Fotografia digitala. Cum a aparut ideea de fotografie digitala si ce fel a evoluat?

Fotografia digitala nu a aparut de azi pe maine si are o istorie destul de lunga si de zbuciumata.

Astazi ni se pare ceva firesc, banal sa facem o fotografie, un selfie. Toate fotografiile pe care le facem cu aparate foto profesioniste, cu telefoanele smart sunt fotografii digitale. Pana sa ajungem sa le vedem pe un ecran, sa le transferam in calculatoare si sa le putem privi in detaliu datorita rezolutiilor mari au trecut ani buni. Care este istoria fotografiei digitale si cat de multe etape au trebuit sa fie „arse” pana la fotografia digitala perfecta de astazi?

In 1957, o echipa de specialisti coordonata de Russel A. Kirsch a dezvoltat o versiune binara digitala a unei tehnologii deja existente pentru a transfera mai usor caractere alfanumerice, diagrame, fotografii, grafica intr-o memorie digitala a unui computer. Printre primele fotografii „scanate” a fost si cea in care se afla micutul Walden, fiul lui Kirsch. Rezolutia era 176×176 pixeli, cu un bit per pixel, nu existau tonuri intermediare de gri, doar alb si negru. Dar cand se combinau mai multe scanari ale fotografiei cu mai multe setari diferite de alb si negru aveai si informatie mai multa si tonuri de gri.

Prima generatie de camere digitale se baza pe CCD (charge-coupled device), componenta ce permite fotografierea. A fost inventata in 1969 de catre Willard Boyle si George E. Smith la laboratoarele AT&T Bell si era un dispozitiv de memorie. Combinand doua idei inovatoare s-a ajuns la dispozitivele „charge Bubble”. Ideea era simpla: se transfera sarcina de-a lungul suprafetei unui semiconductor. Dr. Michael Tompsett de la Laboratoarele Bell a descoperit ca acest CCD putea fi folosit si pe post de senzor de imagine. CCD-ul urma sa fie inlocuit progresiv de APS, active pixel sensor, de gasit in camerele de la telefoane.

In 1973 aparea primul cip CCD pentru fotografiere, 100 randuri si 100 de coloane, in 1975 Bryce Bayer de la Kodak dezvolta modelul de filtru mozaic pentru senzorii de imagini color CCD. Deja in 1986 oamenii de stiinta de la Kodak dezvoltau primul senzor megapixel.

Dezvoltarea imaginii digitale este strans legata de cursa spatiala. Cercetatorii lucrau deja la camere digitale micute, simple, care puteau fi lansate in spatiu via satelit, era nevoie de o tehnologie care sa trimita imagini din spatiu inapoi pe pamant.

De fapt, istoria fotografiei digitale a inceput cu Eugene F. Lally de la Laboratoarele NASA care se ocupa de propulsia cu reactie. Prin 1961 el tot incerca sa isi dea seama cum sa digitalizeze semnalele luminoase in asa fel incat astronautii sa faca imagini mai bune si sa determine mai precis pozitia in spatiu. Imaginile erau inregistrate pe film, asa ca asta nu il ajuta prea mult pe Lally. De abia dupa 15 ani avea sa se inventeze prima camera foto fara film… Asa ca in loc sa foloseasca filmul se folosea de senzori pentru a fotografia tot ce dorea.

Tot in 1975 apareau primele camere CCD, fiind folosite si in televiziune.

Decembrie 1975 a fost un moment de cotitura, cand Steven Sasson de la Eastman Kodak a produs prima camera digitala folosind cipuri CCD. Rezolutia era de 0.01 megapixeli si avea nevoie de 23 de secunde ca sa creeze imaginea digitala, inregistrata pe o caseta.

Totusi mai era nevoie de ceva timp pana cand imaginea digitala si camerele digitale sa fie mai aproape de ce isi doreau utilizatorii. In 1981 a venit Sony Mavica, cu doua cipuri CCD pentru inregistrarea imaginii pe un floppy disk. Se stocau doar 25 de imagini per floppy disk.

Peste sapte ani Fujifilm lansa prima camera digitala pentru clienti FUJIX DS-1P. Pana prin anii 1990 au mai existat incercari de imbunatatire a imaginii digitale, dispozitive care puteau face fotografii bune-de notat este Fuji DS-1P, cu 16mb memorie interna stocare pe card si senzor CMOS.

Logitech Fotoman a aparut in aceeasi perioada si era prima camera foto comerciala care putea produce imagini de 320×240 pixeli, cu 1MB de memorie interna, accesibili daca aveai aparatul foto conectat la calculator.

In 1991, Kodak a lansat prima camera digitala SLR, DCS100, cu senzor de 1.3 megapixeli, fotografiere color, unitate de stocare de 200MB.

Dupa cum ti-ai dat seama, istoria fotografiei digitale nu poate fi localizata intr-un singur an, inceputurile ei nu sunt atat de clare, nu sunt legate de o singura inventie. A fost vorba de inovatie si de evolutie pana sa ajungem sa avem primele imagini digitale cu o calitate decenta.

In prezent, fotografiile digitale sunt de doua tipuri: unele facute cu niste camere digitale foto compacte, obisnuite si altele realizate cu niste camere foto digitale de ultima generatie. Pe telefoanele smart avem camere foto digitale compacte, accesibile tuturor si usor de folosit. Camerele foto profesioniste de ultima generatie sunt de gasit doar la cei care lucreaza cu fotografiile in mod curent, au setari multe, caracteristici de top, pot sa faca fotografii de cea mai buna calitate, cu rezolutii foarte mari.

Fotografia digitala ramane poate cea mai interesanta si mai asteptata inventie din secolul al XX-lea, care isi dovedeste utilitatea si eficienta chiar si in ziua de astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.