In 1972 deja aveam si rolfiml integral si aparat foto pentru acesta.

Insa, ca orice lucru frumos, euforia din jurul camerelor Polaroid nu a durat mult. Intre 1981 si 2001 s-a inregistrat un declin al camerelor foto Polaroid. Totul a inceput cu demisia lui Land de la Polaroid si cu schimbarea de optica. Ultima sa contributie fusese dezvaluirea sistemului imaginii „vii”, o caseta de film pentru fotografiile tip „instant motion”.

In 2001 a avut loc „moartea” Polaroid, compania era deja falimentara. Tehnologiile moderne ce permiteau deja fotografii digitale mult mai interesante au distrus visul Polaroid de a continua cu fotografia instant.

Dar a venit 2008 si „Proiectul Imposibil” al Polaroid. Un grup de antreprenori olandezi nu a vrut sa lase Polaroid sa dispara asa de usor, asa ca au initiat un proiect ambitios. Au vrut sa reinvie, sa readuca in atentie camera Polaroid asa cum era ea in vremurile sale bune. Asa ca a fost reinventat tot procesul de obtinere a fotografiilor „la minut” de la inceput. Proiectul a avut succes din doua motive: oamenii erau nostalgici dupa fotografiile „la minut” si generatiile noi care nu au avut ocazia sa foloseasca asa ceva erau foarte curioase. In 2010, compania a inceput sa vanda din nou filme foto speciale Polaroid. Cei care au deja Polaroid SX-70, 600, Spectra pot sa faca din nou fotografii „la minut”.

Astazi, Polaroid ofera doua tipuri de camere foto, cu doua formate diferite, Instax Wide si Instax Mini. Magia fotografiilor instant continua sa traiasca si in secolul 21…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.