Freelensing, o tehnica fotografica experimentala pe care merita sa o incerci pentru fotografii spectaculoase
Tehnicile experimentale in fotografie sunt extrem de importante daca vrei fotografii profesioniste creative, interesante, unice, originale. Daca ai experienta si esti stapan pe aparatul foto si pe setari, tehnicile experimentale vor fi mai degraba o joaca si iti vor da ocazia sa iti depasesti limitele foarte usor. Freelensing-ul este o astfel de tehnica cu rezultate uimitoare daca stii sa te folosesti de ea in mod corect in fiecare sedinta foto.
Freelensing-ul este o tehnica fotografica experimentala ce implica detasarea obiectivului de corpul camerei si tinerea acestuia in fata camerei in timpul fotografierii si expunerii. Se controleaza perspectiva, fidelitatea nu e atat de mare, dar efectele obtinute sunt foarte interesante. Rezultatul este o combinatie de focus selectiv cu pierdere usoara de lumina, utile in crearea unor imagini, fotografii suprarealiste. Tehnica functioneaza foarte bine in fotografia macro, unde focusul infinit nu e esential.
Nu e nevoie de obiectivul camerei folosite la fotografiere, se pot intoarce obiectivele folosite pentru fotografia macro. Camerele foto SLR, DSLR, MILC sunt recomandate pentru o astfel de tehnica. Ai nevoie de un mediu fara praf, uscat, asta pentru ca expui tot ce se afla in spatele obiectivului, inclusiv senzori, elemente sensibile. Focusul e mereu unul selectiv in functie de cat de aproape tinem obiectivul detasat de corpul camerei
Inainte de a folosi o astfel de tehnica se seteaza un ISO corect, viteza obturatorului, setarea white balance e calibrata corect. Se opteaza pentru focus manual, deschidere la infinitiy, valorile vor fi undeva de la 1.8 la 1.4 pentru inceput. Camera e setata in mod Live View ca sa vezi focalizarea in timp real si sa controlezi totul mai bine.
Odata detasat de corpul camerei, obiectivul se poate inclina spre dreapta sau spre stanga pentru efecte interesante la nivelul fotografiilor obtinute, se poate misca in jos si in sus, in unghiuri diferite ca sa vezi unde va fi focusul, cum e focalizarea. Doar dupa ce testezi si vezi cat de aproape sau de departe trebuie sa tii obiectivul de camera foto poti sa setezi ISO si viteza obturatorului.
Daca vrei neaparat si zoom odata cu freelensing-ul distanta focala va fi la 50, nu ai nevoie de obiective wide pentru ca au sticla curbata, dar sunt bune pentru lentile si obiectiv macro, asta daca le intorci invers.
Cele mai bune obiective pentru freelensing sunt cele care au distanta intre senzor si zona de montare pentru obiectiv cat mai mare, aparatele foto cu obiectiv pentru senzori mai mari, full-frame, APS-C. Distanta focala trebuie sa fie mai mica la camera foto, sa o poti seta cum doresti, distantele focale echivalente situate undeva intre 35 mm si 100 mm sunt optime pentru freelensing, cu apertura f/2.8.
Si mai trebuie sa se tina cont de pierderile de lumina. Cand obiectivul e la distanta de corpul camerei, senzorul este „atins de lumina” dintr-o parte, de aceea e nevoie de ceva timp pana inveti cum sa tii obiectivul in raport cu aparatul foto.
Avantajele freelensing-ului pentru fotografia moderna si fotografii profesionisti sunt multe. Se poate folosi pentru fotografia in miniatura sau tilt-shift, nu mai avem obiectivul si lentilele sale paralele cu planul imaginii, fotografia finala este mult mai spectaculoasa. Pentru toate obiectele si subiectii care sunt la distante similare se va utiliza focusul selectiv. Daca doua obiecte sunt unul langa altul un obiect poate fi focalizat, altul blurat.
Freelensing-ul este excelent pentru fotografia macro, cu cat e obiectivul mai departe de camera foto, cu atat vom avea zoom mai mare. Poti sa fii cat de creativ vrei si nu mai depinzi atat de mult de anumite setari din aparat. Plus ca poti sa experimentezi cu tehnici noi de fotografiere si te poti juca mai mult cu focalizarea si cu lumina.
Ca sa poti ajunge sa utilizezi corect aceasta tehnica moderna de fotografiere vei fi nevoit sa parcurgi anumite etape. Iata care ar fi acestea:
• Masoara zona, scena pe care o vei fotografia-dupa ce ai masurat corect setezi viteza obturatorului, apertura, cea mai mare posibila. Pentru fotografii macro e nevoie de masuratori cat mai aproape de subiecti, va fi nevoie mereu de un instrument de masurare intern din camera pentru a estima corect;
• Seteaza focalizarea, focusul-focusul trebuie sa fie cat mai apropiat de setarile obiectivului, pentru macro se seteaza pe infinity;
• Detaseaza obiectivul si incepe sa fotografiezi-se tine obiectivul cat mai aproape de camera, dupa care se pot face miscari de inclinare, sus-jos incet pana cand gasesti unghiurile si efectele potrivite.
Cand vei folosi freelensing-ul? Cand fotografiezi flori, frunze cu macro, cand vrei sa ai efect bokeh pe fundal, cand ai subiecti, obiecte cu o cromatica care iese in evidenta foarte usor. Si partile corpului uman pot sa fie in centrul atentiei cu tehnica freelensing, capul de exemplu, mana, ochiul, suvita de par sau chiar fire de par. Scoti in evidenta anumite lucruri si le vei blura pe restul. Freelensing-ul poate avea si rezultate imprevizibile, deci foloseste-l cu grija si nu atunci cand ai clienti care tin neaparat sa aiba fotografii clare, care sa poata fi folosite peste tot.
Si atunci cand fotografiezi peisaje poti sa apelezi la freelensing, incearca sa te joci cu focusul selectiv, lasa blur in background, in prim plan, experimenteaza si vei fi multumit de rezultate. Poti ajunge sa ai niste fundaluri spectaculoase, separarea subiectului de background e perfecta, efectul de bokeh va merita tot efortul depus. Si in soare se poate fotografia cu aceasta tehnica, umbrele, diferenta de luminozitate din jurul subiectilor va transforma fotografiile banale intr-unele spectaculoase.
Gaseste mereu un punct de focalizare, pentru focus, ai nevoie de o compozitie puternica. Punctul pe care te concentrezi te va ajuta sa ajustezi si obiectivul si sa ai fotografii clare. Inca un lucru interesant pe care il poti face cu ajutorul tehnicii freelensing este separare subiectilor de restul elementelor din jurul sau, evidentierea sa fara efort, focalizarea te va ajuta imediat ce incepi sa misti obiectivul in fata camerei foto.
Nu te feri de lumina mai puternica ce apare in poze odata ce indepartezi obiectivul de corpul camerei, obtii asa efecte artistice minunate. Si atentie la fotografia macro, cu cat te indepartezi cu obiectivul de camera, cu atat vei avea si fotografii mai „soft”, care nu sunt chiar atat de clare si de bine focalizate.