Fotografierea preparatelor. Cum obtii fotografii profesioniste pentru blog sau pentru meniul restaurantului?

Fotografiile pentru bloguri culinare sau pentru Instagram sunt mai usor de realizat daca tii cont de cateva reguli simple.

Fotografierea unui preparat este ceva mai complicata decat o fotografiere a unui peisaj de exemplu. Ai nevoie de creativitate, de multa atentie la detalii, de timp ca sa iti perfectionezi tehnicile si de aparatura de calitate, de accesorii speciale. Cu putina rabdare si cu multa imaginatie iti vor iesi fotografii de preparate excelente daca tii cont si de cateva reguli de baza.

Cand vrei sa fotografiezi preparate trebuie sa te gandesti la ele ca la orice fel de produs. Fotografia de preparat e pana la urma o fotografie de produs pe care iti doresti sa il pui in evidenta cat mai bine. Asta inseamna ca vrei sa fie in centrul atentiei in fotografie, sa fie scos in evidenta si sa arate cat mai bine. Desi toata lumea stie sa faca o fotografie cu un aparat foto nu toti stim si cum sa aranjam intreaga compozitie vizuala in asa fel incat sa avem cele mai bune rezultate de fiecare data. Iata in continuare cateva sfaturi practice pentru a obtine fotografii de preparate perfecte, numai bune de pus in meniuri sau pe Instagram.

Pregateste mancarea, preparatele pentru a arata bine, nu pentru servire, degustare. E foarte important sa intelegi de la inceput ca orice fel de preparat vei fotografia va trebui sa il pregatesti in amanunt pentru a arata cat mai bine in fata obiectivului foto si nu neaparat pentru servire. Asta inseamna ca te vei ocupa de plating, de modul in care se imbina culorile pe farfurie, de aranjarea garniturii sau a altor ingrediente, condimente in farfurie pentru ca totul sa arate perfect la fotografiere. Chiar daca iti va lua ceva mai mult timp cu siguranta vei avea fotografii unice si interesante la final si te vei bucura de admiratia si de complimentele celor care le vor vedea.

Fotografiaza mancarea, preparatele cand s-a terminat procesul de gatire, nu astepta prea mult dupa. Alt aspect important cand fotografiezi mancarea este asteptarea pana la fotografiere. Vei fotografia mancarea aburinda, cand abia a iesit din cuptor sau ai pus-o in farfurie ca sa nu ii dai ocazia sa se raceasca si sa isi piarda din aspectul perfect. Incearca sa gasesti cele mai bune metode de a ajuta mancarea din farfurie sa arate bine imediat dupa ce e gatita si incearca sa fotografiezi din unghiuri care vor scoate in evidenta toate detaliile unui plating de nota 10 si a unui preparat excelent din punct de vedere vizual.

Gandeste-te la culorile din preparatul tau. Culoarea este o parte impotanta din fotografia pentru mancare, preparatelor. Ai nevoie de culori cat mai vii, de combinatii de nuante si de culori pentru a avea mereu contrast si o farfurie originala, un platind aproape de perfectiune. Atentie la combinarea culorilor, tine cont de toate regulile din pictura, din arta si nu incerca sa reinventezi roata. Mergi pe ceva sigur daca nu ai cunostinte vaste in privinta cromaticii si incearca sa vii mereu cu abordari noi si cu asocieri cromatice neasteptate daca vrei sa ai fotografii apreciate in albumele tale.

Atentie la masa si arangajarea ei. Pe langa ce ai in farfurie va fi important si ce ai pe langa ea. Aranjamentul mesei pe care sta farfuria poate sa ajute in cazul unei fotografii de preparat sau poate incurca, distruge o fotografie perfecta. Vei avea grija la farfurii, la marimea si cromatica lor, la forma lor, la ce se afla pe langa ele, tacamuri, servetele, vase cu mancare, garnitura, salate, la fata de masa si la orice fel de ornamente de pe masa. Compozitia vizuala a fotografiei de preparat va fi cu atat mai interesanta cu cat vei fi foarte atent la orice combinatie ai pe masa si la toate elementele care vor trebui sa completeze si sa ajute preparatul din farfurie si tot ce tine de plating.

Culorile farfuriilor, culorile fetei de masa, ale servetelelor sau vaselor care mai sunt pe masa, toate sunt extrem de importante. Ele ori sunt complementare cu cele din farfurie, ori ajuta, sustin culorile din farfurie, le completeaza perfect.

Elementul important din fotografie, farfuria cu mancare, trebuie inconjurat din toate partile. Ai nevoie de echilibru vizual, de un background complet si interesant. Regula de aur aici este sa inconjori farfuria cu elemente care au legatura cu mancarea din ea. Pe de o parte vei decora tot ce se afla in jurul farfuriei si nu vei avea spatii albe, pe de alta parte vei avea o multime de variante de „joaca” pentru o compozitie vizuala perfecta.

Lumina in fotografia de preparate este extrem de importanta. Calitatea luminii si sursele de lumina pot sa afecteze si calitatea fotografiilor facute. Lumina naturala este cea mai buna, e bine sa fie dispersata si sa fie cat mai bine directionata, direct de la o fereastra din apropiere. Poti folosi si reflectoare daca vrei sa te joci cu umbrele si cu diverse efecte de lumina, filtre. Lumina artificiala va ajuta si ea cand e mai intunecat afara sau cand nu ai lumina in camera unde fotografiezi, cand lumina naturala nu te ajuta prea mult.

O abordare interesanta este si fotografia intunecata pentru preparate. Aproape nu ai lumina deloc si te bazezi pe contrast si pe umbre, pe culori inchise in cazul mancarii si al fundalului.

Ajustarea adancimii campului vizual in mod deliberat. Adancimea campului vizual e de regula una mai mica pentru a accentua anumite zone din fotografie. Ocazional insa poti sa mai inchizi apertura camerei foto pentru o adancime si mai mare a campului vizual. Asa vei obtine fotografii de preparate excelente si vei putea experimenta foarte usor cu diverse adancimi vizuale pentru a avea o fotografie perfecta de fiecare data cand vei poza un fel de mancare si un plating.

Alege unghiul potrivit. Aici e foarte simplu. Poti fotografia mancarea de deasupra, poti sa fotografiezi de aproape mancarea sau poti fotografia toata masa. Mai poti fotografia mancarea dintr-o parte ca sa prinzi si ce se afla in fata farfuriei si ce se afla in fundal. Sunt o multime de unghiuri pe care le poti incerca si pe care le poti folosi cand te-ai hotarat sa fotografiezi anumite preparate. Depinde de tine si de experienta ta sa le combini pe cele mai bune si sa faci de fiecare data cea mai buna alegere.

Alte trucuri utile pentru fotografierea preparatelor:

  • Limitaza adancimea campului vizual cu o apertura de f/1.8 – f/5.6, alege sa ai un focus in apropierea marginii preparatelor;
  • Fa zoom in partea dreapta a mancarii sau aranjeaza fundalul ca sa iti ofere si un context;
  • Pastreaza proportiile realiste, mai mici, ca sa ai un centru de interes bine definit in poze;
  • Elimina tot ce ar putea distrage atentia din jurul farfuriei sau din farfurie si axeaza-te doar pe ce e important pentru compozitia vizuala la care vrei sa ajungi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.