Cum setezi noua ta camera foto pentru fotografii profesioniste si o functionare optima a aparatului?
Ti-ai inlocuit vechea camera foto cu una noua, vrei sa o folosesti, insa mai ai un pas de facut inainte de a incepe sa faci fotografii. Trebuie sa o setezi corect ca sa obtii mereu fotografii profesioniste. Procesul de setare a unui aparat foto nou nu e dificil, dar ai nevoie de documentare si de timp ca sa ai mereu cele mai bune rezultate si setari corecte.
Setarea unei camere foto noi este practic primul obstacol pe care il ai de depasit. Daca ai deja o camera foto asemanatoare deja le cunosti si o poti folosi pe cea veche ca sa setezi totul foarte usor. Daca insa camera foto e noua si e model diferit trebuie sa vezi intai unde sunt setarile, care sunt, ce e schimbat in meniuri, sa citesti manualul de utilizare, dupa care sa te apuci de setat tot ce te-ar putea ajuta sa ai fotografii foarte bune in orice context si in orice imprejurare. Iata ce setari ai de schimbat cand ti-ai cumparat un aparat foto nou:
Seteaza calitatea imaginii si alege formatul RAW. E primul lucru pe care il ai de facut cand ti-ai cumparat o camera foto noua. Daca vrei sa poti edita in voie toate imaginile ai nevoie de aceasta setare. Si chiar daca nu editezi mereu imaginile tot ai nevoie de calitatea imaginii setata la JPG+RAW. Formatul RAW te va ajuta sa ai acces la foarte multe detalii si informatii la procesarea fotografiilor, nu poate fi printat, nu poate fi procesat, nu se poate vedea pe toate computerele inainte de prelucrarea pozelor intr-un editor foto. Marimea unui format RAW e ceva mai mare pentru ca in interior avem mult mai multa informatie. Asa poti, de exemplu, sa ai mai multe detalii la procesare in zona prea expuse sau subexpuse.
Seteaza „spatiul culorilor” AdobeRGB. Va conta daca fotografiezi in format JPG, nu conteaza ce spatiu al culorilor alegi daca ai fotografii in format RAW. Deci camera foto va fotografia in AdobeRGB ca spatiu al culorilor, ProPhoto RGB nu e disponibil insa pentru fisierele JPG. Nu uita de aceasta setare daca vrei sa ai culori vii si procesare mai simpla dupa in programe de editare tipice pentru profesionisti sau amatori. AdobeRGB e deja un standard pentru fotografia profesionista, asa ca daca ai o afacere si lucrezi cu fotografii profesioniste e musai sa te grabesti sa schimbi setarile legate de culori odata ce ai deja aparatul tau foto profesional.
Alege cu grija Auto Mode sau Manual Mode in timpul fotografierii. Modul Manual va avea un impact important asupra fotografiilor, modurile semi-automate vor fi utile daca esti la inceput. E de evitat cu orice pret Modul Auto. Multe camere foto sunt deja setate pe Modul Automat cand le-ai scos din cutie. Si chiar si ISO e pe automat. Asa ca mai bine schimbi totul si alegi Manual Mode ca sa poti avea fotografiile de care ai nevoie in conditii speciale.
Setarea controlului fotografiilor, stilului fotografierii. Setarile afecteaza doar JPG-urile si previzualizarile, nu si si fisierele RAW. Daca ai deja setat formatul RAW setarile nu vor avea niciun fel de impact. Poti opta usor pentru Standard, Neutru, Vivid, Monocrom, Portret, Peisaj, Flat, depinde doar de stilul tau. Daca nu vrei sa te complici lasi setarile pe Standard si ai terminat. Deja ai putea sa fotografiezi la modul profesional tot ce doresti dupa aceste cateva setari corecte odata ce ti-ai cumparat aparatul foto.
Include si informatii despre copyright. Cam toate camerele moderne iti permit sa ai informatii despre copyright „puse” pe fisierele de imagine. Poti adauga nume, e-mail, site, anul fotografiei. E bine sa procesezi fotografiile, pe toate, si sa iti atasezi numele ca siguranta pentru drepturile tale asupra imaginii direct in fisier cat editezi in programe speciale de prelucrare foto. Mai bine iti iei aceasta masura de siguranta decat sa iti para rau mai tarziu si sa iti fie folosita munca fara dreptul tau.
Seteaza corect data si ora. E o setare banala care nu va afecta deloc imaginile, fotografiile, dar va fi excelenta pentru organizare si pentru eficienta lucrului. Toate aparatele foto au deja aceasta setare automata, s-ar putea sa poti sa te conectezi si la internet si sa sincronizezi data si ora pentru o siguranta si mai mare daca nu vrei sa pierzi timp cu setarea ei manuala.
Adauga optiuni in plus in meniul de playback. Ai nevoie de cat mai multa informatie in preview si pe ecranul aparatului foto, asa ca nu ar strica sa ai cat mai multe optiuni afisate si detalii pe ecran ca sa poti lua cele mai bune decizii si sa nu te bazezi doar pe o previzualizare standard. Vei gasi toate optiunile necesare in Playback Display Options si de acolo adaugi toate informatiile esentiale pentru tine si pentru fotografii, videoclipuri pe care le vei face cu noua camera foto.
Setarea vitezei obturatorului. Este deosebit de importanta si se refera la timpul cat ramane deschis obturatorul. Cu cat ramane deschis mai mult timp, cu atat avem mai multa lumina care ajunge la senzorul special. Aici trebuie sa te documentezi si sa stii ce ai nevoie, ce fel de fotografii vei face, cata lumina vei avea nevoie. Nu exista setari standard, de „aur”, trebuie sa le gasesti testand odata ce ai noul aparat foto.
Setarea aperturei. Apertura permite trecerea luminii prin obiectiv. Cu cat e mai mare, cu atat mai repede trece lumina. Adancimea campului fotografiat va fi influentata de apertura. Pentru peisaje, de exemplu, apertura e intre f/7.1 to f/11. Apertura corecta pentru fiecare tip de fotografie trebuie aleasa in functie de ce vrei sa obtii la final si de mediul in care fotografiezi.
Alte setari importante de modificat cand iti cumperi o camera foto noua: ISO, echilibrul albului, ambele setari cu impact important asupra formatului JPG si aproape inexistent pentru formatul RAW.