Idei de compozitii fotografice pentru rezultate inedite si fotografii originale

Compozitia fotografica inedita este punctul de pornire pentru fotografii unice.

Compozitia fotografica este, prin definitie, multitudinea de elemente prezente intr-o scena, este formata din elemetne aranjate intr-un cadru. De multe ori ne gandim la compozitia fotografica mai degraba ca la un set de reguli stricte, pe care le vom urma mereu cand vrem sa avem fotografiile perfecte. Dar respectarea regulilor legate de compozitia fotografica nu va face decat sa alunge imaginatia si creativitatea si sa nu permita fotografului sa experimenteze, sa treaca dincolo de fotografia banala. De aceea e important sa incercam cat mai multe idei inedite de compozitia fotografica pentru rezultate neobisnuite, care sa atraga atentia de fiecare data.

In compozitia fotografica se vede cel mai bine daca esti sau nu fotograf profesionist. Fotografia nu e doar despre aparatura si prelucrarile din Photoshop, e si despre creativitate si inspiratie, despre curaj si incercare. Ideile de compozitii fotografice care ies din tiparele obisnuite sunt poate cea mai buna metoda de a scoate in evidenta profesionalismul si experienta unui fotograf in raport cu altii. Daca nu ai experimentat suficient de mult cu tot ce tine de compozitia fotografica inedita o poti face de acum inainte aplicand cateva tehnici si metode inedite usor de pus in practica.

Crop, un instrument util pentru compozitii fotografice inedite. Fotografiile originale si de calitate, in care compozitia este importanta, nu trebuie sa includa lucruri, subiecti in intregimea lor. Poti folosi la discretie instrumentul pentru Crop, decupaj, ca sa obtii compozitii fotografice la care nimeni nu se asteapta. E recomandat sa te concentrezi pe ce e relevant pentru fotografia pe care vrei sa o obtii.

Decupajele pe care le vei face vor muta atentia privitorilor de pe personaje pe compozitie, pe poveste si te vor ajuta sa transformi o fotografie banala intr-una misterioasa si mult mai usor de inclus intr-o expozitie interesanta. Nu exagera cu decupajele, incearca sa te concentrezi de fiecare data doar pe elementele din compozitie care te-ar avantaja daca ar avea si decupaje, parti lipsa.

Aranjeaza elemente din compozitia fotografica in asa fel incat sa iti permita o fotografiere neconventionala. Invata sa nu te mai tii atat de mult de toate regulile pe care le are fotografia si sa te iei mai degraba dupa intuitie si dupa ce ti se pare tie ca va arata mai bine in fotografia pe care vrei sa o faci. Nu te grabi si incearca sa fii creativ pentru a avea compozitii fotografice cat mai interesante. Fii atent la linii si forme, la echilibrul din compozitia fotografica, pozitioneaza corect camera foto, schimba pozitia cat de des vrei pana sa obtii unghiul perfect pentru fotografia perfecta. Daca sunt mai multe elemente care vor face parte din compozitia fotografica gandeste la inceput in ansamblu, vezi unde se vor potrivi in compozitia ta, dupa care mergi pe detaliu si pe modul in care relationeaza elementele intre ele pentru fotografii reusite de fiecare data.

Fotografierea de jos in sus. Incearca sa te apropii de subiect, de obiectele de fotografiat si sa te uiti de jos in sus la ele, sa le fotografiezi din acest unghi. Compozitia fotografica va deveni dramatica, cu cat esti mai aproape, cu atat creste si dramatismul. Scapi si de orice fel de element din fundal care ar putea sa distraga atentia, ai si distorsiunea perspectivei de partea ta cand esti atat de aproape de subiectul, obiectul fotografiei tale. Tehnica se poate aplica mai ales la fotografiile stradale sau la fotografierea cladirilor. Stabileste de la inceput ce fel de unghiuri ai nevoie si cat de jos trebuie sa fii in raport cu inaltimea subiectilor, obiectelor, cladirilor pe care urmeaza sa ii/le fotografiezi.

Fotografierea de sus in jos. Si opusul tehnicii anterioare va fi excelent pentru compozitii fotografice excelente. Camera foto va fi pozitionata mereu deasupra subiectilor, obiectelor de fotografiat si paralel cu ei/ele. Cel mai usor este sa te folosesti de o drona ca sa poti fotografia mai usor din astfel de unghiuri. Asa vei aduce diversitatea in compozitia fotografica si vei avea de fiecare data cele mai inspirate abordari pentru fotografii care vor fi apreciate indiferent unde vor fi expuse.

Umbra, prietena ta pentru compozitii fotografice originale. Include si umbra subiectilor sau obiectelor de fotografiat in compozitia fotografica si vei trage de fiecare data lozul castigator. Umbrele trebuie sa fie mereu in centrul atentiei, alege unghiurile potrivite si pozitionarea potrivita pentru subiecti si obiecte. Ai si o compozitie fotografica echilibrata in acest fel si nu vei depune efort prea mare sa gasesti acea compozitie care te va avantaja si care va duce la fotografii excelente.

Inclinarea camerei foto la unghiul potrivit. De multe ori e mai bine sa renunti la ideea de a tine camera la orizontal sau pe verticala. Gaseste un unghi potrivit, inclinarea potrivita pentru fotografiere si vei avea din start fotografii mai interesante, scapi si de elementele care pot distrage atentia de la fundal. Cu cat unghiul e mai mare, cu atat vei avea si o compozitie fotografica mai reusita. Fotografii mai creative pot fi obtinute si daca ai deja o diagonala pe care o poti urma cu unghiul de inclinare in compozitia fotografica.

Repetitia, asul din maneca ta pentru compozitii fotografice creative. Daca ai mai multe obiecte si subiecti e bine sa folosesti tot ce ai la dispozitie in compozitie. Ascunde un subiect in spatele altuia, nu trebuie sa ii ai pe toti in compozitia ta. Cel care va privi fotografia finala va fi si mai interesat de ce se intampla in ea. Dovedesti ca esti creativ, ca te-ai preocupat de compozitia fotografica si ca nimic nu e la intampla in fotografiile tale. Doar profesionistii pot sa se foloseasca de repetitii in cel mai inteligent mod cu putinta, asa ca ai nevoie de ceva experienta ca sa te joci cu astfel de „artificii”.

Detaliile, cea mai buna modalitate de a atrage atentia asupra subiectilor. Include in compozitia fotografica elemente minimaliste sau mici parti din elemente. Asa ii vei face curiosi pe privitori si vei atrage atentia asupra compozitiei tale. Tehnica merge de minune cand ai mai multe fotografii ale aceluiasi subiect, scoate in evidenta mereu detalii interesante ale subiectilor cu ajutorul sau. Si odata cu detaliile mai multe incluse fotografiile devin mai abstracte. Include sau exclude parti ale subiectilor din fotografii pentru o compozitie fotografica „puternica”, dincolo de clasicul pe care multi s-au obisnuit sa-l vada in fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.