Contrastul inalt in fotografie. Cum il folosesti pentru mai multa originalitate in fotografii?

Daca in arta, pictura contrastul este foarte important si te poate ajuta sa ai cele mai interesante opere de arta de ce nu ar fi folosit si in fotografie mult mai mult decat la nivel de umbre sau poate de nuante ceva mai intunecate in unele zone? Contrastrul inalt este un element interesant in fotografie si poate fi utilizat pentru multe tipuri de fotografii din proiectele tale.

Contrastul, tonal sau legat de culori, poate influenta emotia si perceptia privitorului legate de o anume fotografie. Un contrast mai puternic poate trimite cu gandul la dramatism, energie, dinamism, in vreme ce unul mai slab poate sa inspire privitorului o senzatie de visare, de nostalgie poate.

Am amintit de contrastul tonal si de cel legate de culoare in paragraful anterior, dar ce e cu aceste tipuri de contrast, la ce se refera? Contrastul tonal sau cel alb-negru este diferenta in intensitate tonala de la cele mai deschise pana la cele mai intunecate tonuri asa cum apar ele in urma masuratorilor, pe histograma. Cand un fotograf isi doreste constrast tonal inalt se va uita pe histograma si va urmari sa aiba varfuri cat mai inalte pe grafic spre partea stanga si spre partea dreapta, sectiunea din mijloc va avea reprezentari grafice nu asa de inalte.

Contrastul la culori este masurat pe roata culorilor, unde anume vin aceste culori pe o scara clara. Orice fel de culoare care se opune alteia pe roata culorilor e una in contrast, daca opozitia e directa contrastul e mai mare. De exemplu, vrei contrast puternic, inalt alegi galben si albastru, in vreme ce albastru sunt culori contrastante, in contrast, si se discuta de contrast la nivel de culori. Albul si negrul sunt cele mai „tari”, ele pot sa fie in contrast cu orice fel de culoare si ofera si extreme tonale.

Un fotograf cu experienta si pasionat de fotografie de ani buni poate combina contrastul tonal so contrastul de culoare in aceeasi fotografie. Nu te ajuta deloc contrastul inalt in fotografiile cu mancare, ingrediente diverse pe farfurii, in diverse compozitii fotografice oricat de interesante. Dar poate fi util in fotografia de portret specializata, de peisaj, in fotografii stradale si in fotografii cu natura, animale, in fotografii artistice, in fotografii cu „natura moarta”, fotografii abstracte,

In acest punct al discutiei despre contrastul in fotografie si contrastul inalt trebuie sa amintim si despre relativitatea culorii. Ea plaseaza greutatea compozitionala in functie de cantitatea relativa din culori diferite reprezentate in fotografii. Stim ca verdele si rosul ofera contrast inalt, puternic in fotografii, dar abundenta de culoare rosie versus cantitatea de culoare verde elimina contrastrul inalt al culorilor si e vorba mai degraba de o compozitie de separare a culorilor-adica o culoare domina alta culoare si se separa culori opuse de restul cadrului.

Culoarea monocromatica este iarasi un concept interesant legat de contrast si de fotografie, intreaga fotografie este reprezentata in aceeasi „felie” din roata culorilor pentru efecte si mai dramatice, si mai dinamice.

Contrastul legat de culoare nu necesita o saturatie foarte mare a culorilor ca sa functioneze excelent in fotografie. Saturatia culorilor e simplu de inteles daca ne uitam pe roata culorilor, e distanta de la centru-daca avem un ton, culoare mai apropiata de centru atunci saturatia e mare, daca e mai apropiata de margine, atunci avem saturatie scazuta. Deci am putea avea fotografii cu un contrast tonal scazut, saturatie scazuta a culorilor, dar cu un contrast al culorilor inalt.

Poate cea mai buna idee cand folosesti contrastul inalt in fotografiile tale este sa il combini cu unul scazut. De exemplu poti foarte bine sa ai contrast tonal scazut si contrast legat de culoare ridicat ca sa ai compozitie fotografica uimitoare si socanta uneori, excelenta pentru a spune o poveste si a aduce dramatismul in proiectele tale fotografice.

Expunerea corecta a fotografiei, o misiune imposibila la inceputurile fotografiei si extrem de minutioasa, este acum simpla prin gasirea echilibrului intre ISO, apertura, viteza obturatorului, toate disponibile in setarile aparatelor foto digitale. Contrastul inalt in fotografie se obtine relativ usor inca din momentul fotografierii, fara a mai fi nevoie si de editare foto speciala doar pentru contrast dupa.

De exemplul, setezi ISO-ul la 100 sau sub aceasta valoare ca sa nu ai zgomot in fotografii si contrastul sa fie vizibil, viteza obturatorului o setezi cat mai rapida, 1/8000, de pilda, ca sa poti avea cat mai putina lumina si sa poti prezenta contrastul inalt pe care ti-l doresti. Apertura trebuie sa fie cat mai deschisa, valoare f/stop sa fie mica, f/1.7 ar merge, un DOF mai scazut poate sa adauge mai multa creativitatea fotografiei in care ai contrast inalt. Si daca vrei contrast inalt si mai bine reprezentat si evidentiat mergi in Photoshop si Lightroom si te joci cu setarile de acolo si cu histograma, roata culorilor.

1 thought on “Contrastul inalt in fotografie. Cum il folosesti pentru mai multa originalitate in fotografii?

  1. Un articol foarte bine explicat! Contrastul înalt poate transforma complet o fotografie, iar sfaturile tale sunt extrem de utile pentru a-l folosi creativ. Mulțumesc pentru inspirație!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.