Cum sa iti transformi fiecare fotografie digitala intr-una perfecta pentru expozitie?

Setarile corecte pentru aparatul foto, adaptate in functie de ce fotografiezi, te vor ajuta sa ai fotografii de care vei fi mandru.

Un aparat foto bun sau un telefon smart cu un modul de camera excelent nu iti asigura si o fotografie perfecta pentru o expozitie. Ai nevoie sa cunosti foarte bine setarile pe care le ai de facut, sa te descurci in orice fel de conditii si sa gasesti toate reglajele care te vor avantaja si iti vor oferi cea mai buna varianta a fotografiei pe care iti doresti sa o realizezi.

Imbunatatirea unei fotografii digitale se poate face, e adevarat, si dupa ce ai realizat-o deja, in programe de editare complexe. Insa cel mai bine este sa ai o fotografie perfecta de la inceput si sa te joci cu toate setarile avansate de la aparatul tau foto sau de la telefon ca sa iti iasa foarte bine fotografia digitala. Daca nu stii deja ce setari te-ar ajuta si unde poti umbla in meniul aparatului foto sau al telefonului iti oferim noi in continuare cateva sugestii importante, usor de pus in practica.

Respecta „Regula regulilor”. Ca sa ai fotografii perfecte cand folosesti un aparat foto digital ai grija sa respecti de fiecare data regula treimii. E o regula compozitionala care iti garanteaza fotografii digitale care arata foarte bine, care au o compozitie echilibrata. Si e foarte simplu de pus in practica: incearca sa iti imaginezi ca ai patru linii, doua orizontale, doua verticale. Ai noua patrate egale dupa ce le aplici in mod corect pe o fotografie. Punctul focal ar putea fi in centru pentru anumite fotografii, insa daca plasezi subiectul la unul dintre punctel de intersectie ale acestor patrate vei obtine o compozitie cu o estetica deosebita. E ceva foarte simplu si cu o eficienta garantata, orice fel de fotograf, amator sau profesionist poate sa aplice „regula regulilor” oricand isi doreste sa obtina o fotografie speciala.

Evita tremurul camerei in timpul fotografierii. Nu vei face decat sa ai mai toate fotografiile in ceata, blurate, neclare. Invata cum sa tii camera foto corect, cu ambele maini, unul in jurul corpului ei si alta in jurul obiectivului, camera trebuie sa fie cat mai aproape de corpul tau. Viteza obturatorului trebuie sa fie setata in mod corect in functie de distanta focala a obiectivului. Daca e prea mica, viteza obturatorului va influenta in rau imaginea, o va face neclara si urata. Regula de aur aici e simpla: viteza obturatorului sa nu fie mai mica decat distanta focala 1/distanta focala in mm=viteza minima a obturatorului in secunde.

Nu uita de trepied. Orice fotografie perfecta are nevoie de o stabilitate mare a aparatului foto. Si oricat de priceput si experimentat ai fi nu ai control total asupra aparatului foto si asupra miscarilor mainilor, miscarilor corporale. Asa ca un trepied iti va fi de folos. Aranjezi aparatul foto pe trepied si poti face oricat de multe fotografii fara pic de blur. Investeste intr-unul cu stabilitate cat mai mare si nu uita sa il iei cu tine chiar si cand ai de facut fotografii de portret.

Invata sa te folosesti de triunghiul expunerii. Aici e vorba despre apertura, viteza obturatorului si ISO, dar si despre legatura dintre ele, care e cea mai importanta. Nu ai cum sa setezi unul dintre cele trei elemente fara sa fie nevoie sa setezi cel putin inca un element din cele enumerate. Poti folosi, desigur, si Auto Mode, dar nu vei avea fotografiile asa cum ti-ai dorit. Mai bine inveti cum sa folosesti prioritatea aperturii si prioritatea obturatorului, cele doua moduri importante si sa utilizezi cat de mult posibil modul Manual.

Foloseste mereu filtre de polarizare. Cel mai bun e cel circular pentru ca permite camerei foto sa foloseacsa TTL-ul, prin intermediul obiectivului, de exemplu ca auto expunerea. Se reduc substantial reflexiile din apa, cele de la sticla si de la metal, cerul are o culoare mai frumoasa. Plus ca vei proteja si obiectivul. Alege filtre de polarizare de calitate de la producatori cu experienta si investeste in ele pentru ca asa vei avea fotografii digitale perfecte si uimitoare.

Foloseste un background simplu. Nu te gandi la un background prea complicat daca vrei sa iti iasa o fotografie buna. Nu vei face decat sa distragi atentia cu el. Alege un background care are culori neutre, fara un design complicat, modele complicate. Vrei sa atragi atentia asupra punctului focal important al imaginii si nu asupra fundalului. E foarte important sa te gandesti la acest aspect al fotografierii mai ales cand ai subiectul care nu este chiar in punctul focal dorit.

Alege ISO-ul potrivit pentru ceea ce vrei sa obtii la final. ISO-ul determina cat de sensibila e camera foto la lumina si granularitatea imaginii obtinute. Daca e intunecat in zona unde faci fotografiile ai nevoie de ISO mai mare, 400-3200, asa eviti si efectul de blur pe imagine, daca e soare si lumina puternica vei avea ISO mai mic, 100 sau setezi pe Auto ca sa te poti juca in favoarea ta cu lumina.

Foloseste-te de pan pentru a crea miscare. Daca vrei sa fotografiezi un personaj in miscare foloseste-te de functia pan. Alege o viteza a obturatorului cu doi pasi mai putin decat cea necesara-1/60 pentru 1/250. Fii cu aparatul foto mereu pe subiect cat se misca si cu degetul la jumatatea distantei dintre deget si obturator ca sa fixezi focusul si cand esti gata faci fotogarafia in timp ce urmaresti subiectul in continuare. Foloseste si un trepied ca sa eviti orice fel de blur si neclaritati in imagine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.