Cum realizezi cele mai reusite fotografii cu telefonul mobil?
Nu mai e o noutate pentru nimeni faptul ca telefonul mobil a devenit cea mai buna camera portabila si cea mai la indemana ori de cate ori vrei sa imortalizezi un moment unic din viata ta sau poate un peisaj deosebit. Astazi avem camere profesionale si pe telefoane smart, obiective foto, setari si aplicatii care sa ne ajute sa realizam cele mai interesante fotografii. Nu e usor insa sa ai fotografia perfecta realizata cu o un telefon mobil, asa ca ti-am pregatit cateva sfaturi de la specialisti pentru urmatoarea ta sesiune foto.
In teorie e foarte usor sa faci fotografii reusite cu telefonul mobil. Deschizi aplicatia pentru fotografiere, filmare, te joci cu niste setari sau mergi pe modul Auto, aplici filtre, mai editezi putin si gata, ai terminat. In realitate, in practica sa obtii fotografia perfecta cu un telefon mobil care nu are un senzor asa de mare si de puternic precum o camera foto profesionista e foarte dificil. Chiar daca ai telefoane scumpe sau setarile perfecte tot va fi nevoie de cateva ajustari facute inainte de orice sesiune foto si de cateva lucruri de care trebuie sa tii cont inainte de a apasa pe butonul de fotografiere sau filmare.
Realizeaza mai multe fotografii rapid. Ca sa ajungi la fotografia perfecta poti sa folosesti telefonul mobil pentru a face cat mai multe poze si a alege la final cea mai buna varianta. Cand ai subiecti in miscare te vor ajuta enorm fotografiile la „foc automat” pentru a putea surprinde detalii si miscarea si a alege la final cea mai buna fotografie pentru proiectul tau.
E important sa alegi corect is modul pentru fotografii, Portret, Mancare, Macro, Panorama, Scan, Pro. In modu Pro iti poti personaliza setarile, ISO-ul, expunerea, viteza obturatorului si orice alte setari iti mai ofera telefonul smart. Daca nu ai chiar toate setarile in aplicatia Camera a telefonului poti folosi Lightroom mobile ce permite utilizarea de setari profesionale pentru aplicatia Camera.
Fotografia in exterior e de preferat, cu lumina naturala. Sunt putine telefoane smart care pot sa realizeze fotografii de calitate in interior, avand in vedere ca e vorba de un senzor mic. O lumina naturala de calitate si suficienta o vei obtine doar afara, nu in interior, iar ea va determina si tonul, atmosfera, cat de intunecata sau de luminata va fi fotografia. Daca totusi vrei sa faci fotografii in interior incearca sa ai lumina naturala in detrimentul celei artificiale si sa le realizezi pe timp de zi, undeva langa ferestre, in zone unde poti sa ai din mai multe parti lumina naturala din belsug.
Evita zoomul digital. Nu vei face decat sa reduci rezolutia fotografiilor. Zoomul optic nu are acelasi efect, se poate utiliza fara probleme, nu va fi afectata calitatea fotografiei. Daca nu ai zoom optic si ai doar digital e bine sa te deplasezi mai aproape de subiect pentru a mentine calitatea fotografiilor. Si nu abuza de acest zoom optic daca il ai la telefonul smart. El poate sa iti distruga mai tare fotografiile si sa pierzi din detalii, din atmosfera.
Foloseste mereu HDR. Modul HDR, High Dynamic Range, este deja prezent la multe telefoane smart. Adauga detalii de la zonele mai bine luminate si mai intunecate pentru a avea la final expunere echilibrata. Este excelent in fotografia de peisaj, panoramica. Daca ai o diferenta mare intre zonele intunecate si cele mai luminate in fotografie cu modul HDR vei ajunge la fotografia perfecta.
Tine cont de regulile compozitiei fotografice. Aici discutam despre regula treimilor, regula numerelor impare, ideala pentru fotografiile in natura, regula liniilor de ghidare, pentru a sugera profunzimea si distantele, despre simetrie sau spatiu negativ, regula triunghiurilor. Sunt reguli clasice in fotografie care se aplica si in cazul fotografiei realizate cu o camera de la un telefon smart. Trebuie sa le stapanesti si sa le intelegi daca vrei sa ai cele mai reusite fotografii in portofoliul tau. Ia-ti timp sa le studiezi si sa le aplici, sa le testezi pana le stapanesti indeajuns de bine si de abia dupa incearca sa le incorporezi in fotografiile tale si in proiectele tale.
Daca e prea intunecat mediul in care se realizeaza fotografia telefonul va sta pe o suprafata plana. De multe ori, daca e prea intuneric in mediul in care se va face o fotografie cu telefonul smart va aparea si blur si „zgomot” in fotografii, pentru ca ISO-ul va fi dintr-odata prea amre. Ca sa eviti toate aceste neajunsuri este recomandat sa amplasezi telefonul smart pe o suprafata plana, zid, masa, orice. E un sfat perfect care te va salva mai ales daca faci fotografii la concerte, sala de evenimente, baruri sau oriunde nu ai lumina prea buna la interior.
Ajusteaza in permanenta expunerea. Cu ajutorul setarilor legate de expunere poti sa ai fotografii mai intunecate sau cu mai multa lumina. Intunecarea fotografiei va fi necesara daca ai un portret si vrei sa adaugi mai mult dramatism si umbre, contrast puternic, un eveniment privat, iar o fotografie cu mai multa lumina va fi perfecta daca esti in interior si fotografiezi o cina, poate un eveniment privat.
Activeaza liniile de ghidare. Asa vei respecta mai usor regulile compozitionale din fotografie si vei putea realiza fotografia perfecta. Daca vei realiza portrete intr-un peisaj superb, cu obiective turistice in fundal liniile de ghidare te vor ajuta sa incadrezi perfect subiectii, indiferent ca e vorba de oameni sau de elemente din natura, obiecte, animale. Structurile verticale vor fi perfect verticale in orice fotografie daca ai activat deja liniile de ghidare.
Obiectivele pentru camerele telefoanelor smart sunt de un real folos. Da, si camera de la telefoane poate avea obiective care se pot atasa si poti realiza cele mai interesante fotografii, poate la fel de bune precum cele pe care le-ai facut cu un aparat foto. Sunt anumite telefoane smart care au mai multe astfel de obiective detasabile, care se adauga pe camera deja existenta, dar ai si in interiorul camerei obiective gata „instalate” pentru diferite scenarii de fotografiere. Trebuie doar sa alegi din setarile telefonului ce obiective folosesti si pentru ce fel de compozitii si esti gata de urmatoarea ta sesiune foto.
Concentreaza-te pe un singur subiect. Foloseste trepiedul ori de cate ori poti, incearca sa te concentrezi pe un singur subiect daca ai subiecti in miscare sau un grup de subiecti, fiecare sa aiba o focalizare corespunzatoare. Nu incerca sa ai fotografii cu toti subiectii si sa te astepti sa iasa perfect. Vei avea de testat pana cand reusesti sa ai setarile perfecte si rezultatele perfecte, dar la final tot efortul tau va merita si vei avea un album foto sau o expozitie foto reusit/a.