Fotografia in infrarosu (IR). Cum o obtii corect si unde o poti folosi?

Fotografiile in infrarosu arata senzational, dar sunt destul de dificil de obtinut.

Toata lumea stie sa faca fotografii astazi. Cu telefon, cu tablete, cu aparate digitale de toate marimile, facem fotografii peste tot si ne bucuram de ele, le editam si le salvam in albume foto. Insa dincolo de fotografia obisnuita mai exista un gen mai putin explorat si exploatat, fotografia in infrarosu (IR). Ce este si ce poti face cu ea? Afli raspunsurile in randurile ce urmeaza.

Fotografia in infrarosu isi propune sa ofere o „privire” in lumea invizibila. Daca ar fi sa incadram fotografia in infrarosu intr-un gen fotografic, aceasta ar fi o fotografie ce pune accent pe tehnica realizarii si postprocesarii imaginii. Ochiul uman poate vedea si procesa orice se afla intre lungimi de unda de 400nm si 700nm, de la violet la rosu. Lumina infrarosie exista insa peste lungimi de unda de 700nm. O fotografie IR poate fi facuta cu un film special IR sau cu o camera digitala, lungimile de unda ale luminii fiind cuprinse de regula intre 700nm si 1200nm. A nu se confuma cu IR termic, unde imaginile obtinute intra mai „adanc” in spectrul infrarosu.

Efectele obtinute sunt spectaculoase, sunt foarte interesante fotografiile IR, estetica e deosebita. Cel mai tare efect este cel de „padure”, acolo unde frunzele reflecta lumina infrarosie, albul e si mai alb si tenta aceasta se pastreaza si in fotografiile IR. Tatal fotografiei IR, Robert W. Wood a dat numele efectului, efectul Wood, folosit si astazi in fotografia de peisaj pentru a obtine culori suprarealiste si un contrast puternic alb-negru.

De ce ai face o fotografie IR si unde ai putea sa o folosesti? In fotografia artistica, cu siguranta. Toate fotografiile IR par din alta lume, sunt suprarealiste prin excelenta, cerul capata niste culori de un dramatism foarte greu de obtinut in fotografia normala, nu conteaza daca ai fotografie color sau alb-negru. Si la nunti merge bine fotografia IR, in portrete, pielea pare mai „moale”, orice fel de probleme, pete dispar. Aceeasi fotografie IR se foloseste si in detectarea camuflajului, in detectarea bancnotelor contrafacute, falsificate, in recuperarea documentelor. Si in fizica fotografii full spectrum este populara, se fac fotografii stelelor, unele sunt vizibile doar cand se foloseste fotografia IR si spectrul UV. Se analizeaza cu ajutorul aceluiasi tip de fotografii IR plantele, agricultura poate beneficia de pe urma utilizarii sale, ecologia, criminalistii, pasionatii de gaming sunt alti posibili utilizatori ai acestor fotografii inedite.

Cum faci fotografii IR? Ai trei modalitati la dispozitie. Folosesti un film IR, de altfel si prima metoda folosita ani buni la inceput, cand tehnologia nu era asa de dezvoltata. Ai nevoie de film special, de filtre la obiectiv cu IR, un proces de developare special. Este greu astazi sa mai gasesti filme pentru astfel de fotografii, e greu sa nu strici filmul si expunerea si focusul sunt extrem de dificil de obtinut in mod corect.

A doua metoda e mai simpla, folosesti camere digitale moderne cu filtre IR la nivel de obiectiv. Senzorii moderni sunt sensibili la lungimi de unda intre 300nm si 1200nm. Ca sa se mentina fidelitatea culorilor din fotografiile normale, producatorii au integrat filtre IR cut peste senzori ca sa blocheze UV si IR. Expunerea devine mai lunga, poti face fotografii, dar doar cu anumite camere foto. Plus ca ai nevoie de stabilitate, de trepied, apare si efectul nedorit de blur, filtrele nu sunt asa de usor de gasit si sunt putine variante.

Camera foto convertita pentru IR pare a fi o solutie ideala astazi. Se inlocuieste filtrul IR cut de pe senzor cu un filtru IR pass, aparatul foto devine dintr-odata sensibil in totalitate la infrarosu. Nu mai ai nevoie de filtre pentru obiectiv, de expuneri lungi, camera se foloseste normal, ai mai multe optiuni cand vine vorba de filtre, rezultatele sunt mereu mai bune.

Ce trebuie sa faci in practica pentru a obtine cele mai bune fotografii in infrarosu?

  1. Testeaza camera foto ca sa stii daca e sensibila la infrarosu. Camerele mai noi s-ar putea sa aiba sensibilitate scazuta;
  2. Echipamentul-ai nevoie, pe langa o camera, si de trepied si filtru IR. Trepiedul te ajuta cand ai expunere mai lunga, filtrul blocheaza lumina vizibila ca sa nu ajunga la senzor, insa lumina infrarosie ajunge la el;
  3. Setarile camerei foto-ajustezi expunerea camerei foto, ca sa fie cat mai lunga si sa nu ai prea mult „zgomot” pe fotografii. Pune camera pe trepied si seteaza ISO intre 200-400, Expunerea Lunga si reducerea zgomotului setate pe ON, modul RAW e obligatoriu, Aperture Priority setat, apertura in jur de f/8, setari -1EV, 0EV, +1EV in functie de camera si de nevoi, albul din fotografii sa fie setat pe Sunny, Daylight;
  4. Compozitie-fotografia in infrarosu seamana cu fotografia in alb si negru, nu ai tonuri multe. Ca sa adaugi dinamism adauga elemente de contrast. Texturi, obiecte mai inchise sau mai deschise la culoare aproape unul de altul, toate ajuta;
  5. Fotografierea-trebuie sa faci toate fotografiile in infrarosu cand e o zi cu mult soare si la ore cand ai multa lumina, vara, in niciun caz toamna si iarna si cand e innorat afara. Fotografiile in infrarosu se pot face in parcuri, cladiri abandonate vechi, chiar si in cimitire daca vrei ceva mai deosebit. Ai mult contrast acolo si ai tonalitati excelente in fotografiile obtinute. Foloseste Autofocus-ul cum il folosesti in mod obisnuit, fixeaza camera pe trepied, seteaza camerea cum ai vazut deja si fotografiaza. Vezi sa ai si expunerea corecta si actioneaza obturatorul. Gata, ai facut prima ta fotografie in infrarosu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.