Dorothea Lange, fotograful care a dat valoare fotografiei documentare si fotografiei jurnalistice

Fotografia documentara, precursor al fotojurnalismului modern, profesionist.
Fotografia documentara si fotografia jurnalistica sunt apreciate enorm in ziua de astazi. Inceputurile lor au fost insa unele foarte dificile, mai ales ca fotografiile documentare nu erau privite cu atat de multa deschidere ca azi. Dorothea Lange a fost unul dintre cei mai cunoscuti fotografi documentari din lume care a reusit sa suprinda extrem de bine Marea Criza si momentele prin care a trecut SUA, modificand pentru totdeauana istoria fotografiei jurnalistice…
Dorothea Lange s-a nascut si a crescut intr-o familie apartinand clasei de mijloc din New Jersey. Tatal sau a fost avocat, a avut si functii in afaceri locale, politica, in biserica. Mama sa se ocupa de toate cele ale casei. Parintii erau adeptii educatiei si culturii si au incercat sa o determine pe Dorothea si pe fratele sau, Martin, sa iubeasca literatura si artele creative.
La doar sapte ani, Dorothea se imbolnaveste de poliomelita, piciorul drept este slabit si viata ei se schimba radical. Puternica din fire, Dorothea a marturisit mai tarziu ca poliomielita a format-o ca om, a ghidat-o, a instruit-o, a ajutat-o, dar a si pusa in multe situatii umilitoare. La cinci ani distanta de la diagnosticul crunt parintii sai au divortat. Fata a renuntat la numele de familie si l-a luat pe cel al mamei, acuzandu-si tatal ca a fost principalul vinovat pentru divort…
Familia se muta la bunica, o croitoreasa care avea un simt artistic foarte dezvoltat. Desi nu era in relatii prea bune cu bunica, fata s-a obisnuit cu noua viata si a apreciat creativitatea batranei.
Nu a vrut sa aiba studii „inalte”, asa ca si-a anuntat familia ca la terminarea studiilor liceale va incepe sa se ocupe de… fotografie. L-a abordat pe Arnold Genthe, poate cel mai cunoscut fotograf de portrete din SUA. A angajat-o ca receptionista, insa a vazut ca fata era foarte talentata la retusarea fotografiilor, la montajul de fotografii. El avea sa joace un rol esential in viitoarea sa cariera de fotograf profesionist.
Lange a mai facut un curs de fotografie alaturi de Clarence White, contemporan cu Alfred Stieglitz. De la el s-a inspirat Dorothea atunci cand a incercat sa ilustreze mai tarziu femeia americana muncitoare in diverse domenii.
In 1918, Lange se stabilea in San Francisco. Isi deschide rapid un studio de portrete, iar pentru inceput nu isi dorea decat sa isi multumeasca clientii, banii nu erau asa de importanti. Se casatoreste cu Maynard Dixon, un muralist cunoscut, are doi baieti cu el, si descopera comunitatea artei din California. Insa a venit Marea Criza si a zdruncinat din temelii si casnicia sa si cariera.
Nu a mai fost multumita ca portretele pe care le facea, asa ca a mers pe strazile din San Francisco, a documentat tot ce a putut si a testat diverse tehnici fotografice, pozele de foarte aproape, compozitii simple care pun in evidenta forma si conturul obiectelor, lucrurilor mai mult decat subiectul in sine.
In 1935, Lange asista la o cercetare economica, un studiu realizat si condus de catre Paul Taylor, al doilea sot al sau in viitorul apropiat. Impresionat de fotografiile sale si de pricepere, el o angajeaza la FSA, Farm Security Administration, parte a guvernului SUA. In aceasta perioada, Lange a documentat conditiile mizerabile in care traiau muncitorii de pe Coasta de Vest, Sud, Vest. Toate fotografiile sale de atunci au fost si inca sunt apreciate la nivel mondial.
Pe teren, Lange a reusit in sfarsit sa isi defineasca foarte bine stilul fotografiei sale. A abandonat fotografiile tip peisaj cu unghi foarte larg si a incercat sa aduca si povestile pe care le spuneau muncitorii in atentia celor care ii iubeau arta. Portretele intime, crampeie din viata care au legatura cu toate conversatiile purtate, iata cum se contura stilul sau in acea perioada.
Fotografiile sale au ajuns sa evidentieze relatiile dintre pamant si oameni, desertaciunea, lipsa de speranta, depresia oamenilor, dar si femeile eroine care apareau tot mai des in fotografii.
Dorothea Lange a fost de altfel prima femeie fotograf care a primit Bursa Guggenheim in 1940. A documentat si problemele populatiei Japoniei dupa atacul de la Pearl Harbor. Lange a fost in stare sa surprinda prin obiectivul aparatului foto puterea si rezistenta comunitatii japoneze dupa teribilul eveniment istoric.
Dezamagita profund de esecul sau de a zugravi cat mai bine schimbarile politice si sociale, Lange a renuntat la fotografie cativa ani. Starea sa de sanatate s-a degradat intre timp. A tinut si un curs de fotografie la Scoala de Arte Frumoase California, prezentand multe metode inspirate de munca lui White, vechiul sau profesor. Pana in 1950 a revenit in lumea fotografiei si a participat la o expozitie Family of Man la Muzeul de Arta Moderna din New York.
Cand Taylor devenise un diplomat strain, Dorothea a prins din zbor oportunitatea de a fotografia viata asa cum este ea pe toate continentele. Dar calatoriile sale pentru a fotografia lumea s-au oprit brusc din cauza starii sale de sanatate. In octombrie 1965, Lange a pierdut lupta cu boala si a murit din cauza unui cancer esofagian.
Cele mai importante fotografii ale sale raman cele din timpul Marii Crize. Ele au inspirat generatii intregi de fotografi si un intreg popor, cel american. S-a implicat si in aparitia Fundatiei Aperture si a publicatiei cu acelasi nume. Mai multe premii poarta numele sau, inclusiv premiul Lange-Taylor pentru excelenta in studii documentare si Bursa Lange pentru fotografia documentara. Toate fotografiile sale, arhiva, a fost conservata si pastrata in apropierea orasului sau natal la Muzeul Oakland din California.