Perspectiva fortata, o tehnica excelenta pentru fotografii originale si perspective senzationale

Obtii fotografii originale si inedite cu ajutorul perspectivei fortate folosite in mod corect.

Perspectiva fortata este o tehnica din fotografia moderna ce utilizeaza iluziile optice pentru a schimba marimea unor obiecte, lucruri, marimea subiectiilor, proportiile, distanta fata de obiectiv. Perceptia vizuala umana este influentata de relatia dintre marimea obiectelor si pozitia camerei sau a spectatorului. Cu perspectiva fortata aplicata in mod corect la fiecare sedinta de shooting vei obtine nu numai fotografii unice, dar si o perspectiva la care nimeni nu s-ar fi gandit.

Obtinerea perspectivei fortate in fotografie sau in filmari e foarte simpla. Subiectii sunt adusi mai aproape de camera foto pentru un efecte mai dramatic. Pentru efecte de micsorare a marimii subiectii sunt indepartati cat se poate de mult de obiectivul camerei foto. De fiecare data se va folosi un obiectiv cu unghi larg, apertura va fi una mica, de exemplu f/16.

Te poti juca oricum doresti cu perspectiva fortata si vei fi mult mai creativ in abordarea proiectelor tale. Totul este sa o intelegi si sa stii cum sa o pui in practica. De asemenea, e foarte important sa exersezi, sa faci experimente cu diverse tipuri de perspective fortate si sa vezi rezultatele. Chiar daca nu iti iese de fiecare data perspectiva dorita analizeaza fotografiile si incearca sa vezi cum poti combina aceasta tehnica cu alte tehnici din fotografie pentru a avea proiecte originale si extraordinar de interesante.

Iata ce ai de facut pentru a avea o perspectiva fortata perfecta de fiecare data:

Cauta fotografii cu perspective fortate pe Internet si foloseste-le ca sursa de inspiratie. Internetul e plin de fotografii reusite in care sa folosit tehnica perspectivei fortate. Aduna-le pe toate intr-un folder si analizeaza cu atentie toate detaliile, cauta si referinte tehnice, discuta cu fotografii daca ai nelamuriri si vezi cum poti ajunge si tu la asemenea performante. Noteaza tot ce ti se pare interesant, pune in practica si tu si incearca sa ai de fiecare data o abordare putin diferita, sa inovezi cat de mult poti.

Planifica totul in avans pentru o iluzie convingatoare. Chiar daca ai ceva experienta cu perspectiva fortata nu te baza pe intuitie si pe creativitatea de moment. Planifica totul cu grija, documenteaza-te, cauta un obiectiv bun si incearca sa ai de fiecare data cele mai bune unghiuri. Testeaza, vezi cum se va vedea iluzia dorita, fa mai multe fotografii pana sa le ai pe cele perfecte de la final, care vor intra in proiectul tau.

Foloseste obiective cu zoom mare pentru perspectiva distorsionata. Poti sa schimbi distanta virtuala fata de subiectii fotografiati, te poti juca cat doresti cu un obiectiv cu zoom mare pentru o perspectiva distorsionata perfecta. Ai grija insa la obiectivele cu zoom mare sa nu treci de 35mm, unghiurile sa nu fie prea largi, prea mari pentru ca iluzia obtinuta nu va fi atat de spectaculoasa. Obiectivul cu zoom va fi folosit cu mare atentie si apropierea sau departarea virtuala fata de subiectul fotografiat va fi facuta treptat.

Apertura mica pentru rezultate excelente. Perspectiva fortata implica doua puncte de interes. Ambele „lucreaza” impreuna pentru a da nastere iluziei. Setarea Aperture Priority trebuie sa fie aleasa cu grija, apertura sa fie mica, intre f/8 si f/16 pentru mentinerea unei adancimi excelente a campului vizual. Daca depasesti aceste limite vei avea difractie si vei strica fotografiile, te vei chinui degeaba. Daca vrei sa ai un fundal blurat alegi aperturi de f/1.2 pana la f/2.8. Nu iti faci griji in legatura cu viteza obturatorului, ea e reglata automat.

Colaboreaza cu un partener ca sa obtii cele mai bune fotografii. Ai nevoie de ajutor ca sa ai o perspectiva fortata aproape de perfectiune. Partenerul trebuie sa stie de la inceput ce vrei sa obtii la final, cum va arata iluzia optica, ce vei putea face pentru a avea perspective inedite fara efort. Te va ajuta sa aliniezi si camera foto si sa poti fotografia din ce unghi vrei orice fel de subiect care sta in fata obiectivului camerei foto.

Foloseste diverse unghiuri pentru a transforma o fotografie 2D intr-una 3D. Daca vrei o perspectiva fortata cu adevarat in fotografii trebuie sa te gandesti la unghiuri sub nivelul privirii. Ori faci fotografii de la nivelul solului, ori le faci de deasupra subiectului. La inceput te gandesti ce tip de fotografie vrei sa creezi, vezi daca ai nevoie de fundal si prim-plan impreuna. Fotografierea trebuie sa fie facuta de la nivelul solului, iar daca se doreste adancime pentru perspectiva se va face o fotografie dintr-un punct cat mai inalt de deasupra subiectilor. Modifica pozitia si unghiul camerei pana ajungi sa ai o perspectiva fortata perfecta.

Incorporeaza in fotografii cladiri si obiecte mai mari. De la lampi stradale la hidranti sau banci, pe toate le poti adauga in poze pentru perspective fortate unice. Si cladirile mai mari vor fi perfecte, important este sa interactionezi cu ele si sa obtii o fotografie originala indiferent de unghiurile alese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.