Cele mai bune sfaturi pentru fotografii unice si interesante de fiecare data

Cele mai interesante si inedite fotografii le obtii daca abordezi sesiunile foto cu multa creativitate.
O camera foto de calitate, un obiectiv bun si experienta, ani de studiu. Toate acestea pot garanta obtinerea unor fotografii de calitate. Insa pentru a avea fotografii unice si interesante e nevoie de mai mult. E nevoie de implicare, de cat mai multe idei geniale si de rabdare, de gasirea unor tehnici adecvate de fotografiere care pot fi puse in practica in orice context…
Fotografia unica si interesanta este greu de definit. In general, putem sa avem cele doua atribute alaturi de fotografie daca exista o compozitie originala, daca tehnicile folosite sunt unele unice, daca ceea ce vedem, detalii, modalitati de fotografiere subiecti aduc o noutate, nu se rezuma doar la ceea ce stim deja din zecile de fotografii pe care le-am vazut pana la aceasta. Ce ai de facut pentru a obtine mereu fotografii unice si interesante fara cheltuieli prea mari?
Creeaza consistenta vizuala concentrandu-te pe o singura culoare. Toate fotografiile unice pe care le-ai vazut pana acum tind sa fie perfecte, estetice din punct de vedere vizual. Ca sa obtii acelasi efect in fotografiile tale realizate cu o camera foto profesionista sau cu un telefon smart e suficient sa te concentrezi pe cateva culori, de preferat una singura. Cauti un loc unde ai culori similare sau nuante ale aceleiasi culori, poti sa te joci putin cu saturatia culorilor, cu luminozitatea dupa ce le-ai ales.
Nu exagera insa cu acest minimalism cromatic. Acolo unde contextul e unul favorabil si esti oarecum obligat sa folosesti mai multe culori pentru a reda mai bine atmosfera-de exemplu la un carnaval-, poti sa renunti pentru cateva cadre la o singura culoare sau doua in fotografie.
Fotografierea din unghiuri diferite a subiectilor pentru o perspectiva unica. De multe ori obtinerea unor fotografii unice si originale inseamna doar schimbarea unghiului de fotografiere. Alege unghiuri inalte, joase, unghiur aproape imposibile si nu iti fie teama sa rotesti camera foto si sa incalci cateva reguli ale fotografiei. Cu cat ai mai mult curaj, cu atat vei avea si sanse mai mari sa ai fotografii numai bune de expus in orice galerie.
Foloseste cat de mult poti toate functiile speciale ale camerelor foto pentru fotografii unice. Unele aparate foto moderne digitale au o functie numita Multiple Exposure. Desi suna destul de complicat, in realitate functia iti permite sa „unesti” doua fotografii intr-una singura. Asa e foarte usor sa realizezi fotografii unice si sa experimentezi cu diverse compozitii. Daca nu ai functia respectiva la aparatul foto poti sa te folosesti de panoramare, de zoom cat faci fotografii sau de Freelensing, tehnica in care obiectivul se detaseaza de camera si se mentine in fata monturii obiectivului cat are loc expunerea.
Schimba focusul de pe subiect pe ceea ce se afla in jurul sau pentru a sublinia detaliile importante. De fiecare data cand realizam fotografii tindem sa ne concentram pe subiectii din fata noastra si sa lasam toate detaliile din jur sa se piarda. Ca sa ai fotografii unice te poti concentra pe bratul unei persoane, pe un fir de par de exemplu, cu focusul pe aceste zone pentru a surprinde niste detalii la care nici nu te-ai gandit. Fotografiile vor fi cu siguranta unice si diverse, diferite de fiecare data.
Transforma fiecare lucru din jurul tau intr-o recuzita perfecta pentru fotografii unice. Daca iei un obiect banal si il transformi in recuzita pentru fotografii inedite vei obtine compozitii unicat si aprecieri din partea celor care iti vor vedea pozele. Nu te feri sa gasesti combinatii dintre cele mai bizare, foloseste imaginatia si creativitatea si lasa-te inspirat de tot ce vezi in jurul tau. Cauta sa ai mereu cat mai multa recuzita care ajuta compozitia si subiectul fotografiei si gandeste compozitia inainte de a incepe sa fotografiezi.
Compozitii uimitoare cu ajutorul reflexiilor. Reflexiile sunt gratuite si le gasesti peste tot. Poti sa le folosesti pe cele din apa, din cladirile cu geamuri, sticla, ferestre etc. Ele vor aduce simetrie compozitiei tale si vor descrie diverse modele interesante pentru fotografii unice. Odata ce ai reflexia de partea ta foloseste-o sa scoti in evidenta ceva funny sau ceva provocator. Mergi mai departe si combina diverse reflexii neasteptate pentru a duce la alt nivel fotografia stradala, urbana, fotografia de peisaj.
Zoom In pentru fotografii abstracte unicat. Cu obiectivele macro te poti „concentra” pe anumite detalii neobisnuite, texturi, pene, semne de pe strada. Fotografiile pot sa para abstracte, de neinteles, insa originalitatea va fi cea mai importanta si calitatea compozitiei finale. Poti sa ai astfel de fotografii si fara o camera foto profesionala, telefonul smart iti va fi suficient. Atentie cand utilizezi functia Zoom In sau Macro. Gandeste dinainte ce detalii ai nevoie in fotografie si cauta cu atentie obiectul pe care sa folosesti Zoom In si functia Macro activa.
Adauga adancime fotografiilor cu ajutorul fotografierii prin suprafete reflexive. De la ferestre la mese stralucitoare sau chiar la linguri, orice poti sa folosesti pentru fotografii de senzatie. Cu cat e mai ciudata suprafata utilizata ca suport pentru a obtine reflexia cu atat mai interesanta va fi fotografia finala. Ai mai multe astfel de suprafete, e si mai bine, ai o sansa in plus sa te mandresti cu fotografii originale in orice expozitie.
Foloseste lumina limitata pentru a realiza o atmosfera dramatica in fiecare fotografie. Se utilizeaza o singura sursa de lumina in timpul fotografierii, o lanterna, o fereastra. Atmosfera e dintr-odata unda dramatica si lumina prea putin ajuta la concentrarea fotografului pe cateva parti specifice ale subiectului la un moment dat. Ceva fum sau alte artificii care dramatizeaza si mai multe cadrul, atmosfera si ai fotografii inedite si originale fara prea mare efort.