Fotografia. Inceputurile unei povesti de succes

istorie fotografie aparate foto

Fotografia este astazi o banalitate. O putem face cu o camera foto digitala, cu un telefon smart cu trei sau patru camere. O apasare de buton sau un tap si gata, avem fotografia dorita. Insa pana la acest nivel am trecut printr-o multime de etape, am avut momente in care fotografia parea imposibila si oameni care s-au luptat cu ei insisi si au dus creativitatea la alt nivel.

Inventata prin anii 1830, fotografia avea sa fie recunoscuta de abia peste 10 ani. Joseph Nicéphore Niépce a fost fotograful, primul din lume, care a reusit sa faca o fotografie in sensul inteles astazi, o fotografie „moderna”. Se intampla in 1825/1826. El este adevaratul inventator al fotografiei pe care o tot folosim si vedem astazi peste tot.

Inainte sa avem camere foto si fotografii pe hartie fotografica speciala am cunoscut principiile opticii, am invatat totul despre lentile si despre camere. Imaginea se proiecta pe un perete sau pe o bucatica de hartie, dar nu se putea printa. Proiectarea luminii era simpla, inregistrarea ei prin metode rudimentare era foarte dificila. Camera obscura a ajutat enorm la prelucrarea fotografiilor, ea era deja prezenta cu secole inainte de a ne da seama ca o putem folosi pentru fotografii.

Mai exact, avem camera obscura de prin secolele 13-14, insa au fost gasite manuscrise de prin secolul 10 care descriau principiile de functionare ale camerei obscure pe care se baza fotografia analogica. Camera obscura este doar un spatiu intunecat, in forma ce cutie, cu o gaura pe o parte. Lumina care patrunde prin gaura foarte mica transforma si creeaza o imagine pe suprafetele intalnite. Dar imaginea este rasturnata si cu susul in jos, de aceea mai tarziu s-au folosit oglinzi ca sa revina imaginea la pozitia normala. Giovanni Battista della Porta vine cu o idee in secolul 16 pentru a simplifica procesul desenului prin utilizarea camerei obscure.

Pe o panza din camera obscura se proiecta imaginea unor oameni aflati in afara sa, imagine proiectata pe o panza din camera obscura. Peste imaginea de pe panza se desena pentru a fi copiata cumva. Din pacate, Battista della Porta avea sa fie arestat si persectutat pentru ca incercase asa ceva, intrucat camera obscura parea ca face parte din vreun ritual de vrajitorie.

Artistii renascentisti foloseau in mod uzual camera obscura, dar se fereau sa o recunoasca. De ce? Intamplarea amintita anterior ar fi putut fi un motiv intemeiat…

Asadar, prima fotografie i-a apartinut lui Joseph Nicéphore Niépce, era o fotografie cu o vedere de la fereastra la Le Gras. Ca sa fie obtinuta fotografia expunerea a durat opt ore, ca sa se miste soarele de la est la vest si sa straluceasca pe amabele parti ale cladirii din imagine. Proiectia camerei a fost inregistrata pana la urma cu o substanta speciala la care se gandise deja inventatorul fotografiei. Placa de metal utilizata era polizata, de unde si un negativ peste care se putea aplica cerneala pentru a avea si un print. Dar acea placa era grea, greu de produs si foarte scumpa…

Sir John Herschel a venit cu primul negativ de sticla, in 1839. In acelasi an a aparut si termenul fotografie, propus de catre el, derivat din grecul fos, lumina, si grafo, a scrie. Desi era simplu sa produci o fotografie, pana la recunoasterea publica a fotografiei a mai durat ceva…

Primele portrete publice erau cele ale unei persoane, portrete de familie. Dupa zeci de ani camera foto a fost folosita in sfarsit la scara larga cand au aparut camerele foto Kodak. Camera de la Kodak ajungea pe piata in 1888 si venea insotita de sloganul lor celebru, care a prins de altfel foarte bine: „Tu apesi butonul, noi facem restul”.

Prima camera foto comerciala a fost Kodak Brownie, in 1900 lansata, fiind adresata celor din clasa de mijloc. Fireste, camera putea face fotografii in alb si negru, dar era populara pentru ca era simplu de folosit si eficienta. A urmat prima fotografie color, dar de abia in secolul 20 a fost posibila la scara larga. Era o panglica din tartan, fotografia a fost realizata in 1861 de catreJames Clerk Maxwell.

Si a aparut si prima fotografie cu oameni mai multi. Prima care a avut un om in ea a fost Boulevard du Temple de Louis Daguerre-1838, expunerea a durat 10 minute, nu prea a putut sa surprinda bine un om pe o strada plina de oameni. Dar am avut un om care isi lustruia pantofii si a stat nemiscat suficient de mult ca sa apara in fotografie…

Intre timp lucrurile s-au schimbat mult, avem fotografii digitale, avem camere digitale, avem rezolutii uriase, am uitat de camera obscura si de fotografiile in alb si negru, de Kodak si de expunerile enorm de lungi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.