Cele mai mai ciudate mituri despre fotografi si fotografie
In universul fotografiilor si fotografilor au aparut de-a lungul timpului foarte multe mituri. Unele au un sambure de adevar, altele sunt departe de realitate, altele s-ar putea sa le crezi, dar mai bine verifici foarte bine de unde au pornit. Unele dintre aceste mituri sunt chiar ciudate si merita amintite ca sa stii data viitoare cand le mai auzi ca nu trebuie sa le mai bagi in seama.
Ce ar fi un domeniu precum cel al fotografiei fara mituri. Ele sunt pana la urma sarea si piperul si pot sa ne aduca un zambet sau sa ne faca sa ne gandim ceva mai mult la ceea ce stim si la ceea ce auzim de la altii sau citem pe Internet. Miturile despre fotografi si fotografie sunt in mare parte bazate pe niste realitati, doar ca de cele mai multe ori se exagereaza foarte mult si se ajunge in cu totul alta directie daca le dai crezare. Care ar fi aceste mituri ciudate pe care si tu le-ai crezut pana acum?
Nu trebuie sa programezi o sedinta foto cand e lumina afara pentru ca „lumina este rea”. Nu exista lumina buna sau rea. Este doar oportunitatea de a face cele mai tari fotografii profesioniste. Atat. Nu trebuie sa tii cont doar de „orele de aur” ca sa faci fotografii care merita sa fie in orice albume foto sau expozitii personale. Chiar si cele mai neprietenoase conditii meteo si cea mai proasta lumina pot sa fie fundalul perfect si sa asigure conditiile perfecte pentru fotografii exceptionale. Mitul este unul fals si nu trebuie luat in considerare niciodata. Invata sa folosesti lumina pe care o ai la dispozitie ca sa faci cele mai interesante fotografii profesioniste.
Ai nevoie de cat mai multe obiective foto pentru a putea acoperi toate „scenariile posibile”. Daca iti planifici fiecare sesiune foto si stii exact ce fotografiezi si in ce conditii nu vei avea nevoie de foarte multe accesorii, obiective, de exemplu, asa ca poti avea mai multa flexibilitate si te poti descurca mult mai bine pe masura ce inveti sa estimezi cu exactitate ce fel de echipamente vor fi utile in anumie imprejurari. Doua sau trei obiective diferite vor fi suficiente in general, insa daca nu ai nicio problema cu un rucsac plin de echipamente si greutate in plus si chiar esti profesionist si vrei sa ai la tine tot ce ai nevoie pentru neprevazutul care tot apare in timpul sesiunilor foto atunci ia cu tine mai multe obiective foto. Nu te poate opri nimeni, dar ar fi bine sa te gandesti si la eficienta si la cat de multe lucruri ai de carat.
Trebuie sa fotografiezi cat mai mult ca sa ai de unde alege. E un mit pe care fotografii amatori sau cei fara experienta tot il aduc in discutie. 24-36 de fotografii pe zi sau pe sesiune foto complexa vor fi de ajuns. Faptul ca vei face foarte multe poze nu inseamna ca vei avea si foarte multe cadre excelente din care sa alegi. Daca nu prea stapanesti tehnica de fotografiere si nu ai experienta s-ar putea sa ai surpriza ca final de zi sa nu ai de unde alege nicio fotografie. Mai putin inseamna mereu mai bun in fotografie. Incearca sa obtii cadre perfecte de fiecare data si sa eviti zeci de fotografii care nu prea te ajuta la nimic si iti vor umple spatiul de stocare de pe card fara rost.
Nu poti face fotografii sau nu ai curajul sa faci fotografii daca ai uitat trepiedul. Nu trebuie sa depinzi asa de mult de un accesoriu precum trepiedul. Da, e bine sa il ai pentru stabilizare si calitatea fotografiilor finale, dar daca nu il ai nu te panica degeaba si continua sa fotografiezi. Invata sa fii creativ si sa fotografiezi subiectii si obiectele din perspective diferite. In afara situatiei in care ai nevoie de expuneri multiple sau lungi sau cu macro e bine sa mai uiti de trepied si sa exersezi tehnici diferite de surprindere a realitatii din fata obiectivului foto.
Creativitatea iti asigura succesul in locatii exotice, locatiile exotice sunt obligatorii daca esti creativ. Daca esti creativ, bravo tie. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fii in anumite locuri si locatii ca sa poti obtine cele mai tari fotografii. Foloseste creativitatea chiar si in spatele casei, pe strada, in orasul tau, intr-un mall, in orice fel de spatiu din interior si din exterior ca sa demonstrezi cat de bun esti. Da, o locatie exotica poate ca te ajuta daca esti creativ, dar nu lega niciodata creativitatea de respectivele locuri. Poti fi creativ oriunde si fotografiile tale pot fi excelente indiferent unde te afli daca ai experienta si stii sa iti folosesti imaginatia cat mai bine si mai eficient.
Fotografiile bune se fac cu o camera foto foarte buna. E un mit fals. Poti sa faci fotografii excelente, care sa mai fie si premiate cu o camera foto ceva mai veche, dar cu niste setari foarte bine gandite si puse „la treaba”. In niciun caz calitatea fotografiei si relevanta sa nu depinde doar de aparatul foto de cateva sute de euro sau de cateva mii de euro. Intotdeauna intervine si fotograful, priceperea sa, calitatile sale, ochiul sau de expert intr-ale fotografiei care va sti cum sa foloseasca orice fel de echipament pe care il are in mana ca sa obtina cele mai tari fotografii.
E nevoie de sute de fotografii si de un portofoliu foarte bogat pana sa te prezinti in fata unui client. Fals. Poti sa ai si 100 de fotografii excelente facute in timp si te poti prezenta in fata oricarui client si poti semna un contract de colaborare imediat. Important e ce fotografii vei selecta, sa fie cele mai bune si sa fie relevante pentru clienti. Calitatea va fi mai importanta decat cantitatea mereu. Deci nu astepta sa faci mii de fotografii ca sa vii in contact cu potentialii clienti si sa le arati munca ta.
Doar talentul iti va garanta succesul. Da, e important sa fii talentat si mai ales pasionat de fotografie. Insa ai nevoie si de anumite abilitati, cunostinte vaste legate de fotografie, de ceva cunostinte despre afaceri si marketing daca vrei sa faci si bani din fotografie. Talentul e doar un pas spre succes si nu, nu va garanta si succesul. E nevoie de experienta, de implicare, de curaj, de planificare, de rabdare, de studiu si de incercari cat mai multe pana sa ai perfectiune in fotografie si sa mai si speri la succes.