Fotografierea vietii salbatice. Cum sa ai fotografii reusite indiferent ce fotografiezi?

O fotografie perfecta in salbaticie incepe cu gasirea setarilor ideale

Natura si viata salbatica, neatinsa de om, sunt fantastice. Sa le fotografiezi corect si sa ai si fotografii reusite este visul oricarui fotograf profesionist sau amator. Nu e deloc dificil daca intelegi mai intai notiunile esentiale, fundamentale ale fotografiei si aplici cate reguli de baza legate de fotografierea animalelor salbatice, vietii salbatice.

O fotografie unica, superba a vietii salbatice se obtine odata ce ai multa experienta, multe fotografii facute. Dar mai e nevoie de ceva. Trebuie sa iti cunosti foarte bine aparatul foto. Inainte de a merge sa fotografiezi in salbaticie e nevoie de o folosire intensa a aparatului foto si a functiilor sale ca sa te obisnuiesti cu modul sau de fotografiere si cu toate ajustarile ce vor fi facute in functie de ce ai in fata obiectivului camerei foto.

Si cunoasterea subiectilor care vor aparea in fotografii, a vietii salbatice, a animalelor sau a pasarilor ce urmeaza a fi fotografiate este foarte importanta. Te vei documenta si vei afla totul despre fauna din zona vizata, despre locurile unde poti gasi animalele, pasarile, despre momentele din zi cand sunt active.

Dupa ce stii totul despre aparatul foto si ai deja si o harta a zonei in care vei fotografia, niste repere legate de animalele si de pasarile care vor fi in fotografii nu iti mai ramane decat sa setezi camera foto pentru fotografierea vietii salbatice in toata splendoarea sa. Iata ce setari vei ajusta si cum anume:

Prefera o viteza mai mare a obturatorului. Fotografierea vietii salbatice, animalelor salbatice aflate in mediul lor natural nu este deloc usoara. Un truc simplu pentru a avea fotografii perfecte de fiecare data este sa setezi viteza obturatorului la o valoare mai mica, 1/250 sau 1/500, chiar si viteze mai mari pentru a surprinde animalele in miscare.

Viteza obturatorului depinde de ce animal vei fotografia, ce nivel de activitate te astepti sa existe, de ce fel de obiectiv sau teleobiectiv folosesti. Daca ai animale care nu se mista vitezele obturatorului nu vor fi foarte mari, 1/100 dintr-o secunda sau mai putin va fi de ajuns, dar cand ai animale in miscare e bine sa ai obturatorul la 1/500 dintr-o secunda sau chiar pe viteze mai mari.

Animalele care alearga vor putea fi surprinse mai bine cu viteze ale obturatorului de 1/1000 dintr-o secunda, in vreme ce pasarile care zboara vor avea nevoie de viteze de 1/1250 dintr-o secunda sau chiar viteze ceva mai rapide ale obturatorului.

Se mai foloseste si modul Aperture Priority, caz in care selectezi viteza obturatorului crescand sau scazand apertura. Daca la camera nu ai mod manual alege din tot ce ofera modul Auto, Sports e o varianta buna.

Seteaza camera foto in modul Aperture Priority. Se selecteaza manual apertura si camera foto determina automat viteza obturatorului. Ai expunere foarte buna a imaginii, animale in miscare mai usor de surprins, controlul manual se pastreaza totusi. Modul Aperture Priority este preferat in defavorea modului care prioritizeaza viteza obturatorului-de multe ori in acest mod avem expunere ori prea mare, ori prea slaba si fotografii neclare.

Animalele in miscare se vor fotografia setand in modul Aperture Priority o valoare f-stop mai mica pentru a permite intrarea unei cantitati mai mari de lumina in aparat. Camera foto va alege o viteza a obturatorului mai mare ca sa permita o expunere corecta.

Seteaza ISO-ul la o valoare medie. O valoare de 400-800 va fi ideala pentru fotografierea vietii salbatice in toata splendoarea ei. Animalele in miscare vor fi fotografiate mai usor, vitezele obturatorului vor fi mai rapide, iar daca ai nevoie de viteze si mai mari ale obturatorului setezi ISO la valori peste 800. Ca sa nu stai mereu in stres cu alegerile valorilor ISO-ului poti folosi functia Auto ISO, unele camere permit si setarea unui ISO maxim in timpul folosirii Auto ISO.

Foloseste lentile de calitate, teleobiective si lentile cat mai mari. Fotografiile facute in salbaticie, miscarile imprevizibile ale animaelor sau ale pasarilor te vor determina sa investesti in obiective si in lentile. Cu lentile mai mari si mai lungi vei putea sa fotografiezi animalele de la distanta si sa obtii rezultate foarte bune. Lentilele de 200-400mm distanta focala vor fi suficiente.

E vorba de lentile cu distanta focala fixa sau de lentile pentru zoom. Distanta focala se schimba usor la lentilele pentru zoom. Stabilizarea Imaginii sau IS-ul trebuie setat in acest caz ca sa elimini orice blur daca ai lumina slaba sau viteze mai mici ale obturatorului.

Cele mai multe lentile lungi de calitate au doua moduri IS: unul pentru stabilizare verticala-orizontala si unul doar pentru stabilizarea pe verticala, ceea ce permite panoramarea dintr-o parte in alta. Daca se foloseste un trepied setarea este dezactivata de la inceput.

Pentru cei cu buget redus un teleconvertor va fi excelent pentru cresterea distantei focale pentru anumite lentile, obiective. Se instaleaza intre corpul camerei foto si lentile, obiective si fotografierea vietii salbatice va fi mult mai simpla. Dar se reduce si apertura, de exemplu de la f/4 cea mai mica valoare la f/5.6 sau mai mare cand ai teleconvertor.

Foloseste corect functia Autofocus. E foarte dificil sa ai un focus bun manual cat timp ai in fata obiectivului un animal in miscare. O imagine clara obtii in acest caz doar daca vei folosi functia Autofocus. Anumite camere foto au mai multe moduri pentru setarea Focus: focalizare pe un singur punct din fata obiectivului pentru determinarea pe ce te vei concentra cand realizezi o fotografie in salbaticie.

Mai e si modul Continuous Focus, in care aparatul foto continua sa aiba focalizare daca obturatorul este actionat doar pe jumatate. Animalele care se misca foarte rapid vor fi fotografiate mai usor cu acest mod. Focalizarea pe un singur punct si modul Continuous Focus se pot folosi si in paralel, astfel ca vei putea sa ai focalizare continua intr-un singur punct din fata aparatului foto.

Foloste un trepied sau monopod solid. Pentru ca vei avea si obiective, teleobiective grele si aparate foto cu greutate mai mare, mai complexe, vei folosi cu siguranta si un trepied sau un monopod ca sa ai o camera foto care nu se va misca deloc in timpul fotografierii.

Un monopod e mai usor si mai compact decat un trepied, mai usor de carat, dar stabilitatea oferita e inferioara trepiedului. Daca se intampla sa nu ai trepied, monopod, nu ai buget suficient ca sa investesti si in astfel de accesorii poti sa sprijini camera foto pentru stabilizare pe o piatra, pe un rucsac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.