Cum fotografiezi subiectii in miscare si miscarea din fata obiectivului?

Fotografierea unor subiecti in miscare e mai dificila decat crezi, dar nu imposibila.

Unele dintre cele mai frumoase si mai memorabile momente din viata ta sau din jurul tau sunt in miscare. Un animal de companie, fetita care ia primele sale lectii de balet sau baiatul care are primul sau meci de fotbal, cursele de masini sau cursele de cai de pe hipodrom, toate pot fi surprinse cu ajutorul aparatelor foto moderne.

Aparatele foto digitale urasc miscarea insa. De multe ori apar imagini blurate si prelucrarea lor e imposibila. Cu putina atentie si rabdare, dar si cu setarile perfecte poti sa ai cele mai tari fotografii cu subiecti in miscare si sa surprinzi miscarea din fata obiectivului ca un profesionist.

Chiar daca nu ai ani de experienta in spate nu iti va fi foarte greu sa iti dai seama cum poti sa fotografiezi subiectii in miscare si sa redai cumva miscarea si in fotografiile realizate cu noul tau aparat foto. Totul tine de setari si de putina pricepere, de o utilizare corecta a functiilor avansate ale aparaturii din dotare. Si da, vor fi incercari multiple pana sa gasesti acele setari care iti asigura o fotografie perfecta cu subiecti in miscare, in care ai surprins miscarea, dar pana la urma vei reusi sa obtii ce iti doresti: imaginea perfecta, numai buna de pus in album.

Viteaza obturatorului. E cea mai importanta setare pe care o poti face daca vrei sa fotografiezi subiecti in miscare, de exemplu. Vitezele obturatorului trebuie sa fie mai mari daca ai ceva in miscare in fata obiectivului camerei foto, unde pe la 1/500 dintr-o secunda sau mai mare. Nu alege viteze prea mari pentru ca vei avea fotografii subexpuse, mai intunecate, pentru ca la senzor nu va mai ajunge atat de multa lumina. In interior e o problema mare daca ai si mai putina lumina primita de senzor. Ca sa ai imagini ceva mai bine luminate poti sa folosesti flash-ul din dotare, blitzul, sa cresti valoarea ISO sau sa schimbi apertura.

Mareste apertura. Apertura nu este altceva decat gaura prin care lumina ajunge in camera, la senzor. Permite mai multa lumina in interiorul camerei foto prin marirea aperturei. Multe elemente din poza si subiectii vor fi in afara zonei de focus, daca ai aceasta setare deja facuta. Regleaza apertura in asa fel incat sa ai subiectii si alte elemente de detaliu importante in focus permanent.

Flash-ul sau blitzul si un ISO mai mare. Daca ai viteza mare a obturatorului ai nevoie neaparat de lumina mai multa pe subiecti si pe scenele in miscare pe care vrei sa le fotografiezi. Cu toate astea, flash-urile moderne nu au o zona foarte mare de actiune, asa ca subiectii din departare e posibil sa nu se vada prea bine. Daca nu vrei blur si fotografii intunecate alegi un ISO mai mare care va permite o apertura mai mare si o viteza a obturatorului ceva mai mare. Nu folosi ISO prea mare pentru ca vei avea „zgomot” pe toate fotografiile.

Panoramare. E o miscare simpla, pan, care urmareste subiectul in miscare, oricare ar fi el. Subiectul e mereu in focos si restul detaliilor din jur sunt blurate. Viteza de deplasare a subiectului in miscare ar trebui sa fie relativ mica daca vrei sa ai si efectele dorite si sa nu apara doar blur peste tot. E simplu de realizat panoramarea. Ai nevoie si de un trepied, de viteza redusa pentru obturator, de miscari lente si calculate, de un background care oricum va fi blurat ca sa ai subiectul in focus permanent. Evita un background care atrage atentia si care nu te lasa sa fotografiezi subiectii, prea colorat, cu prea multe elemente aflate si ele tot in miscare.

Opteaza pentru pre-focus pentru zona in care vrei sa fotografiezi, care va fi fotografiata. La final se actioneaza obturatorul si se urmareste incet subiectul, cu miscari foarte sigure.

Cronofotografie. Poti sa fotografiezi miscarea din fata aparatului foto avand mai multe frame-uri ale unui obiect in miscare, dupa care le pui una langa alta ca sa arati succesiunea miscarilor. E nevoie de trepied obligatoriu, de setarea camerei foto ca sa fotografieze continuu si de o postprocesare excelenta si unirea lor cat mai corecta.

Si cel mai important: ai nevoie de multa practica pentru a obtine o fotografie in miscare, de multe exercitii, trebuie sa iti cunosti camera foarte bine si sa reusesti sa o stapanesti ca sa ai fotografia perfecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.