Cum sa realizezi cea mai buna fotografie de portret? Setarile recomande de specialisti

Setarile potrivite pentru fotografia de portret iti aduc si cele mai reusite poze.

Fotografia de portret este un tip de fotografie foarte apreciat, in care poti sa iti exprimi creativitatea si cunoasterea in profunzime a tehnicilor fotografice moderne. Desi pare simplu sa realizezi o fotografie de portret, este foarte dificil mai ales prin prisma setarilor corecte de la camera foto si pozitionarii subiectilor de fotografiat. Cu toate astea, lucrurile sunt mult mai simplu pentru fotograful amator sau profesionist daca se tine cont de cateva aspecte importante ale setarii camerei foto pentru fotografia de portret perfecta.

O fotografie reusita incepe cu setarile perfecte si cu un mediu perfect ales pentru o fotografie de portret profesionista. Nu ai cum sa fotografiezi corect si foarte bine, tinand cont de toate regulile fotografice, pana cand nu stapanesti si setarile pentru a ajunge sa poti fotografia un subiect pentru o fotografie de portret. Care ar fi acestea pentru fotografia de portret?

Obiectivul. Aici depinde de ce fel de fotografii de portret vrei sa faci, ce subiecti ai in fata camerei foto. Poti sa utilizezi un teleobiectiv 81-100mm sau poti sa ai obiectiv 135-150mm daca ai camera foto full frame. Daca se opteaza pentru un teleobiectiv perspectiva va fi comprimata, fundalul va fi in defocalizat si mai importanta va fi fata subiectului.

Un obiectiv cu unghi larg nu e o idee rea, dar va distorsiuna subiectul din fata sa, fata va arata ciudat. Cand e vorba despre un portret intr-un mediu anume, cand ai si un grup de indivizi in fata obiectivului un obiectiv cu unghi ceva mai larga sau unul normal vor fi alegerile perfecte.

Trepiedul. Nu te feri de trepied cand faci fotografii de portret. Nu va limita creativitatea, te va obliga sa nu te grabesti si sa iti analizezi bine toate setarile pe care le vei aplica, sa le gasesti pe cele mai bune. Poti obtine fotografii de portret superbe, cu subiecti care te pot privi fix in ochi in timpul fotografierii daca ai un trepied. Nu uita sa anulezi stabilizarea de imagine sau reducerea vibratiilor cand folosesti trepied.

Declansarea de la distanta. Eviti orice fel de tremurat al camerei cand apesi pe butoane sau pe ecranul tactil. Cu un trepied pe care sta camera foto ai si viteza obturatorului mai mica si fotografii mai reusite. E si mai comod sa ai declansare de la distanta cand vrei sa faci fotografii de portret unor copii, de exemplu, plus ca ai fotografii care vor iesi bine cu siguranta.

Modul Manual si fotografia de portret. Daca ai camera pe un trepied poti fotografia cu Modul Manual Activ. Daca tii camera foto in mana cat fotografiezi ai nevoie de setarea Aperture Priority. Cand e nevoie de fotografii pe timp de noapte, de expuneri prelungite, exista si trepied Modul Manual e recomandat. In restul situatiilor ai setarea Aperture Priority. Daca ai de gand sa faci si panoramare stanga-dreapta vei avea nevoie de setarea Shutter Priority.

Fotografia de portret iese excelent oricand cu Modul Manual, alegi toate setarile care se potrivesc fotografiei pe care o ai de facut si ele nu se vor schimba deloc. Expunerile vor fi aceleasi si la pozele viitoare.

ISO-ul. Pentru fotografia de portret va fi necesara o calitate a imaginii cat mai inalta. ISO-ul va fi cat mai mic ca valoare ca sa nu ai „zgomot” prea mult pe fotografii. Undeva intre 100-400 ISO va fi perfect. Dar viteza obturatorului trebuie sa fie una utilizabila in cele mai multe conditii.

Se incepe cu un ISO 400 si de ajusteaza mai departe in functie de necesitati. Daca lumina e slaba, e umbra, faci fotografii de portret in interior cu lumina de la ferestre trebuie sa cresti ISO destul de mult, intre 800-1600 daca e nevoie neaparat. Poti sa ai o deschidere a aperturii si mai mare cand lumina e putina.

Incearca sa testezi toate setarile si sa faci fotografii de incercare pana sa le realizezi pe cele „oficiale”. Fii sigur ca viteza obturatorului e suficient de mare ca sa elimini vibratiile daca tii camera in mana sau sa eviti probleme de la miscarea subiectilor, daca folosesti trepiedul.

Modul de Focalizare. Alege tu care sa fie focalizarea, nu lasa camera foto sa aleaga singura focalizarea. Concentreaza-te pe ochii subiectului din fotografia de portret. Se alege setarea Single Shot (AF-S) si nu una continua, Servo sau AF-C. Evita tracking focus daca vrei autofocus pe subiect.

E bine sa stii cum sa folosesti setarea Back Button Focus pentru a avea fotografii de portret mai bune. E o setare personalizata prin care elimini functia autofocus de pe butonul obturatorului si o asociezi cu butonul din spate de la camera foto. Daca subiectii nu se misca nu vei mai avea de-a face cu setarea focalizarii de fiecare data. Fixezi focalizarea pe ei si o lasi asa.

Modul Drive. Aici e simplu. Ai de facut o singura setare, Drive Mode pe Single. Fara Burst Mode si 4-8 cadre pe secunda. Daca ai gasit, vazut o expresie buna pe chipui celui fotografiat apasa rapid pe butonul obturatorului si vezi sa ai lumina buna pe subiect. Modul Burst reuseste sa fotografieze bine ochii inchisi, expresii faciale clare. Nu fotografia un cadru de fiecare data. Fa mai multe fotografii la rand si alegi una care e mai potrivita pentru proiectul tau.

Apertura. Fotografia de portret va avea nevoie de apertura f/5.6. In general e bine sa ai apertura f/2 and f/4 la fotografia de portret. Obiectivul de 50mm cu f/1.8 e excelent. O apertura mai larga va duce la un fundal mai blurat si care nu mai distrage atentia atat de mult de la subiect. Atentie la setarile de apertura sa nu ai nasul si urechile in afara focalizarii. Daca nu te pricepi prea bine sa lucrezi cu apertura mergi pe setari sigure f/2.8 sau f/4.

La fotografii de portret de cuplu, grupuri apertura e ceva mai mica f/5.6 sau f/8. Subiectii nu trebuie sa se afle la o distanta prea mare de camera foto.

Viteza obturatorului. E bine sa ai trepied, sa il folosesti mereu cu o viteza mai mica a obturatorului. Pentru tinerii care se tot misca si sunt mai agitati la fotografiere poti alege viteze de 1/15 sau 1/8 dintr-o secunda. Daca ai lumina putina si ea vine de la o fereastra e setarea perfecta. La copii si grupuri cu multi subiecti viteza obturatorului va fi mai mare, 1/125 dintr-o secunda sau mai mare ar fi de preferat. Cand ai poze cu prea mult blur alege viteze si mai mari. Daca nu vrei modificarea aperturii cresti ISO-ul.

Echilibrul de alb. Se alege din presetarile camerei, Daylight, Shady, in functie de lumina pe care o ai in mediu. Nu folosi Auto White Balance (AWB), prefera un ton care nu e neutru obtinut la finalul ajustarilor acestei setari. Important e aici sa ai constanta de la o fotografie la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.