Cele mai bune setari pentru camera foto digitala care te vor salva oricand

setari camera foto digitala

O camera foto digitala are multe setari simple si avansate. Trebuie sa stii cum sa le folosesti mereu in avantajul tau si sa ai de fiecare data cele mai bune rezultate. Nu trebuie sa fii profesionist ca sa iti dai seama care sunt cele mai bune setari, cele care te salveaza de fiecare data. E nevoie insa de documentare, de teste si de experienta ca sa le gasesti pe cele ideale…

Drumul de la fotografie nereusita la fotografie perfecta din toate punctele de vedere nu e asa de lung daca stii cum sa iti setezi aparatul de fotografiat. Renunta la incercari peste incercari si scapa de stres rapid cu setari oferite de profesionisti si tutoriale de la oameni cu experienta in fotografiere. Nu stii care de unde sa le iei rapid? Iti oferim cateva setari esentiale si noi, mai jos. Le poti completa cu altele dupa ce te documentezi putin plecand de la ele si vei avea de acum inainte fotografiile perfecte pe care ti le-ai dorit de multa vreme, de cand ai pus mana prima data pe aparatul de fotografiat.

Setari pentru efectul de bokeh pe orice fotografie. De exemplu, sa spunem ca vrei sa ai luminitele de Craciun blurate in background. Ce ai de facut in practica sa obtii o astfel de fotografie geniala? Cea mai importanta setare ca sa ai o fotografie cu efect de bokeh e apertura. Camera foto este pusa in mod Manual, apertura e setata cat mai scazuta, 1.8, cat de scazuta se poate. Scade si viteza obturatorului, ca sa ai mai multa lumina trecuta prin senzor, pana cand fotografia e suficient de luminoasa. Atentie insa, nu lasa viteza obturatorului sa fie mult sub 50, 40 e mai mult decat OK. Nu vrei o fotografie prea blurata. Daca ai si o fotografie care pare ca nu e suficient de luminoasa creste ISO-ul ca sa permiti patrunderea unei cantitati mai mari de lumina.

Setarea aperturii in functie de fotografiile pe care vrem sa le facem. Vrei iar bokeh, scade apertura la 2.8 si obtii prea mult bokeh. Asa ca e bine sa o setezi la 3.2, 4.0, 5.6 ca sa vezi daca esti multumit de rezultat. Modul Aperture Piority este perfect daca ai lumina suficienta, va regla asa cum trebuie apertura si vei avea poze perfecte. Expunerea va fi modificata insa la +2/3 pentru o luminozitate mai buna. Ai Auto ISO Mode, foloseste-l cat de mult poti, te va ajuta enorm cand ai probleme cu setarea aperturii.

Fotografierea peisajelor e mai problematica, asa ca ai nevoie iarasi de setarile perfecte pentru apertura. Vrei sa ai totul in focus, seteaza apertura la 8-11, vei avea mai putina lumina trecuta prin senzor, pozele vor fi mai intunecate, asa ca viteza obturatorului va fi scazuta pentru compensare. Foloseste un trepied ca sa nu misti camera foto cat faci fotografii si sa le ai pe toate blurate. ISO-ul e scazut in acest caz, daca vrei fotografii care arata bine si au calitate buna. Un ISO de 125 si un trepied iti garanteaza fotografii de peisaje perfecte mereu. Setarea Aperture Priority te va ajuta, apertura la 8 va fi perfecta daca vrei sa ai in poza plaja si cerul in focus.

Fotografiile facute noaptea au nevoie de alte setari ale aperturei. Poti seta apertura cat de mare poti, de exemplu la 22, ca sa ai toate detaliile dorite in focus. Viteza obturatorului trebuie setata la 6, de exemplu, foarte scazuta, adica apesi pe buton, dai un tap pentru fotografiere si de abia dupa 6 secunde se va face si poza. Trepiedul e obligatoriu pentru poze bune pe timp de noapte. Atentie si la ISO, nu incerca sa il scazi prea mult pentru ca vei strica pozele.

Setarea corecta a vitezei obturatorului. Vrei sa ai fotografii „inghetate” in timp, folosesti setari pentru viteza obturatorului. Viteze mai mici de 500 aduc fotografii care arata ceva mai bine. Orice e sub aceasta valoare aduce si blur pe toate pozele. Poti folosi modul de prioritizare a obturatorului, viteza setata la 1/500 si expunerea la +1 daca ai si niste nori pe cer. Daca din senin apare un soare puternic pe cer si dispar norii revii la expunerea 0.

Ai o cascada de fotografiat, apa in miscare, actiune? Vrei si blur? Setezi viteza obturatorului la ¼ secunde, mod Manual clar, deci ai mult lumina patrunsa prin senzor. Apertura va fi cat de are se poate daca fotografiile se vor face ziua, cand e soare puternic. ISO-ul ramane la 100, pentru ca nu vrei lumina foarte multa trecuta prin senzor si fotografii prea luminoase.

Setarea expunerii pentru fotografii cu siluete in prim-plan. Trebuie doar sa indrepti camera spre zona cea mai luminoasa din peisaj, spre cer, si sa apesi pe butonul care controleaza viteza obturatorului la jumatate din „cursa”. Camera foto va face setarile necesare rapid, automat. Ai grija sa ai subiectul care trebuie sa apara ca silueta in poza in centrul fotografiei si fa poza. Daca sunt totusi prea multe detalii surprinse, scade expunerea ca sa ai imagine mai intunecata putin. Expunerea va fi setata in mod ideal la 8-11, ca sa ai focus pe copaci, dar si pe linia orizontului, de exemplu. Ca sa compensezi vei avea un ISO mai mare, dar nu foarte mare, ca sa nu strici poza. Daca subiectul nu se afla in focus schimba apertura pe o setare mai mare. Chiar daca ti se pare ca ai efect de bokeh e doar blur simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.