Informatii insolite din lumea fotografiei

Informatiile din istoria fotografiei pe care esti tentat sa nu le crezi, dar care sunt reale

In istoria fotografiei intalnim o multime de superlative. Pe unele le-am descoperit de-a lungul timpului, pe altele le vom descoperi acum, in randurile ce urmeaza. Fotografia si fotografierea au fost mereu o provocare pentru cei care s-au aventurat in acest domeniu. Ineditul in istoria fotografiei a aparut de nicaieri, asta desi in multe situatii stiai la ce sa te astepti, cel putin la inceputul fotografiei…

Ce au in comun cadavrele, Kodak sau camerele foto lasate pe Luna, fotografiile vandute cu sume exorbitante? Aparent nimic. Dar toate fac parte din lunga lista de informatii inedite din istoria fotografiei. Excelente pentru cultura generala si importante pentru pasionatii de fotografie si de istorie, aceste informatii vor putea face parte oricand dintr-o enciclopedie sau dintr-un ghid al fotografului modern.

Cadavrele, cei mai cautati „subiecti” pentru fotografii. Prin anii 1800 cele mai fotografiate persoane erau cele… decedate. Multi indivizi cunoscuti au fost fotografiati dupa moarte. Insa nu numai personalitatile importante ale epocii ajungeau sa fie fotografiate dupa ce decedau. Si oamenii obisnuiti isi fotografiau membrii familiei odata ce au trecut la cel vesnice. Si nu era nimic macabru in aceasta fotografiere, oamenii voiau sa aiba o poza cu cel decedat si sa ii mentina „vie” amintirea cat mai mult timp.

Kodak, un nume de firma cu rezonanta in istoria fotografiei care nu inseamna nimic. Kodak a fost fondata in 1888 de catre George Eastman. Intrebat ce reprezinta, ce inseamna acest nume ciudat, Kodak, acesta nu a putut oferi o explicatie pentru ca nu insemna nimic. Eastman a crezut ca litera K era destul de puternica, incisiva si s-a hotarat sa o includa intr-un cuvant cat mai scurt, cu putine vocale, care sa atraga si sa poata fi pus pe o firma, deasupra unui magazin, unei hale de productie. Si asa se nastea cel mai puternic brand din istoria fotografiei, Kodak, dintr-o joaca, cel putin la nivelul numelui.

Developarea, mai toxica decat orice. La inceput, fotografiile erau developate cu mare atentie pentru a putea fi mai apoi uscate si oferite celor care le-au solicitat. Lichidul in care se scufundau instantaneele si hartia speciala includea mercur, nitrat de argint, lesie si multe, multe alte substante cu toxicitate mare. Multi fotografi au renuntat la meserie pentru ca toxicitatea lor le distrugea viata. Contactul prelungit cu aceste chimicale si substante foarte periculoase putea duce la boli grave si chiar la deces. Fotografia inainte de era digitala chiar era… mortala😊.

Un flash… mortal. Acum avem flash bazat pe o lumina emisa de un led special, dar in trecut, ca sa ai lumina buna in poza aveai nevoie de o substanta speciala, un fel de praf de pusca pentru acel flash. Aici erau incluse clorura de potasiu si aluminiul, combinate in proportii egale ca sa existe acea lumina puternica numita mai tarziu flash, pe care o vedem la un blitz. De multe ori se combinau in proportii incorecte chimicalele si explozia era mortala sau ranea grav fotografii si pe cei din jur.

Cel mai scump apart foto din lume. S-a vandut cu 2.700.000 dolari, dar asta pentru ca era foarte vechi, poate cel maik vechi aparat foto pastrat in conditii excelente. A fost vandut la o licitatie din Viena, era vorba de un Leica 0-series no. 122, unul din trei exemplare conservate perfect existente in lume. Doar 25 de camere foto din aceasta serie au fost facute. Un colectionar din Asia e fericitul posesor al acestui aparat. Recordul doborat a fost cel din 2012, cand s-a vandut un aparat foto vechi cu 2.16 milioane de dolari.

Cea mai scumpa fotografie vanduta vreodata. S-a vandut pentru 4.3 milioane de dolari, a fost facuta de catre Andreas Gursky in 1999 si se numeste Rhein II. La 12 ani de la realizarea sa, fotograful a vandut-o la o licitatie. Desi se crede ca acelasi fotograf a mai vandut astfel de fotografii la un pret foarte mare, nu sunt documente care sa ateste aceste vanzari.

Cea mai vizualizata fotografie din lume. E o fotografie Stock si am vazut-o si o mai vedem inca in… Windows XP. Este acel wallpaper default celebru, Bliss, cum il stim cu totii. E fotografia lui Charles O’Rear din 1996 cu un deal cu iarba si niste nori albastri superbi. Fotografia a fost cumparata de Microsoft de pe site-ul cu fotografii stock Corbis. Fotograful nu a facut prea multi bani cu ea, desi detine recordul de cea mai vizualizata si mai apreciata fotografie stock din lume.

Camerele care au ajuns pe Luna. Si pe Luna s-au facut fotografii pana sa avem tehnologia de astazi atat de avansata. La prima misiune pe Luna s-au folosit 12 camere foto Hasselblad pentru fotografierea suprafetei selenare. Fotografiile de atunci fac parte din istoria incercarilor omului de a „cuceri” Luna si a afla mai multe despre ea si despre spatiu. Din pacate, camerele au ramas acolo pentru ca erau prea grele. In locul lor au fost aduse pe Terra roci lunare pentru studiu. Camerele foto inca mai sunt pe Luna si isi asteapta linistite privitorii, cosmonautii care vor mai pasi pe Luna.

Fotografiile vechi si lipsa zambetului. Fotografiile vechi au fost facute cu niste camere foto uriase, de unde si timpii de expunere foarte mari. Cei din fata aparatelor ar fi trebuit sa tot zambeasca vreme de cateva ore, ceea ce era imposibil. Existau si niste suporturi pentru cap pentru ca dura prea mult pana se facea poza dorita. Deci e normal sa vedem in fotografiile foarte vechi oameni care nu zambesc deloc.

Cea mai trista fotografie din toate timpurile si destinul tragic al fotografului sau. Stim deja cu totii fotografia cea mai trista din lume: un vultur care tot da „tarcoale” unui copil infometat din Africa. Fotografia dezvaluie foarte simplu foametea si cruzimea dintr-o tara cu mari probleme, Africa. Kevin Carter din Johannesburg, Africa de Sud, este autorul fotografiei, a castigat si un premiu Pulitzer, insa a fost atat de marcat de ceea ce a vazut si fotografiat acolo incat s-a sinucis la varsta de doar 33 de ani… De foarte multe ori ce vezi in fata obiectivului aparatului de fotografiat e o realitate pe care nu ti-ai dori sa o surprinzi niciodata… Daca ai taria de caracter si rezisti sentimentelor puternice din astfel de situatii poti sa speri si la alte fotografii de Pulitzer…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.