Creativitatea in fotografie: Cele mai creative tehnici fotografice pentru fotografii de nota 10

Ca sa obtii fotografii senzationale trebuie sa experimentezi cu diverse tehnici creative de realizare a acestora.
Ca sa te diferentiezi fata de alti fotografi si sa obtii cele mai tari fotografii de fiecare data ai nevoie de creativitatea. In fotografie, creativitatea se refera la o perspectiva diferita, la o maniera diferita de a fotografia orice si la dorinta de a iesi in evidenta cu fotografii la care nimeni nu se asteapta, cu tehnici inedite de fotografiere. Cele mai interesante tehnici creative de testat le vei descoperi in randurile ce urmeaza.
Daca discutam despre fotografia creativa ne referim la o serie de tehnici prin care combini forme, culori, perspective, unghiuri si transformi realitatea banala intr-una deosebita prin intermediul creativitatii si imaginatiei tale. Dar ca sa ajungi la fotografii creative va trebui sa combini cele mai interesante tehnici fotografice si efecte ca sa manipulezi realitatea dupa propria dorinta in asa fel incat rezultatele sa surprinda de fiecare data. Ca sa nu pierzi timp pretios tot cautand cele mai bune tehnici creative pentru proiectele tale fotografice am alcauit o lista a celor mai folosite si mai interesante.
Panoramarea si efectul Motion Blur. Este o tehnica creativa de efect, ea te ajuta sa poti arata si scoate in evidenta miscarea chiar si in fotografie. Se foloseste in sport, in fotografiile urbane, facute pe strada, in fotografiile in care apare viata salbatica, animale, pasari. Practic ai subiectul si in spatele lui un fundal blurat. Viteza obturatorului este setata la un timp de declansarea mai lung decat de obicei, doar asa poti sa surprinzi miscarea in fundal. Pe masura ce se apropie subiectul il urmaresti cu aparatul foto si surprinzi fiecare miscare a sa. Apare efectul Motion Blur, obiectivul folosit e cel cu unghi larg, ca sa nu ai probleme cu „vibratiile” camerei. Focusul e pe subiect mereu in timp ce te joci cu panoramarea.
Trasee luminoase. Le cunosti din fotografiile din trecut, cand aveai aparatul foto cu tine noaptea si treceau masini prin dreptul obiectivului, aveai si lumina artificiala de la faruri si obtineai traseele luminoase. Tot ce ai nevoie sa reproduci acest efect este o viteza mai mica a obturatorului, apertura se inchide cat de mult iti permite aparatul tau foto. Trepiedul e necesar si el, vei avea o fotografie facuta intr-un timp mai lung, deci camera foto trebuie sa stea perfect nemiscata.
Conteaza mult si locatia in care te afli cand vrei sa aplici aceasta tehnica creativa excelenta. Mergi pe o strada principala, bulevard, unde nu sunt stopuri prea multe si unde masinile merg cu o viteza relativ mare si nu se opresc deloc. Cu cat e mai aglomerata strada, cu atat mai bine. Sursele de lumina ar trebui sa fie doar farurile ca sa poti avea aceasta iluzie a traseelor luminoase.
Zoom-ul creativ. E o tehnica creativa simpla, viteza obturatorului e relativ mica, tot ce ai de facut este sa dai zoom in-zoom out in raport cu subiectul. Marginile fotografiilor vor fi blurate imediat, apare iluzia ca privitorul, fotograful se grabeste sa ajunga la subiect. Distanta fata de subiect, viteza zoom in-zoom out, viteza obturatorului trebuie setate in urma unor experimente practice ca sa vezi ce setari iti aduc cele mai interesante fotografii si efecte. Daca tii obiectivul perfect nemiscat cat aplici aceasta tehnica si rotesti camera foto pentru zoom vei obtine un efect de spirala pe langa blur pentru marginile fotografiilor. Poti obtine si trasee de lumina interesante noaptea cu aceasta tehnica.
Fotografii de… mare viteza. Este o tehnica mai complexa. Ai nevoie de un obiect, subiect care se afla in miscare, dar miscarea este foarte rapida, viteza e mare, dupa care se izoleaza o singura imagine, un frame din selectie si se aplica efectul de freezing pe subiectul in miscare. Viteza obturatorului ajunge si la 1/8000sec in cazul luminii ambientale. Se aplica foarte usor daca ai un lucru ce interactioneaza cu subiectul rapid sau ai un subiect in miscare constanta, dar foarte rapida. Poti sa fotografiezi asa picaturi de lichid, miscarea lor, picaturi de ploaie, picaturi care ating suprafata apei. Ai nevoie de multa rabdare si de echipamente de top, profesionale.
Sincronizarea lenta a blitului. Ai timpi de expunere mai lungi, folosesti un blit modern, cu multe setari care sa iti permita sa obtii cele mai bune fotografii. Blitul se va declansa la un moment anume ales de tine, subiectul nu se va misca deloc ca sa nu ai blur. Lumina aditionala e de dorit daca ai expunere pe o perioada foarte lunga de timp, daca faci fotografii si in locatii unde e lumina slaba te va ajuta mult o astfel de tehnica creativa.
Cand ai puncte de lumina in miscare in fotografie obtii o imagine in care se imbina trasee de lumina cu o alta fotografie a acestor puncte. Fotografia de noapte va fi perfecta mai ales daca esti in cluburi de noapte, daca ai lumina difuza in baruri, fel de fel de surse de lumina colorate sau daca ai si graffiti.
Alte tehnici creative interesante: siluete, fotografii facute in contra luminii, repetitii, se repeta elementele fotografiate, ai elemente fotografiate repetate, aflate la distante mici unele de altele, contrast extrem, linii in functie de distantele focale disponibile, pentru compozitie mai complexa.