Cum fotografiem bebelusii? Sfaturi practice si cele mai bune setari pentru fotografii reusite
Surprinderea celor mai frumoase momente din viata micutilor, alaturi de parinti sau de frati, surori este foarte simpla astazi. Ai camere foto la telefon, ai aparate foto compacte la preturi bune, asa ca poti sa creezi amintiri in orice moment. Pentru cele mai bune fotografii te adresezi unui fotograf profesionist. Spre deosebire de fotografiile cu adulti, cele cu bebelusi si copii foarte mici sunt mai dificile si mai greu de realizat. Fotograful va sti, e adevarat, ce sa faca si va avea experienta, insa pana la fotografia perfecta sunt foarte multe lucruri de stiut si de pus la punct.
Cele mai frumoase amintiri sunt cele din copilarie. Primii anii de viata ai micutilor sunt si cei mai emotionanti pentru parinti, trec asa de repede, asa ca toata lumea vrea sa ramana cu amintiri din perioada respectiva. In calitate de fotograf profesionist e datoria ta sa le oferi parintilor si sa te asiguri ca ai cele mai tari sesiuni foto si fotografiile perfecte cu bebelusi. Oricat de multa experienta ai avea in fotografie cand ai in fata un bebe sau mai multi lucrurile se schimba radical. Ca sa nu pierzi timp si poate clienti am pregatit pentru tine o lista de sfaturi utile si setari care te vor ajuta sa realizezi mereu fotografiile perfecte cu bebelusi.
Lumina. De foarte multe ori nu te gandesti la lumina si la sursele de lumina cand vine vorba despre fotografierea bebelusilor. Cel mai bine este sa ai surse naturale, sa te folosesti de lumina naturala si de o fereastra sau sa organizezi sesiunile foto in aer liber, daca anotimpul iti permite acest lucru. Niciodata sursa de lumina nu trebuie sa fie prea puternica, trebuie sa ai cel putin doua surse si e bine sa eviti orice fel de umbre, sa aranjezi sistemul de iluminat, daca folosesti lumina artificiala, in asa fel incat sa nu iti distruga fotografiile.
Lumina de deasupra copilului trebuie sa „pice” pe corpul sau intr-un unghi de 45 de grade, ca sa ai si ceva umbre soft. Nu exagera cu lumina pentru ca micutul nu se va simti bine cu atata lumina in jur si nu il vei putea fotografia. Ideea de baza este simpla: concentraza-te pe ochii copilului si pe fata lui, pe gesturile lui si nu lasa lumina sa te incomodeze si sa iti strice fotografiile. Pentru iluminatula artificial e o regula importanta: lumina nu va veni in ochii copilului, va fi proiectata pe tavan sau pe zidul din fata, poate pe cel din lateral-si atentie la umbrele ce rezulta de aici.
Detaliile vor face diferenta. Nu te concentra doar pe setari si pe tehnicalitati, incearca sa scoti in evidenta in fiecare fotografie si unicitatea copilului, toate detaliile care il individualizeaza. Foloseste obiective macro, setarile pentru macro ar trebui sa fie undeva in jurul f/5.6 sau ceva mai departe de aceasta setare, foloseste cat poti setarile manuale pentru macro si nu te teme de un ISO prea mare. Experimenteaza si nu iti fie frica sa testezi in fiecare sesiune foto.
Unghiuri si perspective noi. Cum am mentionat si la punctul anterior e bine sa experimentezi indiferent ca iti fotografiei propriul copil sau fotografiezi copilul altora. Stai si te gandeste ce unghiuri si perspective noi poti gasi, fructifica orice fel de miscari pe care le poti face in jurul copilului, testeaza si cand vezi ca iese fotografia foarte bine incepe sa faci cat de multe fotografii ca sa ai de unde alege mai tarziu.
Alege momentul potrivit pentru sesiunea foto. E foarte important sa alegi si momentul ideal pentru fotografiere. Copiii sunt diferiti, e adevarat, insa poti sa fii sigur ca vor fi fericiti si vor sta „la poza” dupa ce dorm dupa-amiaza sau dupa ce au fost hraniti si au burtica buna. Observa copilul, intreaba parintii daca il fotografiezi copii straini si cu siguranta vei putea sa faci fotografii uau! Parintii trebuie sa fie aproape, sa colaboreze cu tine, ar fi potrivit sa ii dai si o jucarie micutului ca sa aiba o ocupatie, sa nu se plictiseasca si sa nu poti face nimic.
