Colectii de fotografii impresionante ce pot fi vazute in cele mai faimoase muzee din lume
Multe institutii de cultura din lume au, pe langa exponate, opere de arta de tot felul, si colectii impresionante de fotografii. Mai noi sau mai vechi, de la fotografi cunoscuti sau mai putin cunoscuti, colectiile de fotografii din muzee ar trebui descoperite si vizitate mai ales daca esti si pasionat de fotografie sau esti fotograf amator/profesionist. Si sunt suficient de multe variante si optiuni cand vine vorba de muzee cu niste colectii de fotografii foarte bine puse la punct.
Cand auzi de muzeu te gandesti la arta, la sculptura, picturi, la diverse expozitii cu obiecte de tot felul. Muzeele moderne din toata lumea ofera si altceva privitorilor avizi de cultura: colectii de fotografii unicat. Cu mii de fotografii din diferite perioade ale istoriei, clasice sau moderne, aceste colectii de fotografii vor fi mereu o modalitate simpla de documentare si de imbogatire a bagajului de cunostinte generale indiferent de varsta sau de meseria avuta. Iata unde poti merge ca sa vizitezi astfel de muzee deosebite:
MoMA (Muzeul de Arta Moderna New York). Muzeul a avut un rol important in dezvoltarea fotografiei si in istoria sa inca din anii 1930, cand a inceput sa colectioneze fotografii moderne. Din 1940 exista un departament dedicat pentru fotografie. Astazi MoMA detine printre cele mai mari si mai importante colectii de fotografie din lume, cu peste 25.000 de exponete de la fotografi, jurnalisti, oameni de stiinta si antreprenori, amatori. Exista pana si un curs on-line unde cei care participa pot sa vada o parte din tot ce inseamna colectia de fotografie.
Muzeul Metropolitan. Se colectioneaza in cadrul muzeului inca din 1928, cand Alfred Stieglitz a ajutat la dezvoltarea colectiilor. Din 1992 a aparut si un departament specializat pe fotografie si tot ce tine de colectiile existente. Cu peste 25.000 de fotografii, fotografii rare de la William Henry Fox Talbot si Felix Nadar, colectia ofera celor care o vor admira in parte si exponate care infatiseaza ce insemna fotografia intre razboaie, asa cum au vazut-o Berenice Abbott, Brassaï, Walker Evans, André Kertész sau. László Moholy-Nagy. Si realitatea de dupa razboi fotografiile lui Harry Callahan, Robert Frank, William Klein, Garry Winogrand vorbesc despre cum s-a schimbat lumea si sunt mentinute si ele in stare buna in aceeasi colectie. Arhiva personala a lui Walker Evans cu peste 40.000 de elemente este doar una dintre piesele de rezistenta ale colectiei MET.
Muzeul George Eastman. Este un muzeu deosebit dedicat lui Eastman, cel de numele caruia se leaga istoria rolfilmului, ocupa un loc fruntas in topul celor mai vechi muzee dedicate fotografiei, avand printre cele mai vechi arhive de film din lume. In colectiile de fotografii putem vedea obiecte rare si fotografii vechi de la peste 14.000 de fotografi. Printurile timpurii ale lui Ansel Adams, negativele din sticla ale lui Charles Chusseau-Flaviens, dar si cea mai mare colectie din lume de dagherotipuri sunt completate de fotografiile contemporane apartinand unor profesionisti precum like Steve McCurry, Sebastião Salgado, Larry Towell, Manuel Rivera-Ortiz.
Muzeul Victoria si Albert. The V&A, cum mai e cunoscut acest muzeu, se afla in Londra, si a inceput sa colectioneze fotografii imediat ce au aparut, de prin 1852. Experienta de peste 150 de ani in selectarea si gasirea celor mai bune fotografii si-a spus cuvantul, astfel ca fotografiile, peste 300.000 la numar, datand din 1839 si ajungand pana in zilele noastre, sunt completate si de 400.000 de opere de la National Media Museum, Bradford. Primul negativ din lume, dagherotipuri si peste 8.000 camere, arhive de la cei mai importanti fotografi, pe toate le veti vedea daca ajungeti sa vizitati muzeul amintit.
Muzeul Fotografiei Contemporane, Chicago. Desi e stabilit de abia in 1984, muzeul are colectie permanenta de fotografie americana si internationala din secolul 20 pana in prezent. Printre numele mari din care au exponate in colectia de fotografii se numara Henri Cartier-Bresson, Julia Margaret Cameron, Dorothea Lange, Irving Penn sau chiar Aaron Siskind, cele 10.000 de fotografii si obiecte ce au legatura cu fotografia si istoria sa sunt la dispozitia privitorilor care sunt curiosi sa vada ce fel se faceau fotografiile in anumite epoci. Muzeul incearca in permanenta sa promoveze artistii la inceput de drum, dar cu potential prin proiecte inedite de fotografie si expozitii ale diferitelor portofolii foarte interesante.
Muzeul de Arte Frumoase Boston. Muzeul din Boston se afla printre cele mai vechi institutii de cultura din tara care colectioneaza si fotografii. In 1924 insusi Alfred Stieglitz a donat 27 din fotografiile proprii, dupa care si in 1950 au fost donate alte 35 de printuri Georgia O’Keeffe. De la dagherotipuri superbe la peisaje si fotografii de peisaj din vestul american si pana la fotografii europene si central europene din perioada dintre razboaie, portrete, toate exponantele din colectie sunt foarte bine intretinute si puse in valoare, fiind la dispozitia vizitatorilor.
Muzeul Metropolitan de Fotografie din Tokyo. Inchis pentru renovari pana in august 2016, Muzeul Metropolitan din Tokyo si-a redeshis usile si colectiile pentru pasionatii de fotografie internationala si japoneza. Pastrarea si conservarea fotografiei sunt facute intr-un proiect unic in tara, Laboratorul de Permanenta a Fotografiei. Din 1989, muzeul colectioneaza printuri originale si alte materiale ce au legatura cu tot ce tine de cultura fotografica, detinand in prezent peste 18.812 fotografii din Japonia, 5480 fotografii de peste granita si 2318 exponante legate de Imagini si Tehnologie, peste 3.003 referinte materiale.