Exista aparatura foto-video care poate filma un video 4K la peste 4 kilometri adancime
Daca pana acum vedeai doar prin filme imagini spectaculoase din adancuri si stiai ca nu erau reale, pentru ca nu aveam cum sa filmam la adancimi uriase doar cu un aparat foto modificat cumva, astazi o filmare la adancimea uriasa de peste 4 kilometri e posibila. MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute) a facut un upgrade la aparatura pentru fotografiere si filmare la adancime in asa fel incat sa poata filma in 4K la adancimi incredibile.
Pentru cine nu stie, MBARI nu este altceva decat un centru privat de cercetare oceanografica non-profit localizat in Moss Landing, California. Sunt ceva ani de cand MBARI a tot folosit camere care puteau sa filmeze mii de ore pentru studiul creaturilor oceanice si vietii la peste 4 kilometri sub luciul apei. Dar doar la rezolutii de 1080p Full HD.
Noile filmari care se vor efectua incepand de anul acesta vor fi si mai clare si vor avea o calitate 4K pentru ca anul trecut camerele au fost upgradate dupa un parteneriat cu DeepSea Power & Light. Este o schimbare radicala, mai ales ca toate cercetarile facute in 34 de ani chiar au ajutat comunitatea stiintifica si au fost facute peste 5.800 de scufundari si peste 27.600 de filmari video.
Se putea filma la rezolutii decente 1080p pana acum, dar calitatea imaginilor nu era cea dorita. Asa ca trecerea la 4K a reprezentat un pas firesc, a devenit un standard. Inca din 2018 s-au tot cautat solutii ca sa se ajunga la aceasta rezolutie. Rezolutia 4K permite obtinerea unor detalii excelente si asigura o imagine mult mai clara si mai usor de prelucrat fara sa renunti la niciun fel de detaliu.
Camera MxD SeaCam 4K poate filma in 4K UHD, de patru ori rezolutia Full HD la 3840 x 2160 pixeli. Nu a fost usor sa monteze o asa camera puternica pe sistemele de deplasare subacvatica si de cercetare, mai ales ca fortele si presiunea de la adancime sunt uriase si puteau distruge camera imediat. DeepSea Power & Light avea experienta multa cu niste camere speciale in domuri de sticla, care rezistau la presiuni asa de mari precum cele de la adancimi uriase. Plus ca era nevoie de zeci si sute de scufundari si filmari anuale, asa ca aceasta noua camera trebuia sa fie foarte rezistenta.
DeepSea Power & Light a colaborat cu Fathom Imaging in privinta designului optic al obiectivului care urma sa fie folosit pentru camera gandita pentru a ajunge la adancimi uriase. Se dorea o rezolutie foarte mare, dar fara distorsiuni ale imaginii, asa ca a fost realizat un adaptor optic la comanda.
Cand totul a fost gata, MxD SeaCam 4K a fost montata pe dispozitivele care se scufundau pentru cercetare si in toamna lui 2021 au fost facute si cateva expeditii in adancuri, cu rezultate excelente.
Rezolutia 4K a fost un pariu castigator. Oamenii de stiinta au putut vedea foarte bine structura animalelor aflate la adancimi foarte mari, mai ales la speciile transparente, s-au observat detalii fine si cercetatorii au inceput sa inteleaga cum functioneaza anumite parti, individual sau impreuna.
E un pas urias si pentru stiinta, dar si pentru educatie pentru ca ai fotografii si video care vor putea fi utilizate oricand in prezentari, pentru studiu individual sau pentru ilustratie in diverse seminarii de specialitate.
Mai mult decat orice, o imagine cu o rezolutie uriasa iti va oferi oricand o fereastra catre lumea misterioasa din adancurile oceanelor si catre toata flora si fauna de la adancimi uriase, inca neexplorate. Pe viitor, echipa care a realizat un astfel de proiect ambitios spera sa poata imbunatati camera pentru filmari 8K sau la rezolutii si mai mari, pentru si mai multe detalii surprinse fara efort la fiecare scufundare a echipamentelor aflate la dispozitia cercetatorilor de la MBARI.