Cele mai bune locuri din lume pentru astrofotografie si observarea cerului pe timp de noapte
Daca esti pasionat de astrofotografie sau ai descoperit de curand astrofotografia si vrei sa ai cele mai tari fotografii vei avea nevoie si de unghiuri perfecte si de locatii unde sa gasesti un cer senin si cat mai intunecat. Spre deosebire de fotografiile facute pe timp de zi, pe care le poti face aproape oriunde ai un peisaj deosebit, interesant, cele pe timp de noapte sunt mai dificil de realizat daca nu te afli in locul potrivit.
Sa gasesti locurile potrivite pentru astrofotografie e o adevarata provocare pentru orice fel de fotograf. La unele se ajunge foarte greu, la altele ajungi usor, dar nu ai mereu cele mai bune conditii pentru astrofotografie. Daca nu ai gasit pana acum astfel de locuri iti prezentam mai jos cateva dintre cele mai bune locatii pentru astrofotografie.
Kerry, in Irlanda. Este un loc perfect pentru admirarea cerului instelat si pentru astrofotografie. In mai toate noptile petrecute acolo poti sa vezi mii de stele, Calea Lactee, alte planete, sateliti, stele cazatoare etc. Pe timp de zi poti sa faci si o multime de fotografii de peisaj, iar odata ce soarele a apus ai o multime de unghiuri perfecte pentru astrofotografie.
In rezervatia Kerry vei gasi locuri in care cerul e mult mai intunecat si poti vedea mai bine stelele, obiectele ceresti, dar si zone unde cerul iti permite sa experimentezi cu diverse tehnici de fotografiere pe timp de noapte.
Westhavelland, in Germania. Rezervatia Westhavelland se intinde pe 750 kilometri patrati, este la 70 km de Berlin. Pe langa speciliile pe cale de disparitie pe care le puteti vedea acolo pe timp de zi si peisaje care iti taie rasuflarea, odata cu venirea noptii vei avea o multime de oportunitati de fotografiere a cerului si a corpurilor ceresti.
Anual e si o petrecere pe timp de noapte dedicata celor pasionati de astrofotografie si de observarea cerului. Daca vrei sa ai fotografii perfecte pe timp de noapte mergi acolo pe la jumatatea lunii mai sau pe la jumatatea lunii iulie. Iar cand ai Luna Noua pe cer poti sa fii suficient de norocos ca sa vezi si Gegenschein.
Mont-Megantic, in Quebec. Se afla intr-o rezervatie uriasa dedicata amatorilor de astrofotografie. Cuprinde 34 de orase cu peste 225.000 de locuitori. In varful muntos se fla observatorul Mont Megantic, iar in apropiere este de gasit si Muzeul ASTROLab, un centru de activitati diferite cu expozitii, pregatit pentru diferite activitati de observare.
In august, cand avem perseidele care ofera un spectacol minunat pot fi fotografiate si observate pe timp de noapte. Astrofotografia va putea fi practicata pe timp de noapte, cerul este perfect, este senin mai mereu si toate corpurile ceresti sunt vizibile foarte bine. Plus ca peisajul din jurul e unul deosebit chiar si pe timp de noapte.
Rezervatia Moore, in Anglia. Numele vine de la astronomul britanic Sir Patrick Moore, site-ul se afla in South Downs, la 100 de kilometri de Londra. Morile de vant, stancile albe, dealuri pline de vegetatie, toate vor fi fundalul perfect pentru astrofotografie. In luna februarie, in fiecare an, e si un festiva dedicat astrofotografiei si cerului instelat. Zonele unde se pot face fotografii pe timp de noapte sunt usor accesibile si se ajunge la ele cu masina. Totul este foarte bine pus la punct asa ca poti merge linistit sa faci oricat de multe fotografii in aceasta zona superba.
Pic Du Midi de Bigorre, in Franta. Se afla in Pirineii francezi, este deasupra norilor la altitudine foarte mare, asa ca fotografiile facute noaptea vor fi excelente. Ca sa ajungi insa acolo vei parca la La Mongie si vei lua un mijloc atipic de deplasare, telecabina. Dupa 15 minute ajungi si in varful aflat la altitudine de 9539 m. Ai observator ca sa privesti din orice unghi cerul instelat, poti depista rapid zonele cele mai bune pentru astrofotografie. Plus ca pasionatii de astrofotografie au la dispozitie constelatii si Calea Lactee care asteapta sa fie observate, un cer perfect numai bun de fotografiat. Trebuie facute rezervari din timp pentru ca locul este cautat mai mereu si costurile nu sunt foarte mici cu deplasarea si cu partea de cazare.
Valea Elan, in Wales. Se afla intr-o zona linistita din Muntii Cambrian, un loc unde gasesti cel mai „intunecat” cer din Europa. Cel mai bun moment sa vezi Calea Lactee este toamna, peisajele minunate din jur se transforma rapid intr-un fundal extraordinar pentru astrofotografie. Conditiile meteo din zona nu sunt cele mai prietenoase, ai nevoie si de un ghid montan care sa te ajute sa fii in siguranta si sa ajungi in acest loc de o frumusete rara si pe timp de zi, dar mai ales pe timp de noapte. Cele sase baraje din vale, rezervoarele iti ofera sansa unica de a avea si reflexii in apa, pentru fotografii si mai reusite. Intre lunile iunie si iulie poti vedea si norii Noctilucent, o aparitie rara chiar si pentru acea zona.