Cum sa faci cele mai reusite fotografii cerului instelat?

Fotografierea cerului instelat noaptea presupune cateva setari speciale la aparatul foto.

Daca ziua fotografiile sunt mai usor de facut pentru ca ai lumina naturala, ai suficienta lumina pentru a surprinde orice fel de detalii doresti, noaptea lucrurile se complica. Daca esti pasionat de stele, constelatii, de cerul instelat si vrei sa il fotografiezi in toata splendoarea lui cu noul tau aparat foto profesionist va trebui sa inveti cum sa faci cele mai bune fotografii ale cerului de deasupra ta. Nu e deloc complicat, iti trebuie doar rabdare si ceva curaj sa incerci si sa te joci cu diverse setari.

Ca sa fotografiezi cerul instelat ai nevoie de un aparat foto bun, modern, de obiectiv profesional, trepied, de niste filtre, de o sursa de lumina si de multa, dar multa rabdare si atentie la detalii. In rest, daca iti cunosti aparatul foto si stii sa umbli prin setari, ai ceva cunostinte despre fotografia de noapte si intelegi ce inseamna compozitia si echilibrul compozitional esti gata de fotografiat. Iata ce ai de facut pentru fotografia perfecta a cerului instelat din zona in care te afli.

Alege mai intai „subiectul” fotografiei tale. Decide ce vrei sa fotografiezi, constelatie, stele, cerul asa cum este el la un anumit moment. Daca vrei mai multe detalii surprinse alege o zi in care ai Luna Noua pe cer, Luna Plina este cea mai cautata pentru a fotografia un cer perfect. Verifica si calitatea aerului, vremea din zona unde vei fotografia ca sa eviti neplacerile din teren.

Fii atent la fazele Lunii. Luna Noua este o alegere perfecta daca vrei sa nu ai batai de cap cu fotografiile cerului instelat. Poti avea insa ceva probleme cu ea daca ai ISO mai mare si o expunere mai lunga, fotografiile pot sa nu fie atat de bine definite. Cand ai Luna Noua, fata de faza de Luna Plina, poti sa surprinzi si siluetele caracteristicilor geologice. Luna Plina te ajuta sa ai un background mai luminos pentru tot ce fotografiezi noaptea. Unele stele nu se vor vedea prea bine daca lumina Lunii e prea puternica.

Daca avem Luna in creste vom avea sanse mai mari sa fotografiem cerul si stelele in toata splendoarea lor, se va vedea mai bine ce e mai aproape de noi. Daca esti indreptat spre Vest fotografiaza cerul noaptea devreme, daca esti indreptat spre Est fotografiaza dimineata devreme.

Selecteaza o locatie buna cu grija. Daca ai un cer mai intunecat stai cat mai departe de luminile orasului si incearca sa fii la inaltime cat mai mare, pe un deal eventual. Altitudinea inalta si atmosfera rarefiata au un efect direct asupra refractiei. Vei avea fotografii cu lumina mai buna, constrast mai bun, transparenta mai buna. Vrei cat mai multe stele in fotografiile cerului, cauta zone unde cerul e mai intunecat.

Seteaza cu atentie trepiedul. Un picior al trepiedului e indreptat catre „subiectul” fotogafiei, cerul, stelele, constelatiile, in asa fel incat fotograful sa fie intre cele doua picioare cand fotografiaza. Alinierea trepiedului trebuie sa fie perfecta pe verticala si perpendicularitatea sa fie exacta. Alege sisteme de fixare a camerei care echilibreaza cat mai bine greutatea sa pentru fotografii perfecte ale cerului instelat.

Regula treimilor, importanta cand fotografiezi cerul. Ai nevoie de o treime orizont si doua treimi cer instelat. Asa vei avea compozitie perfecta si fotografii reusite. Tehnica echilibreaza si aduce unitate in fotografie. Foloseste tehnologia aparatului de fotografiat si afisajul, ecranul sau pentru a avea acces la setarile pentru obtinerea unei fotografii cat mai bine construite.

Ajusteaza setarile camerei foto ca sa poti avea mai multa lumina captata. Apertura poate fi setata la maxim, alege cel mai inalt ISO, 1600 sau peste. Opteaza pentru o viteza a obturatorului care permite captarea unei cantitati mai mari de lumina, 30 secunde.

Fotografiaza cateva fotografii cu expunere peste limita, supraexpuse. Conteaza compozitia pana la urma, asa ca te vei folosi de supraexpunere ca sa vezi bine elementele dorite care ar putea fi obstacole sau te-ar putea ajuta, copaci, roci, puncte prea luminoase, nori. Noteaza focalizarea necesara pentru a surprinde stelele si obiectele din fundal.

Fa ceva ajustari compozitionale si ai grija la focus. Da drumul aparatului foto, fa un pan daca e necesar ca sa poti incadra bine stelele, cerul care urmeaza sa fie fotografiate. Indreapta camera spre nivelul orizontului si schimba focusul daca e necesar. Trepiedul trebuie sa fie stabil si sa fie pozitionat corect, cum ai vazut mai devreme.

Fotografiaza in format RAW. Vrei sa printezi fotografiile cerului instelat. Foloseste formatul RAW pentru ca fisierele RAW sunt ca negativele si permit mai multa flexibilitate la editare. Sterge fotografiile de incercare si salveaza loc pe cardul de memorie fotografiind in format RAW mereu. Asa iti ramane loc de mai multe fotografii excelente.

Greseli de evitat:

  • Lasi autofocusul pe ON mereu. Mai bine alegi setarea Manual si ajustezi distante focale la infinit. Fa multe fotografii de test, seteaza zoom-ul in asa fel in cat sa ai fotografii perfecte. Daca ai setat zoom-ul pe cea mai luminoasa stea pe care o vezi pe ecranul camerei si pare ca focusul e incorect ajusteaza rapid setarile;
  • Te uiti in ecranul LCD de la aparatul foto ca sa iti dai seama de expunere. Foloseste mai degraba histograma pentru expunerea corecta setata;
  • Folosesti mereu Automatic Noise Reduction pentru fiecare fotografie facuta. Desi ai o imagine mai buna, ai timpi de shooting dubli pentru fiecare fotografie si baterie care nu te mai tine asa de mult. Poti sa lasi aceasta setare pe Disable si poti edita fara probleme tot ce tine de Noise Reduction in programele de editare foto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.