Cele mai bune setari pentru o fotografie de peisaj perfecta de fiecare data
Esti in natura, ai aparatul la tine, si incepi sa fotografiezi. Spre deosebire de o fotografie portret sau una de grup, fotografia de peisaj e mult mai dificila. Sunt atat de multe lucruri de pus la punct si de setat incat ai putea sa renunti la ea si sa te multumesti cu niste fotografii banale, care nu respecta nicio regula fotografica… Din fericire, aparatura foto moderna iti permite sa setezi rapid totul pentru fotografii de peisaj excelente de fiecare data. Trebuie sa stii doar ce setari sa utilizezi cand esti in natura.
Te-ai gandit vreodata ca poti avea o fotografie perfecta de peisaj fara efort? Nu ai nevoie de foarte multa documentare ca sa o obtii de fiecare data, trebuie doar sa stii cateva trucuri si setari de baza pe care le gasesti la toate aparatele foto digitale moderne. Nu le-ai descoperit inca? Ti le oferim noi in randurile ce urmeaza.
Modul manual pentru o expunere perfecta. Orice fotografie de peisaj incepe cu o expunere corecta si cat mai bine adaptata tipului de fotografie dorit, conditiilor existente pe teren. Ca sa ai o fotografie de peisaj excelenta ai nevoie de lumina suficienta, in asa fel incat toate detaliile din poze sa fie cat mai bine puse in evidenta. De multe ori ai nori atat de frumosi, dar care sunt mult prea „luminosi”, camera foto nu poate surprinde atat de bine peisaje intr-o lumina foarte puternica. Modul manual si ajustarea expunerii sunt doua setari excelente care te vor ajuta sa ai fotografia de peisaj perfeecta. In loc sa faci o fotografie cu o expunere automata, vei face mai multe fotografii, incercand tot felul de expuneri pana cand o ai pe cea potrivita. Controlul asupra imaginii e mai bun in mod manual, dar poti sa utilizezi si Aperture Priority, setare pe care o ai la mai toate aparatele pentru a compensa expunerea, ai si functia de auto-bracketing pentru rezultate si mai bune. Cu putina procesare in Lightroom dupa si putina atentie ai o fotografie de peisaj numai buna de pus intr-o expozitie.
Apertura ingusta. O fotografie de peisaj presupune fotografiere unor zone care au adancime, care sunt foarte mari, ai o multime de detalii de fotografiat, toate „ingramadite” intr-o singura fotografie. Apertura ingusta te ajuta sa ai mai multa „adancime” si sa fotografiezi mai usor peisajele dorite. Se incepe cu apertura f/8 si se merge pana la f/16, depinde de peisaj, de ce conditii ai pe teren. Daca sunt element foarte aproape de obiectiv, ai nevoie de apertura si mai ingusta. Daca ai mai multe elemente de background apertura intre f/8 si f/11 va fi excelenta. Live View, functia speciala de pe orice aparat foto te va ajuta sa ai un zoom mai bun si o claritate mai mare asupra peisajului de fotografiat. Ca sa ai apertura setata corect poti face si fotografii e test ca sa vezi cum se „aranjeaza” toate elementele si dupa poti sa fotografiezi linistit tot ce doresti.
Focus Manual pentru selectarea distantei hiperfocale. Focusul e foarte important si trebuie sa fie la locul potrivit mereu. Daca il ai prea in spate, ai imagine clara in background, dar tot ce e mai in fata e blurat. Daca il ai prea in fata e invers, ce e in fata se vede, restul e blurat.
Deci e nevoie de o anumita distanta a focusului acesta, aici intervenind distanta hiperfocala. O determini corect de la inceput, ai si poza perfecta, fara blur nedorit. Dar cum o determini? Sunt calculatoare on-line de distanta hiperfocala, deci e foarte simplu.
Insa daca esti profesionist eviti asa ceva si in teren incerci sa te folosesti de focus manual, cu focalizarea unei treimi in cadru. Ai focus fix unde vrei si poti sa obtii foarte usor fotografia de care ai nevoie. Se va verifica daca alegerea punctului focal este corecta prin zoom pe ecranul LCD de la aparat sau prin fotografiile de testare.
Temporizare la 2 secunde pentru imagini clare. Daca folosesti apertura ingusta ai si foarte putina lumina, deci ai fotografii mai intunecate, asa ca vei compensa ridicand valoarea ISO-ului sau scazand viteza obturatorului. Fotografiile cu expunere foarte buna vor avea nevoie de o viteza a obturatorului intre 1/10s si 10s. E nevoie de trepied insa si e imposibil sa ai 1/10s si sa ai si imagini clare. Apar si vibratii si iar ai probleme. Temporizarea la doua secunde e cea mai buna solutie, vibratiile vor disparea si asa ai fotografia perfecta fara efort si fara nervi. Se gasesc temporizatoare de acest fel cu timpi variabili, asa ca poti sa ai o fotografie buna in orice conditii pe teren.
Live View pentru compozitia fotografica. Live View determina miscarea oglinzii si senzorul camerei va oferi date direct pe LCD. Live View-ul e excelent pentru compozitia fotografica, stii sigur ca ai fotografii care arata exceptional de fiecare data. Ai si expunere corecta, cea mai buna apertura pentru fotografia de peisaj, poti sa vezi in mod real cum arata „adancimea” campului vizual si stii cum sa iti ajustezi setarile pentru fotografii perfecte. Nu apar nici vibratii de la actionarea obturatorului, oglinzile se vor misca rapid si vei avea fotografii clare.