Cum sa fotografiezi grupurile de oameni?

Fotografia de grup este mai dificila daca nu stii la ce sa fii atent.
Fotografiile de grup sunt mai complicate decat par. Ai atat de multe detalii de pus la punct si atat de multe setari de ajustat si de urmarit cat fotografiezi incat fotografia de grup devine extrem de obositoare. Din fericire, fotograf amator sau profesionist, nu conteaza, poti obtine fotografiile de grup perfecte tinand cont de cateva sfaturi foarte simple.
Un fotograf cu experienta stie foarte bine ca fotografia de grup e o adevarata provocare. Ai multi oameni de coordonat, trebuie sa fii atent si la parametri si la ce se intampla in jurul grupului. Poti sa pierzi multe detalii si setari importante din vedere tot incercand sa aranjezi oamenii. Ca sa nu mai pierzi timp si sa ratezi sedinte foto importante ti-am pregatit cateva sfaturi esentiale venite de la fotrografi profesionisti si specialisti cu experienta vasta in domeniu.
Ai incredere in abilitatile tale de fotograf. Sa organizezi un portret de grup, o fotografie de grup poate fi destul de stresant. E important sa ai incredere in tine si in abilitatile tale, sa stii cum sa coordonezi oamenii ca sa iti iasa cele mai bune fotografii.
Pregateste toata „scena” in care se va regasi grupul de oameni, gandeste-te la background, la locul unde vei face fotografia, la lumina, la sursele de lumina, la aparatura folosita. Planifica totul in detaliu in minte si pe hartie inainte de a incepe sa fotografiezi. Ofera indicatii clare si concise membrilor grupului, fii prietenos si comunica obiectiv si foarte clar viziunea ta despre poza finala, cum ar trebui sa arate grupul in pozele tale.
Aliniaza oamenii din grup de la mic la mare raportat la inaltime. Cei mai inalti vor fi in spate, cei care au inaltime mai mica vor sta in fata, fara acopere insa alte elemente importante ale fotografiei de grup. Desigur, te poti juca, poti fi creativ daca vrei sa obtii fotografii si mai interesante. Incearca sa ii aranjezi in forma de triunghi, nu ai nevoie de compozitii fotografice prea statice. Foloseste banci, scari si orice ai la indemana pentru a putea sa obtii cele mai faine fotografii de grup. Un nivel diferit aduce si o dimensiune diferita fotografiilor de grup.
Tine membrii grupului cat mai aproape unii de altii. Membrii grupurilor pe care le vei fotografia ar fi bine sa formeze un semicerc. Fiecare membru al grupului va pune mainile in spatele celor din jurul sau, distanta dintre membri nu trebuie sa fie mai mare de 7-8 cm. Fetele indivizilor vor fi mult mai vizibile intr-o astfel de forma. Verifica mereu ce se vede pe ecranul camerei inainte sa iei o decizie si sa incepi sa fotografiezi.
Asigura-te ca fetele membrilor grupului nu sunt acoperite. E foarte important sa nu ai oameni care acopera fetele celor din spatele lor ca sa nu ai o sedinta foto ratata. Mainile trebuie sa stea mereu la spate, sa fie ascunse privirilor si sa nu fie prea aproape de fata, sa nu fie ridicate. Atrage atentia oamenilor din grup cand vrei sa incepi sa fotografiezi si de abia dupa incepe sa faci poze pentru a avea fotografia de grup perfecta. Organizeaza oameni intr-o forma cat mai apropiata de ce ai nevoie, nu trebuie sa fie toti perfect aliniati.
Gandeste o strategie isteata in privinta surselor de lumina. Doar un fundal superb nu e deajuns niciodata pentru fotografiile facute grupurilor. Trebuie sa te gandesti cum va afecta lumina din spatiul unde va avea loc sedinta foto fiecare individ din grup. Fetele oamenilor trebuie sa fie cat mai bine luminate indiferent de pozitia lor.
Daca esti afara, evita sa pozitionezi grupul direct in lumina soarelui pentru ca toti oamenii vor inchide ochii. Incearca sa gasesti un unghi in care soarele sa nu ii jeneze la ochi. Ca sa nu ai nici umbre pe fata foloseste-te de copaci si pereti mari sau incearca sa astepti sa vina norii si sa ai lumina difuza.
