Fotografi care au reusit sa surprinda realitatea din fata obiectivului dintr-o perspectiva diferita
Fotografia care va face multe vizionari si va fi apreciata implica existenta unei perspective unice. In universul fotografic e destul de dificil sa gasesti o perspectiva originala, pe care alti fotografi sa nu o fi gasit-o inaintea ta. Dar nu e imposibil. Si asta o dovedesc cativa fotografi celebri care au reusit sa schimbe un pic perspectiva clasica a fotografiilor cu una inedita si foarte interesanta…
Cand vrei sa realizezi o fotografie buna, care sa iti aduca un public cat mai numeros la o eventuala expozitie trebuie sa te gandesti mult timp ce unghiuri vei avea, ce fel de obiectiv folosesti, unde fotografiezi. Si mai e ceva important: perspectiva. De multe ori o perspectiva gresita iti poate distruge fotografia si sansa de a deveni cunoscut. Din fericire fotografii din lista de mai jos au gasit o perspectiva suficient de complexa si de intriganta si au ajuns la succesul dorit fara efort.
Joel Robison. Daca esti fan al fotografiilor suprarealiste, la care ai vrea sa te uiti ore intregi si tot nu te plictisesti universul fotografic al lui Joel Robison este locul perfect pentru inceputul unei calatorii fascinante. Este cunoscut pe Flickr ca Boy_Wonder, are doar 29 de ani si traieste in British-Columbia. Creativitatea sa debordanta si imaginatia greu de egalat il ajuta sa creeze unele dintre cele mai fascinante fotografii pe care le-ai vazut vreodata. Un brand celebru de bauturi racoritoare, Coca-Cola, l-a remarcat si l-a rugat sa porneasca intr-un turneu sustinut de firma si de FIFA. Provocarea: sa surprinda viata asa cum e ea in peste 80 de tari diferite si sa impartaseasca toate fotografiile facute via social media. Si asta a facut, toata fotografiile sale ajungand virale si apreciate de mii de oameni. Robison afirma de fiecare data cu o modestie dezarmanta ca tot ce face este din placere si ca fotografia chiar e o pasiune si un mod de relaxare.
Alex Stoddard. Suprarealism, dar la alt nivel. Asta gasesti in fotografiile lui Alex Stoddard. Cu ajutorul unui imaginar puternic si reprezentativ, bine articulat, Stoddard a reusit odata cu trecerea timpului sa spuna povesti prin fotografiile sale. El se axeaza pe forma umana si pe relatia complicata a omului cu natura. Are doar 20 de ani si locuieste in Los Angeles, este sursa de inspiratie pentru zeci de fotografi tineri care au avut curajul sa viseze si sa fotografieze cu mai mare atentie tot ce se intampla in jurul lor. Multi au avut un job in fotografie datorita lui Stoddard. Fotografiile sale raman adevarate opere de arta din orice unghi le-ai privi si asta pentru ca nimic nu e lasat la voia intamplarii cand vine vorba de fotografierea realitatii de langa noi.
Jordan Matter. Jordan Matter este printre putinii fotografi care gaseste bucuria si fericirea in fiecare aspect al vietii de zi cu zi. Cea mai cunoscuta serie de fotografii creata de el este Dansatori printre noi, in care sunt fotografiati mai multi dansatori profesionisti sarind, rotindu-se si dansand pe strazile orasului, pe plaja, in parcuri. Inspirat de fiul sau de trei ani fotograful incearca sa creeze imagini care zugravesc o realitate frumoasa, cu oameni care traiesc clipa, celebreaza viata in fiecare moment. Matter fotografiaza doar momente reale care aduc mai tarziu zambete pe fetele celor care ii privesc fotografiile. Cartea sa bazata pe fotografiile cu dansatori a fost luni bune in lista New York Times in care apar cele mai bune bestsellere din lume.
David Engledow. Multi parinti cauta sa faca o fotografie perfecta copilului. Nu e cazul lui David Engledow, care vrea sa pastreze totul cat mai real cand face o fotografie. Seria Cel mai bun tata din lume o infatiseaza pe fata sa si pe el in niste situatii haioase. De exemplu, avem poze cu fetita care da cu aspiratorul in timp ce tatal ii indica un loc unde nu a dat prea bine, sau cu fetita care plange si tatal care isi activeaza functia Noise Cancelling la casti si continua sa isi vada de traba. Toate fotografiile sale sunt de un realism coplesitor si sunt creative, infatiseaza o relatie frumoasa parinte copil. Si tocmai acest realism atrage si este cautat in fotografiile moderne. De aceea fotografiile sale au succes si au multe vizionari ori de cate ori sunt postate sau apar in expozitii.
Natsumi Hayashi. Este o artista japoneza cunoscuta pentru autoportretele impresionante. Numai ca aceste autoportrete sunt facute cat aceasta se afla… in aer, levitand. Inca de la prima fotografie publicata in aceasta postura lumea a fost interesata, asa ca orice fel de fotografie din aceasta serie e vazuta de milioane de oameni. Intrebata de catre jurnalisti de ce a ales sa faca fotografii in timp ce leviteaza, este in aer, Natsumi a raspuns ca vrea sa fie privita ca un om normal care nu e ancorat cu picioarele adanc infipte in planeta. Cand scapa de gravitatie in fotografii se simte libera de orice fel de obligatii vizavi de societate si traieste fara sa fie legata de multe lucruri. E pana la urma momentul ei de libertate pe care Hayashi a incercat sa il duca la alt nivel.