Cele mai fotogenice obiecte/lucruri obisnuite din jurul nostru. Cum obtii cele mai bune fotografii?

Obiectele sau lucrurile din jurul nostru sunt mai fotogenice decat ne inchipuim si merita fotografiate oricand.

Ai auzit deja de oameni fotogenici. Nu conteaza in ce ipostaza se afla, cum “bate” lumina pe ei, acesti oameni arata bine in orice fel de fotografii, pe sticla, pe ecran. Acelasi lucru se intampla si cu anumite obiecte banale si structuri, lucruri din jurul nostru. De multe ori e nevoie sa mai fie ceva pe langa ele ca sa ai o compozitie interesanta, insa daca le ai in cadru, in compozitia gandita intreaga scena va fi mai fotogenica.

Obiectele si lucrurile banale fotogenice iti vor pune o multime de provocari. Ca sa le scoti in evidenta cat mai bine e nevoie de o perspectiva noua in privinta fotografiatului. Ce ai de facut? Pentru inceput ceva foarte simplu. Foloseste-ti creativitatea si imagineaza-ti ca esti de pe alta planeta.

Nu ai vazut o ceasca de cafea, cu spuma deasupra cafelei, nu ai vazut textura unei scoarte de copac, crapaturile din asfaltul pe care calci. Iti inchipui ca vezi obiectele si lucrurile de zi cu zi pentru prima data. Si incepi sa fotografiezi cu gandul la acest scenariu. Dar nu e suficient sa te bazezi doar pe imaginatie ca sa ai obiecte fotogenice care “stralucesc” in fotografiile tale.

Cum poti avea cele mai interesante si mai bune fotografii ale obiectelor fotogenice banale din jurul tau?

Cauta o perspectiva diferita. E un truc pe care il folosesc multi fotografi amatori sau profesionisti cand vor sa fotografieze obiecte banale, din viata de zi cu zi. Doar schimbarea perspectivei din care fotografiezi lucruri, obiecte obisnuite poate face diferenta intre o imagine plictisitoare si una interesanta, care atrage. Cu o perspectiva neasteptata poti sa adaugi o umbra interesanta la o ceasca de cafea si sa ai o fotografie inedita a unui obiect absolut banal. O perspectiva joasa impreuna cu modul portret cand fotografiem niste creioane banale colorate poate oferi cea mai buna solutie pentru o fotografie originala si extrem de populara oriunde e vazuta.

Umple cadrul. Orice fel de obiect sau lucru banal poate deveni extraordinar in fotografii daca il apropii de aparat si incerci sa umpli cat mai bine cadrul. Textura si detaliile sunt de impact si au impact mai mare cand stii cum sa umpli fotografia, cadrul. Poti transforma usor cu aceasta tehnica pereti varuiti, pictati, graffiti, vopsea care se coscoveste de pe pereti in arta abstracta cand fotografiezi de aproape si umpli cadrul, fotografia. Te va ajuta cu siguranta si functia Macro si setarile acesteia, la fel de bine cum te va ajuta si combinarea setarilor avansate pe care ti le ofera camera foto moderna.

Schimba fotografiile color in alb si negru. Daca ai si un contrast puternic e si mai bine. Fotografiile in alb si negru vor arata extrem de bine indiferent ce obiect sau lucru banal se afla in ele. De exemplu, niste lalele fotografiate in alb si negru, niste instrumente pentru gradina colorate redate in alb si negru vor atrage atentia imediat. Privitorii se vor uita imediat la compozitie si nu vor fi distrasi de culori, vor fi interesati de forme, texturi de lumina din fotografii, de detalii. Si e foarte important sa gasesti si echilibrul intre alb si negru, tonuri, nuante ca sa nu exagerezi cu lipsa culorilor din fotografii si sa le transformi iarasi intr-unele banale.

Spatiu negativ. Poti sa ai o forma a unui fum intr-un spatiu gol. Si un ou din lemn, de pilda, sau o lingura va avea un spatiu negativ in jur si va transforma fotografia intr-una excelenta pentru orice expozitie inedita. Unii fotografi creativi se folosesc de nori si de culoare pentru a realiza un spatiu negativ in fiecare fotografie din colectiile lor atipice. Cu cat spatiul negativ e mai original si ocupa mai mult loc in fotografie, cu atat fotografiile finale vor si si mai apreciate de catre cei care le vor vedea.

Textura. Cauta textura in orice, texturi inedite. Obiecte, lucruri ruginite, deteriorate, decojite, toate sunt aur fotografic. Gheata are se topeste pe un acoperis, iarna, intr-o zi mai calda, urmele de cizme de pe zapada, toate vor avea texturi inedite. Daca mai ai si ceva culoare si nuante, tonuri neasteptate ai cele mai tari fotografii si te poti mandri si cu o compozitie unicat oriunde iti expui portofoliul detinut, la care ai lucrat poate luni bune.

Filtre si aplicatii de editare. Daca nu ai creativitatea si imaginatia de partea ta poti sa te folosesti de tehnologie, de filtre si aplicatii de editare foto ca sa ai fotografii speciale mereu. Atentie la aplicarea filtrelor, nu exagera cu ele. Le poti combina, poti edita cum doresti fotografiile, dar nu pierde din vedere detaliile, lucrurile „naturale” care apar in fotografii. Incearca sa intervii cat mai putin ca sa ai cele mai bune rezultate de fiecare data.

Acum stim ce avem de facut ca sa fotografiem ca un profesionist orice obiect sau lucru obisnuit din jur. In continuare vom descoperi care sunt obiectele/lucrurile fotogenice din jurul nostru pe care le poti include in fotografiile viitoare.

  • Tigarile-pachetele de tigari sau tigarile din pachet sunt nesanatoase, nu sunt recomandate pentru sanatate, dar sunt perfecte pentru fotografii inedite, sunt fotogenice;
  • Pantofii colorati/incaltamintea colorata-vor fi excelenti si fotogenici, mai ales daca ai in jur multa dezordine, ceva mizerie, praf, noroi, strazi vechi;
  • Ecrane luminoase-extrem de fotogenice, le gasesti peste tot si te ajuta sa obtii fotografii spectaculoase;
  • Tuneluri si umbrele;
  • Scari obisnuite si scari de incendiu;
  • Turnuri de apa si hidranti;
  • Reclame stradale care mimeaza sau constrasteaza viata reala;
  • Cabine telefonice si linii telefonice in locuri inedite;
  • Usi vechi si ferestre cu siluete;
  • Interioare de restaurant si biciclete;
  • Masini vechi si tatuaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.