Daca esti in interior e mai complicat si ai nevoie de surse de lumina diferite. Amplaseaza grupul cat mai aproape de ferestre, ai nevoie de lumina naturala cat mai multa. Cand folosesti lumina artificiala ai grija ca tonul pielii sa para natural in continuare. Nu folosi surse de lumina cu incandescenta, ajusteaza mereu albul din setarile camerei foto pana sa fotografiezi. Nu indrepta sursele de lumina artificiala spre subiecti, e bine sa le indrepti indrep ziduri, tavane ca lumina sa „cada” pe ei indirect. Lumina trebuie sa „cada” pe fata indivizilor din grup uniform.
Fa o serie de fotografii intotdeauna. Cand ai foarte multi oameni intr-un grup e foarte greu sa ii controlezi pe toti. Asa ca ar fi recomandat sa faci multe fotografii si serii de fotografii ca sa alegi apoi care sunt cele mai bune cadre, fotografii. Va fi greu sa gasesti iar pozitiile corecte si unghiurile cele mai bune daca oamenii nu mai stau ca la inceput dupa ce au crezut ca ai terminat cu pozele. Cu cat mai multe fotografii, cu atat mai bine. Dar anunta grupul ca vei face mai multe fotografii si incearca sa le faci cat mai repede si mai bine pentru ca oamenii nu au rabdare deloc.
Nu fi foarte serios in timpul sedintelor foto. Lasa oamenii din grup sa se distreze cat vor, dinamica grupului e esentiala pentru o sedinta foto reusita. Stabileste o relatie de prietenie cu ei, lasa-i sa interactioneze, sa se simta bine. Cauti expresii originale, naturale, posturi naturale, nu incuraja pozitii ciudate si prea multa miscare.
Ce ai voie sa faci cand fotografiezi grupuri mari de oameni?
- Ia cu tine trepiedul si telecomanda pentru controlul camerei foto de la distanta;
- Foloseste obiective cu unghi larg;
- Alege o locatie, un loc unde oamenii nu vor fi distrasi de ce se intampla in jurul lor;
- Poti face fotografii de grup seara si in umbra;
- Apertura se va seta la f8 sau la mai mult pentru grupuri mai mari de oameni;
- Solicita tuturor sa poarte culori „solide”, clare;
- Grupeaza oamenii in functie de familie sau de relatiile dintre ei in grupulete mai mici;
- Fa si niste fotografii din apropierea grupului, de detaliu.
Ce nu ai voie sa faci cand fotografiezi grupuri mari de oameni?
- Nu pierde mult timp cu poze individuale;
- Nu fotografia capul oamenilor in linia orizontului;
- Nu permite altei persoane cu aparat foto sa faca fotografii peste umarul tau;
- Nu omite detaliile importante;
- Nu incerca sa fii prea creativ cu grupurile de oameni si nu pierde timp inutil;
- Nu incuraja grupuri foarte mari pentru ca iti va fi greu sa le fotografiezi indiferent de unghiul obiectivului tau.
Setarile cele mai bune pentru fotografia de grup:
- Apertura nu are voie sa fie prea mare, in jur de 8 sau ceva mai mare e perfect sa fie, 2-5 oameni au nevoie de apertura f/4-f/6, iar mai mult de 6 oameni cer apertura f/6-f/10;
- Viteza obturatorului depinde de grup si nu va fi sub 1/160, dar daca ai copii multi poti sa o lasi si ceva mai mare;
- ISO-ul va fi cel de care ai nevoie in functie de setarile triunghiului de expunere;
- Nu seta apertura la 2.8 la grup de 15 oameni, campul si adancimea sa nu vor fi bune si nu vei avea toti membrii grupului cu focus bun;
- Focusul va fi centrat pe ochi, fix la mijloc;
- Foloseste obiectiv foto de 35mm sau 24mm;
- Verifica mereu focusul pentru fiecare persoana in parte, ajusteaza mereu apertura pentru un focus cat mai bun.