Camera foto Canon EOS R5 realizeaza fotografii 3D fara a avea nevoie de obiective speciale

Fotografierea 3D si fotografiile 3D au fost dintotdeauna fascinante atat pentru fotografii amatori, cat si pentru cei profesionisti. Daca la inceput era foarte dificil sa obtii fotografii 3D realiste, acum lucrurile s-au simplificat pe masura ce tehnologia a avansat si camerele foto au devenit tot mai performante. Recent, Canon a venit cu un anunt important legat de fotografiile 3D si fotografierea realitatii pentru a obtine fotografia 3D perfecta fara obiective speciale.

Fotografia stereoscopica nu e o noutate. Stereoscopia o vedem si in realitate, la nivelul vederii umane. Practic se face o fotografie, un fel de filmare pentru fiecare ochi ce priveste obiectul fotografiat, perspectiva e a ochiului uman si de restul se ocupa creierul si combina totul in 3D.

Ca sa ai fotografii 3D trebuie sa fii la distanta perfecta fata de subiect, sa misti camera usor de la stanga spre dreapta la 1/30 din distanta dintre fotograf si subiect ca sa iti iasa fotografia 3D perfecta.

Prin intermediul stereoscopiei si fotografiilor 3D moderne se va crea senzatia de adancime, de profunzime. Stereoscopia a fost inventata in 1832, deci precede fotografia, insa fotografia s-a folosit de ea si are importanta majora in dezvoltarea fotografiei moderne. Prin folosirea principiilor stereoscopiei in fotografie oamenii vedeau pentru prima data detalii fascinante, profunzimea perspectivei era reala, texturile si arhitectura capatau dintr-odata o alta valenta si valoare. Si cel mai interesant s-au folosit aceleasi principii si la cursurile de anatomie sau pentru a permite celor care doreau sa ia parte virtual la diferite evenimente importante.

La inceput fotografii care stiau sa utilizeze stereoscopia in avantajul lor aveau camere cu un singur obiectiv, cu o lentila si expuneri prelungite, doua la numar pentru aceeasi scena, miscand aparatul foto lateral intre fotografii pentru perspectivele realiste ale ochilor. Mai tarziu apar si camere foto stereo binoculare, permitand fotografierea momentelor instantanee in 3D.

Filmul Kodachrome aparut pe piata a marcat o explozie in privinta folosirii fotografiei stereoscopice de catre amatori si profesionisti in fotografii-anii 1940-1950 au marcat introducerea pe piata a Stereo Realist sau a unor camere stereo similare. Dupa camerele stereo au venit cele quadrascopice, Nimslo si Nishika. Printarea lenticulara era accesibila dintr-odata si pentru mase. Din 2010 au intrat in scena camerele digitale stereo compacte, vedem si the Fujifilm FinePix Real 3D, camere 3D de calitate pe piata.

Deja erau posibile si filmarile 3D cu filmul AVATAR in 3D in centrul atentiei. Aveam Blu-ray-uri 3D, avem televizoare 3D, cinematografe 3D, chiar si in VR si Realitatea Augmentata, Realitatea virtuala descoperim 3D-ul si principii asemanatoare stereoscopiei de la inceputuri. Si cum era firesc tehnologia 3D a ajuns si pe telefoanele smart, iPhone are senzor Lidar, sunt si aplicatii de scanare 3D.

Revenind in prezent, Canon pare sa isi doreasca foarte mult sa readuca ideea de stereoscopie si 3D in realitatea moderna si pe piata din 2025. Canon a reusit imposibilul sau cel putin asa pretinde. A dezvoltat o aplicatie prin intermediul careia fotografii profesionisti si amatori ar putea sa fotografieze orice fel de obiecte, lucruri, peisaje si sa obtina imagini 3D cu o camera si obiective normale, fara obiective pentru fotografii 3D speciale si accesorii scumpe.

Noua aplicatie a fost prezentata la un eveniment dedicat tehnologiei in Japonia, pe inceput de an 2025, ea se foloseste de senzorul Dual Pixel din Canon EOS R5 pentru a surprinde doua imagini intr-un singur fisier, practic se combina o imagine normala cu informatii pentru a permite o fotografie 3D la final.

Tehnologia e asemanatoare cu Dual Pixel RAW, care permite ajustari la bokeh, lumina, surse de lumina, claritatea fotografiilor dupa ce ai facut deja fotografii cu un R5. Ai doua fotodiode intr-un singur pixel, se foloseste mai des tehnologia pentru autofocus, dar producerea de fotografii 3D e mult mai interesanta. Se poate face o fotografie RAW, cu date specifice, DPRAW, dupa care se realizeaza aplicatii software speciale pentru 3D.

Efectul obtinut e neasteptat, e ca atunci cand ai 180 grade la modelarea 3D si obtii fix ce obtineai cu modelul mai scump Canon RF 5.2mm f/2.8L Dual FIsheye. Ca sa ai 360 de grade faci 12 fotografii ale obiectului care il vrei 3D in poze si la final le combini pe toate intr-o singura fotografie. E important ca subiectul ce e fotografiat sa fie rotit si sa fie facute 12 fotografii sau mai multe, care se combina in aplicatie pentru fotografii 3D 360 grade full. Se pot folosi orice fel de obiective normale ca sa ai fotografii 3D.

Nu se stie cand se va lansa pe piata aceasta tehnologie sau ce pret va avea, dar viitorul suna foarte bine in privinta fotografiilor unice, originale, 3D. Ramane de vazut ce se va intampla si cum va fi implementata noua tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.