Fotografierea de la nivelul ochilor. E un truc excelent daca vrei sa transmiti ideea de intimitate. La bebelusi vei fotografia manute, picioruse, perioada de somnic, momentul in care bebe sta pe umarul mamicii sau al taticului. Planifica totul pentru ca micutii pot sa treaca de la o stare la alta rapid si sa nu mai poti face nimic, ai rabdare si incearca sa respecti aceasta regula daca vrei sa ai cele mai frumoase si mai emotionante fotografii cu bebelusi.
Fa toate setarile principale la camera foto inainte de sesiunile foto. Da, poti sa mai schimbi din setari in functie de ce se mai intampla cu lumina, cu bebe in timpul sesiunilor foto, insa setarile de baza vor ramane, obiectiv, expunere, ISO etc. Poti sa mergi pe setarile deja configurate de producatorul camerelor foto daca nu vrei batai de cap si te multumesti cu ele. Dar de preferat ar fi sa fie unele manuale si sa le adaptezi in functie de nevoile tale si de compozitia gandita.
Pregateste din timp, inainte de sesiunile foto, obiectivele profesionale. Stii deja ca poti folosi obiective cu unghi larg, cele axate mai mult pe macro, cele cu distanta focala fixa, cele din urma bune intr-un mediu mai intunecat. Obiectivele cu zoom mare sunt bune pentru momentele in care bebe se misca mult, pentru copiii mai activi.
Fara zgomot in timpul sesiunilor foto. Renunta la orice fel de sunete ale aparatului foto, dezactiveaza tot ce ar putea speria copilul. Incearca sa faci fotografii intr-un mediu fara sunete puternice si fara orice ar putea distrage atentia micutului. Daca totusi ai sunete la obturator pot sa le maschezi cu niste melodii pentru copii sau orice ar putea distrage atentia de la sunetul ciudat.
Foloseste modul Shutter Priority. Setezi viteza obturatorului cum doresti, calculezi cea mai buna apertura automat, camera foto o va calcula pentru tine automat. Asa poti sa fotografiezi in liniste si fara stres si aparatul tau profesional se va ocupa de toate. Incepi cu setari de tipul 1/250 secunde si de aici faci ajustari in functie de micuti si de cum decurge sesiunea foto. Lasa ISO-ul pe auto ca sa obtii mai usor viteza obturatorului si setarile perfecte pentru apertura, insa tine minte ca un ISO mai mic inseamna o calitate mai buna pentru fotografii.
Foloseste modul Continuos Shooting sau alege filmarile video. Daca vrei sa ai fotografii portret facute copilului folosesti modul Continuous Shooting, potrivit pentru copiii activi. Ai si stabilizare foarte buna si autofocus pe camerele moderne, asa ca poti filma daca vrei ca sa ai si amintiri video sau sa oferi amintiri video pe langa fotografii.
Trepiedul va fi de mare ajutor. Chiar daca multi copii se vor misca mult in timpul sedintelor foto trepiedul chiar va ajuta, vei avea mainile libere si vei putea atrage atentia copilului in asa fel incat sa obtii cele mai tari fotografii. Plus ca poti sa faci mai multe fotografii rapid daca ai aparatul foto deja stabil pe un suport fix. Nu uita ca ai si aplicatii la camerele moderne, poti sa nu atingi deloc aparatul si sa fii departe de el ca sa iti iasa cele mai tari fotografii.
Setarile perfecte pentru sesiunile foto cu bebelusi:
- Prefera fotografiile RAW-asa ai toate datele fotografiei pe care le poate capta senzorul si ai cum sa procesezi mai usor orice fel de fotografii, sa rezolvi orice fel de probleme cu ele in softuri de editare foto. Plus ca ai o calitate mai buna a fotografiilor si a fisierelor;
- Viteze mari pentru obturator-declansarea obturatorului trebuie sa fie rapida pentru ca bebelusii sunt foarte activi, 1/400 – 1/500 ar fi niste setari perfecte;
- Apertura f4-f8 e perfectiunea pentru fotografiile cu bebelusi, ai un focus excelent;
- ISO-ul cel mai mic-de preferat sa fie intre ISO100-400, sursa de lumina trebuie sa fie suficient de puternica, dar nu foarte puternica, scapi si de zgomotul de pe fotografii;
- Inlocuieste AI Focus cu AI Servo la Canon sau cu AF-C la Sony si Nikon. Asa ai focus perfect pe subiect automat mereu.